0301 Beroepenclassificatie

Paritair (sub-)Comité nr.:
119.01.00-00.00

Bijwerking: 02/10/2020
Geldig vanaf: 01/01/2006

De functies van de arbeiders worden ondergebracht in 5 categorieën.

In het Paritair Comité voor de handel in voedingswaren werd op 30 september 2005 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de beroepsclassificatie (nr. 77051/CO/119).

Wij geven u hierna de bepalingen betreffende de beroepenclassificatie. Uit praktische overwegingen hebben wij de door de aangeslotenen van Group S - Sociaal Secretariaat vzw te gebruiken codes voor de beroepskwalificatie geïntegreerd in de tekst van de CAO; het gaat om de cijfers en letters in vetjes.

1. Toepassingsgebied

PSC 119.01, met uitsluiting van de PSC's 119.02 (handel in bier en drinkwaters) en 119.03 (technische functies van slagerij, spekslagerij en penserij).

2. Classificatie

2.1. Categorieën

Al naargelang de hun toegewezen post worden de arbeiders ingedeeld in vijf categorieën, rekening houdend met de hierna beschreven bekwaamheden en criteria:

Categorie 1

Behoort tot de eerste categorie, het personeel dat de meest elementaire werkzaamheden verricht, waarvoor slechts een eenvoudige voorafgaande informatie dient gegeven te worden.

Het personeel dat werkzaamheden verricht die technische vakkundigheid, bijzondere persoonlijke verantwoordelijkheid of behandeling van zware goederen vereisen, behoort niet tot deze categorie.

Code: 1

Voorbeelden van arbeiders die tot de eerste categorie behoren:

  • personeel voor de schoonmaak;
  • personeel belast met het inpakken en uitpakken van de goederen;
  • personeel belast met eenvoudige werkzaamheden voor het voorverpakken van de goederen;
  • personeel belast met het merken, etiketteren en/of bekleden van goederen;
  • personeel belast met licht werk bij het behandelen, het opslaan van goederen en/of van het aanvullen van de afdelingen;
  • personeel belast met de boodschappen;
  • personeel belast met het toezicht op en de bewaking van de installaties.

Categorie 2

Behoort tot de tweede categorie, het personeel dat eenvoudige werkzaamheden verricht zonder bijzondere voorafgaande kennis waarvoor meestal slechts een elementaire inwijding is vereist.

Code: 2

Voorbeelden:

  • personeel belast met het laden en lossen van wagens;
  • personeel voor de schoonmaak en onderhoud in open lucht;
  • personeel belast met het aanvullen van de afdelingen, waarbij iets moet worden ingevuld of aangestipt op fiches;
  • personeel belast met het in- of uitpakken van goederen die met omzichtigheid moeten behandeld worden en/of van zware goederen;
  • personeel belast met het wassen van flessen;
  • personeel belast met het bijeenhalen van goederen voor verzending (= afleverbaar bij de veilingen);
  • personeel belast met het ordenen van leeggoed.

Categorie 3

Behoort tot de derde categorie, het personeel dat, volgens duidelijk gegeven richtlijnen, eenvoudige werkzaamheden verricht waarvoor een kennis van het werk is vereist die is verworven na praktische opleiding.

Code: 3

Voorbeelden:

  • personeel belast met het begeleiden van goederenvervoer;
  • personeel belast met (hulp bij) de receptie van goederen;
  • personeel belast met het besturen van eenvoudige motorheftuigen en/of motortrektuigen;
  • hulp- of reserve -heftruck geleider.

Categorie 4

Behoort tot de vierde categorie, het personeel dat gespecialiseerde werkzaamheden verricht volgens duidelijk gegeven richtlijnen, waarvoor de kennis is verworven door ervaring.

Code: 4

Voorbeelden:

  • personeel belast met het verzamelen van orders;
  • personeel belast met het besturen van een heftruck;
  • personeel belast met het begeleiden van goederenvervoer en het ontvangen;
  • personeel belast met de receptie van goederen en het controleren van de hoeveelheid en de kwaliteit;
  • personeel belast met de controle van de bestellingen (bij de verzending);
  • personeel belast met het besturen van de voertuigen met een nuttig laadvermogen van minder dan 8 ton.

Categorie 5

Behoort tot de vijfde categorie, het personeel dat gekwalificeerde arbeid verricht waarvoor tegelijkertijd zijn vereist:

  • kennis van de stiel, verworven door een bewezen ervaring of door een vakopleiding die blijkt uit een getuigschrift van vakbekwaamheid;
  • en aandacht, oordeel en initiatief in het kader van de richtlijnen die werden gegeven voor de uitvoering van het werk.

