0301 Indeling van de arbieders die in de ondernemingen van vleesconserven, worsten, pekelvlees, gerookt vlees en vleesderivaten werken

Paritair (sub-)Comité nr.:
118.11.00-00.00

Bijwerking: 21/02/2018
Geldig vanaf: 01/01/2016
Geldig tot: 31/12/2017

Indeling:

  • Categorie A (Inpakker, Reiniger productiemachines, Schoonmaker vloeren, lokalen, sanitair , Palletiseerder): code D
  • Hulparbeiders of ongeschoolde arbeiders: code A
  • Geoefenden: code B
  • Geschoolden: code C
  • Vaklieden: voor de vaklieden geldt de indeling welke vastgesteld werd door het paritair comité dat bevoegd is voor het beroep dat zij uitoefenen.

In het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid werd op 9 februari 2016 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de indeling van de arbeiders die in de ondernemingen van vleesconserven, worsten, pekelvlees, gerookt vlees en vleesderivaten werken. Ze werd neergelegd op de Griffie van de Dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen en geregistreerd op 20 april 2016 onder het nummer 132729/CO/118.

Wij geven u hierna de bepalingen betreffende de beroepenclassificatie en vervolgens enkele belangrijke praktische schikkingen.  Uit praktische overwegingen hebben wij de door de aangeslotenen van Groep S - Sociaal Secretariaat vzw te gebruiken codes voor de beroepskwalificatie geintegreerd in de tekst van de CAO; het gaat om de letters in vetjes.

A. Tekst CAO

HOOFDSTUK I – Toepassingsgebied

Artikel 1

§ 1. Deze collectieve arbeids-overeenkomst is van toepassing op de werkgevers en de arbeiders die in de ondernemingen van vleesconserven, worsten, pekelvlees, gerookt vlees en vleesderivaten werken.

§ 2. Met “arbeiders” worden de mannelijke en de vrouwelijke arbeiders bedoeld.

HOOFDSTUK II – Indeling van de arbeiders

Artikel 2

De indeling der arbeiders wordt als volgt vastgesteld :

  1. Categorie a :

    1. Inpakker (manueel)
    2. Reiniger productiemachines
    3. Schoonmaker vloeren, lokalen, sanitair
    4. Palletiseerder(manueel)

Code : D

Paritair commentaar :
voor de functies onder categorie a verwijzen de sociale partners naar de functiebeschrijvingen die in het kader van subesectorale functieclassificaties werden opgesteld

  1. Hulparbeiders of ongeschoolde arbeiders:

    1. arbeider die de aangestelde voor de koelinstelling helpt;
    2. afknoper;
    3. weger;
    4. helper koker;
    5. helper roker;
    6. helper zouter;
    7. helper ovenman;
    8. helper autoklaafarbeider;
    9. helper magazijner;
    10. begeleider;
    11. nachtwaker;
    12. binnenplaatsarbeider en in het algemeen ieder arbeider belast met een taak welke noch beroepsopleiding noch aanpassing vergt.

Code: A

  1. Geoefenden

    1. roker;
    2. koker;
    3. autoklaafarbeider;
    4. vetsmelter;
    5. darmbewerker;
    6. ovenman;
    7. arbeider tewerkgesteld in de koelinstelling;
    8. uitbener;
    9. hespennaaier;
    10. worstenvuller;
    11. vleesopmaker : arbeider belast met het ontvetten, opensnijden, uitvliezen van het vlees en het sorteren der vleesresten;
    12. hespenperser en inblikker;
    13. bediener van de sluitmachine;
    14. arbeider tewerkgesteld aan al de in deze indeling onvermelde machines;
    15. begeleider-inner.

Code : B

  1. Geschoolden :

    1. spekslager : arbeider belast met de samenstelling en bereiding van worsten en (of) charcuteriewaren;
    2. aangestelde cutter;
    3. hespenbewerker : arbeider belast met het zouten, uitbenen, naaien en koken van de hespen.
    4. zouter : arbeider belast met het samenstellen van de pekel, het zouten van hespen en andere vleessoorten;
    5. stoker van de stoomketel;
    6. drijfkrachtmachinist;
    7. klaarmaker van bestellingen : arbeider die verantwoordelijk is voor het klaarmaken der bestellingen;
    8. autobestuurder, inner of verantwoordelijk voor de lading;
    9. magazijnier : arbeider die in de uitoefening van het werk met overwegende handenarbeid, de verantwoordelijkheid draag voor het materieel en (of) de waren.

Code : C

  1. Vaklieden :

Voor de vaklieden geldt de indeling welke vastgesteld werd door het paritair comité dat bevoegd is voor het beroep dat zij uitoefenen.

HOOFDSTUK III – Geldigheid

Artikel 3

Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 januari 2016 en is gesloten voor onbepaalde duur. De partijen kunnen deze collectieve arbeidsovereenkomst opzeggen mits een opzegging van drie maanden opgestuurd per aangetekende brief aan de voorzitter van het Paritair Comité en aan de erin vertegen-woordigde organisaties.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt de beslissing van het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid van 9 juni 1959 waarbij de arbeiders en arbeidsters die in de vleesindustrie werken, worden ingedeeld, algemeen bindend verklaard bij Koninklijk Besluit van 4 augustus 1959 (Belgisch Staatsblad van 1 september 1959).

B. Praktische schikkingen

Krachtens artikel 15 van het koninklijk besluit van 8 augustus 1980 betreffende het bijhouden van sociale documenten, moet voor iedere werknemer op de individuele rekening worden vermeld:

  • de functie die hij hoofdzakelijk uitoefent bij de werkgever;
  • de beroepskwalificatie die hem door de werkgever wordt toegekend, overeenkomstig de beschikkingen van de collectieve arbeidsovereenkomsten tot vaststelling van de arbeids- en loonvoorwaarden, of overeenkomstig de bepalingen van de besluiten waarbij forfaitaire lonen worden bepaald voor de toepassing van de wetgeving op de sociale zekerheid.

De aangeslotenen van Groep S - Sociaal Secretariaat vzw worden bijgevolg verzocht zowel de functie (omschrijving) als de beroepskwalificatie (code) te vermelden op het identiteitsformulier van iedere nieuw aangeworven arbeider en ons tevens iedere wijziging dienaangaande in de loop van de tewerkstelling mede te delen.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
09/02/2016
Registratienr
132729
Geldig van
01/01/2016
Geldig tot
01/01/2018
Neerleggingsdatum
25/02/2016
Registratiedatum
20/04/2016
Onderwerp
functieclassificatie - indeling van de arbeiders die in de ondernemingen van vleesconserven, worsten, pekelvlees, gerookt vlees en vleesderivate, werken
BS Bericht van neerlegging
02/05/2016
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
10/01/2017
Gepubliceerd in het B.St. van
01/03/2017
Keywords
FUNCTIECLASSIFICATIE

Historiek
01/01/2018 31/12/2050 0301 Beroepenclassificatie- Ondernemingen van vleesconserven, worsten, pekelvlees, gerookt vlees en vleesderivaten werken
01/01/2016 31/12/2017 0301 Indeling van de arbieders die in de ondernemingen van vleesconserven, worsten, pekelvlees, gerookt vlees en vleesderivaten werken