070104 Beschikbaarheidstijd van arbeiders die activiteiten van vervoer uitoefenen

Paritair (sub-)Comité nr.:
124.00.00-00.00

Bijwerking: 18/05/2022
Geldig vanaf: 14/08/2009

  • beschikbaarheidstijd van werklieden die als chauffeur belast zijn met het vervoer van materialen en gereedschap naar de werven van de onderneming: maximaal 2u/dag en 10u/week;
  • beschikbaarheidstijd van werklieden die als chauffeur of als aangestelde tewerkgesteld zijn aan werken van vervoer in de ondernemingen voor handel in bouwmaterialen: maximaal 2u/dag en 10u/week;
  • beschikbaarheidstijd van werklieden die als chauffeur of als aangestelde tewerkgesteld zijn aan werken van vervoer in de ondernemingen die stortklaar beton produceren en/of leveren: maximaal 1u/dag en 5u/week.

De voorziene beschikbaarheidstijd komt niet in aanmerking voor het vaststellen van de arbeidstijd. Deze tijd geeft dan ook geen aanleiding tot overloon, noch tot recuperatie. Deze voorziene beschikbaarheidstijd wordt niet beschouwd als overuren en wordt dan ook betaald volgens het normale uurloon.

1. Algemeen 

Voor de vervoersactiviteiten van een onderneming waarin het vervoer een bijkomstige activiteit is, laat de Arbeidswet van 16 maart 1971 toe om bij koninklijk besluit de periode vast de stellen waarin het personeel ter beschikking is van de werkgever hoewel het geen enkele prestatie verricht. Deze voorziene beschikbaarheidstijd wordt niet als arbeidstijd beschouwd. 

2. PC 124

Een koninklijk besluit van 12 juli 2009 (B.S. 14 augustus 2009) betreffende de arbeidsduur van het personeel tewerkgesteld in sommige ondernemingen die ressorteren onder het Paritair comité voor het bouwbedrijf, regelt de beschikbaarheidstijd van het personeel tewerkgesteld aan werken van vervoer. 

Daarnaast werd op 27 november 2008 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten in het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf betreffende de vaststelling van nadere regels inzake de toepassing van de voorziene beschikbaarheidstijd voor bepaalde ondernemingen (nr. 91407/CO/124). Deze cao is enkel van toepassing op ondernemingen voor handel in bouwmaterialen en regelt de procedure die deze ondernemingen moeten volgen voor de toepassing van de beschikbaarheidstijd op de arbeiders die als chauffeur of als aangestelde tewerkgesteld zijn aan werken van vervoer.

Toepassingsgebied

Het koninklijk besluit is van toepassing op de werklieden die, in de ondernemingen die onder het Paritair Comité voor het bouwbedrijf ressorteren:

1. als chauffeur belast zijn met het vervoer van materialen en gereedschap naar de werven van de onderneming

2. als chauffeur of als aangestelde tewerkgesteld zijn aan werken van vervoer in de ondernemingen voor handel in bouwmaterialen

3. als chauffeur of als aangestelde tewerkgesteld zijn aan werken van vervoer in de ondernemingen die gebruiksklaar beton produceren en/of leveren.

Onder aangestelde wordt verstaan: het niet-rijdend personeel belast met het laden en lossen van de vrachtwagens.

Beschikbaarheidstijd

Bouwbedrijven: chauffeurs 

De voorziene beschikbaarheidstijd van de arbeiders die als chauffeur belast zijn met het vervoer van materialen en gereedschap naar de werven van het bouwbedrijf en van de chauffeurs tewerkgesteld in de ondernemingen voor handel in bouwmaterialen kan tot 2 uur per dag bedragen en maximaal 10 uur per week.

Handelaars in materialen: chauffeurs en aangestelden die tewerkgesteld zijn aan werken van vervoer

De voorziene beschikbaarheidstijd van de chauffeurs en de aangestelden die tewerkgesteld zijn aan werken van vervoer in de ondernemingen voor handel in bouwmaterialen is beperkt tot 2 uur per dag, met een maximum van 10 uur per week. 

Onder aangestelde wordt verstaan: het niet-rijdend personeel belast met het laden en lossen van de vrachtwagens. De tijd tijdens welke de arbeider ter beschikking is van de werkgever, hoewel hij geen prestatie kan leveren noch een andere bijkomende activiteit kan uitoefenen wegens de afwezigheid van voertuigen en/of van goederen waarmee hij zich zou moeten bezighouden, wordt niet als arbeidstijd beschouwd. 

Stortklaar beton: chauffeurs en aangestelden die tewerkgesteld zijn aan werken van vervoer

In de ondernemingen die stortklaar beton produceren en/of leveren, is de voorziene beschikbaarheidstijd van de chauffeurs en de aangestelden die tewerkgesteld zijn aan werken van vervoer beperkt tot 1 uur per dag, met een maximum van 5 uur per week. 

Procedure 

Enkel voor de ondernemingen voor handel in bouwmaterialen voorziet de cao van 27 november 2008 in een specifieke invoeringsprocedure. De invoering van de voorziene beschikbaarheidstijd voor deze ondernemingen kan maar ingaan mits machtiging van het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf. De aanvraag tot machtiging moet ingediend worden bij de voorzitter van het Paritair Comité door toedoen van een werkgeversorganisatie die deze CAO heeft ondertekend of door de betrokken onderneming rechtstreeks bij middel van een bijzonder formulier.

Alle bouwondernemingen die gebruik maken van de beschikbaarheidstijd dienen daartoe de uurregelingen in hun arbeidsreglement aan te passen. 

Gevolgen voor overloon en inhaalrust

De voorziene beschikbaarheidstijd komt niet in aanmerking voor het vaststellen van de arbeidstijd. Hij wordt geneutraliseerd om de arbeidsduur te berekenen van de chauffeurs en de aangestelden die tewerkgesteld zijn aan werken van vervoer. Hij geeft dan ook geen aanleiding tot overloon, noch tot inhaalrust, maar hij wordt wel betaald tegen het gewone uurloon.

Geldigheidsduur 

Het koninklijk besluit treedt in werking op 14 augustus 2009. 

De cao van 27 november 2008 treedt in werking op 26 augustus 2008 en werd gesloten voor onbepaalde duur. 

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
27/11/2008
Registratienr
91407
Geldig van
26/08/2009
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
22/12/2008
Registratiedatum
17/03/2009
Onderwerp
toepassing van de voorziene beschikbaarheidtijd
BS Bericht van neerlegging
08/04/2009
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
10/09/2010
Gepubliceerd in het B.St. van
18/10/2010
Keywords
PLOEGEN- EN NACHTARBEID, ARBEID TIJDENS WEEKENDS EN OP FEESTDAGEN, ALTERNATIEF VOORDEEL/BELONINGSWIJZE (EXCL. PREMIE, CHEQUE, BONUS)

Historiek
14/08/2009 31/12/2050 070104 Beschikbaarheidstijd van arbeiders die activiteiten van vervoer uitoefenen