Code : 5

Voorbeelden:

  • personeel belast met besturen van voertuigen met een nuttig laadvermogen van tenminste 8 ton;
  • personeel belast met het besturen van voertuigen en het ontvangen;
  • personeel belast met het besturen van voertuigen en bijkomstig belast met sommige lichte werkzaamheden van onderhoud en herstelling van voertuigen;
  • personeel belast met het koffiebranden;
  • personeel verantwoordelijk voor bottel- of wasmachines.

2.2. Algemene criteria

Metselaars, mecaniciens, schrijnwerkers, uitbeners, enz., worden wat de loonschaal betreft, onder het regime geplaatst van de paritaire comités die bevoegd zijn voor de ondernemingen waar deze beroepen gewoonlijk worden uitgeoefend.

De functies of werkzaamheden die zijn vermeld in elke categorie gelden als voorbeeld. De arbeiders die niet vermelde functies of werkzaamheden uitoefenen zullen worden geklasseerd volgens de criteria die voor elke categorie vastgesteld zijn en eventueel naar analogie met de gegeven voorbeelden.

Om in een welbepaalde categorie ondergebracht te worden, moet de arbeider de functies die door de criteria en/of voorbeelden werden voorzien, gewoonlijk uitoefenen.

De arbeider mag gedurende een scholingsperiode in de functie worden geklasseerd in de categorie die onmiddellijk lager ligt dan deze waarin de functie is geklasseerd die hij (zij) uitoefent. De duur van deze scholingstijd bedraagt ten hoogste drie maand.

OPMERKING: Het staat vast dat de scholingsperiode van ten hoogste drie maand ten einde is op het ogenblik dat de werknemer bekwaam is alleen de functie uit te oefenen. Van dat ogenblijk af zal de werknemer bezoldigd worden met het voor de functie voorziene loon.

Wanneer een arbeider functies uitoefent die in verschillende categorieën zijn voorzien (polyvalentie), dient daarmee rekening te worden gehouden bij de vaststelling van de beloning.

Wanneer een arbeider een andere arbeider moet vervangen die een functie uitoefent van een hogere categorie, dient daarmee rekening te worden gehouden bij de vaststelling van de beloning voor de periode van vervanging.

De werkgevers delen aan de arbeiders de categorie meedelen waarin zij ingedeeld zijn. Deze mededeling wordt gedaan bij de indienstneming, op het tijdstip dat de classificatie een wijziging ondergaat of ook nog bij het overhandigen van de jaarlijkse afrekening der lonen.

In ieder geval wordt de classificatie medegedeeld op verzoek van de arbeider.

2.3. Gunstigere bepalingen

De bepalingen van deze collectieve arbeidsovereenkomst doen geen afbreuk aan de voor de arbeiders meer voordelige classificaties voorzien in op het vlak van de ondernemingen gesloten overeenkomsten.

Bovendien blijven de voor 1 april 1978 verworven gunstiger individuele toestanden, verworven.

3. Praktische schikkingen

Krachtens artikel 15 van het koninklijk besluit van 8 augustus 1980 betreffende het bijhouden van sociale documenten, moet voor iedere werknemer op individuele rekening worden vermeld:

  • de functie die hij hoofdzakelijk uitoefent bij de werkgever;
  • de beroepskwalificatie die hem door de werkgever wordt toegekend, overeenkomstig de beschikkingen van de collectieve arbeidsovereenkomsten tot vaststelling van de arbeids- en loonvoorwaarden, of overeenkomstig de bepalingen van de besluiten waarbij forfaitaire lonen worden bepaald voor de toepassing van de wetgeving op de sociale zekerheid.

De aangeslotenen van GROUP S – Sociaal Secretariaat vzw worden bijgevolg verzocht zowel de functie (omschrijving) als de beroepskwalificatie (code) te vermelden op het identiteitsformulier van ieder nieuw aangeworven arbeider en ons tevens iedere wijziging dienaangaande in de loop van de tewerkstelling mede te delen.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
30/09/2005
Registratienr
77051
Geldig van
01/01/2006
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
05/10/2005
Registratiedatum
18/11/2005
Onderwerp
functieclassificatie
BS Bericht van neerlegging
14/12/2005
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
22/03/2006
Gepubliceerd in het B.St. van
30/05/2006
Keywords
FUNCTIECLASSIFICATIE
Historiek
01/01/2006 31/12/2999 0301 Beroepenclassificatie
01/04/1978 31/12/2005 0301 01 Beroepenclassificatie (119.01.00)