0701 Arbeidsduur

Paritair (sub-)Comité nr.:
119.03.00-00.00

Bijwerking: 03/04/2003
Geldig vanaf: 01/01/2003

Wekelijkse arbeidsduur: 38 u/week.

Minimale arbeidsduur per prestatie: 3 uren.

Rusttijden: 11 uren (12 uren jonge werknemers).

Pauzes: 15 minuten na 6 uren prestaties (regels jonge werknemers).

In het Paritair Comité voor de handel in voedingswaren werd op 23 december 1998 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de arbeidsduur van de werklieden en werksters die technische functies uitoefenen in de slagerij, de spekslagerij en penserij (KB van 10 februari 2000, BS 6 april 2000).

1. Wekelijkse arbeidsduur

De normale wekelijkse arbeidsduur van de werklieden en werksters die technische functies uitoefenen in de slagerij, de spekslagerij en penserij wordt vastgesteld:

  • op (39) uur in de ondernemingen die minder dan 50 werknemers tewerkstellen;

  • op 38 uur in de andere ondernemingen.

Teneinde vast te stellen welk het effectief is van de werklieden en werksters van de onderneming, wordt rekening gehouden met het gemiddelde aantal werklieden en werksters die tewerkgesteld waren gedurende de 4 kalender­kwartalen die voorafgaan.

Commentaar : krachtens de Wet van 10 augustus 2001 betreffende de verzoening van werkgelegenheid en kwaliteit van het leven, wordt de arbeidsduur ten laatste op 1 januari 2003 tot 38 uur verminderd.

Als het vóór 1 januari 2003 gebeurt, kan deze overgang naar 38 uur gebeuren door hetzij de effectieve arbeidsduur te verminderen, hetzij inhaalrust toe te kennen, of nog, door de beide methodes te combineren. Zoniet, moet de overgang naar 38 uur op 1 januari 2003 gebeuren door een vermindering van de effectieve wekelijkse arbeidsduur.

De arbeidsdag is gewoonlijk begrepen tussen 7 en 19 uur. In de ondernemingen gelegen in badplaatsen, d.w.z. in de plaatsen welke niet verder dan vijf kilometer van de kust gelegen zijn, is de arbeidsdag begrepen tussen 7 en 20 uur van 1 juni tot 31 augustus van elk jaar.

In de plaatsen die niet als badplaatsen beschouwd worden mogen de werklieden en werksters uitzonderlijk tot 20 uur tewerkgesteld worden, mits voorafgaande toelating van het Paritair Comité voor de handel in voedingswaren.

Bij elk verzoek om machtiging wordt het advies gevoegd der meest representatieve gewestelijke werkgevers- en werknemersorganisaties van de bedrijfstak, alsmede een nominatieve lijst der bij die afwijking betrokken werklieden en werksters.

Dit verzoekschrift, waarbij de vereiste adviezen dienen gevoegd, moet aan de Voorzitter van het Paritair Comité voor de handel in voedingswaren worden gericht.

2. Minimale arbeidsduur per prestatie

De duur van elke arbeidsperiode mag niet minder dan 3 uren bedragen.

3. Rusttijden

De werknemers hebben recht op elf opeenvolgende uren (twaalf uren voor jonge werknemers) rust in de loop van elke periode van vierentwintig uur, tussen de stopzetting en de hervatting van de arbeid.

De duur van de rustonderbrekingen voegt zich bij de zondagsrust of de inhaalrust voor de tewerkstelling van een werknemer op zondag, zodat de werknemers een arbeidsonderbreking van 35 opeenvolgende uren genieten.

Er kan worden afgeweken van deze verplichte regels ofwel bij de wet (werken uitgevoerd om het hoofd te bieden aan een voorgevallen of dreigend ongeval, dringende werken aan machines en materiaal, onvoorziene noodzakelijkheid, ezv) ofwel bij een cao die algemeen verbindend werd verklaard.

In dit paritair comité, is er geen afwijking voorzien.

4. Pauzes

De werknemers mogen zes uren zonder onderbreking werken. Wanneer de arbeidstijd per dag zes uren overschrijdt, hebben zij recht op een pauze waarvan de duur en de toepassingsmodaliteiten moeten vastgelegd worden hetzij door cao (sectorale of onderneming) hetzij bij KB.

In dit paritair comité werden geen modaliteiten voorzien. Bij gebrek aan cao of KB, hebben dus de werknemers ten minste recht op een kwartier pauze ten laatste op het ogenblik waarop de duur van de prestaties zes uren bereikt.

De jonge werknemers mogen slechts gedurende vierenhalf uren zonder onderbreking werken. Wanneer de arbeidstijd per dag vierenhalf uur overschrijdt, hebben zij recht op een half uur rust. Wanneer de arbeidstijd zes arbeidsuren per dag overschrijdt, hebben zij recht op één uur rust per dag, waarbij een half uur in één keer moet genomen worden.

Historiek
01/01/2003 31/12/2999 0701 Arbeidsduur
01/01/1999 31/12/2002 0701 02 Arbeidsduur (119.03)