3502 Nieuwe arbeidsregeling in de bakkerijen, de banketbakkerijen die "verse" producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij

Paritair (sub-)Comité nr.:
118.03.00-00.00

Bijwerking: 09/08/2002
Geldig vanaf: 01/01/1999
Geldig tot: 31/12/2011

In het Paritair Comite voor de voedingsnijverheid werd op 20 december 1999 een CAO gesloten betreffende een nieuwe arbeidsregeling. Deze CAO werd algemeen verbindend verklaard door een K.B. van 12/06/2002 (B.S. 09/08/2002).

We geven u hierna de integrale tekst van deze CAO.

HOOFDSTUK I - Toepassingsgebied

Artikel 1

§1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de arbeiders van de bakkerijen, de banketbakkerijen die “verse” producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij (wijziging van de benaming  door CAO van 17/01/2002, 61128/co/118)

§2. Met arbeiders worden de mannelijke en de vrouwelijke arbeiders bedoeld.

§3Met "kleine bakkerijen, banketbakkerijen (met uitzondering van het Subparitair Comité 118.05) en verbruikszalen bij een banketbakkerij" worden bedoeld diegene die aan geen of slechts aan één of twee van de volgende voorwaarden voldoen:

  • aantal tewerkgestelde personen hoger dan 20;
  • zakencijfer hoger dan 75 miljoen BEF per jaar;
  • gebruik van een tunneloven.

HOOFDSTUK II - Nieuwe arbeidsregeling

Artikel 2

In uitvoering van de wet van 17 maart 1987 betreffende de invoering van nieuwe arbeidsregelingen in de ondernemingen en in afwijking op de collectieve arbeidsovereenkomst van 30 maart 1988 gesloten in het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid betreffende de invoering van nieuwe arbeidsregelingen in de ondernemingen, gewijzigd bij collectieve arbeidsovereenkomst van 30 april 1999, kan de arbeidsduur in de in artikel 1 bedoelde ondernemingen afwijken van de grenzen bepaald door de artikelen 19, eerste lid, 20, 20bis en 27 van de arbeidswet van 16 maart 1971, en dit volgens de bepalingen van dit hoofdstuk.

Artikel 3

§1. Voor de voltijds tewerkgestelde arbeiders, kan de arbeidsduur maximum 10 uren per dag en maximum 50 uren per week bedragen.

§2. Voor de deeltijds tewerkgestelde arbeiders, kan de arbeidsduur maximum 10 uren per dag bedragen of een bepaald aantal uren per week, die voor elke deeltijdse arbeider op basis van volgende formule wordt vastgesteld:

Maximum aantal uren per week = 50 uur x waarbij:

  1. gemiddelde arbeidsduur per week van de deeltijdse arbeider;
  2. gemiddelde arbeidsduur per week van de voltijdse arbeiders die tewerkgesteld zijn in de onder­neming.

Artikel 4

§1. De overschrijdingen van de grenzen vastgesteld bij de artikelen 19, eerste lid, 20, 20bis en 27, van voornoemde wet van 16 maart 1971 zijn onderworpen aan de voorwaarden vastgesteld bij artikel 26bis, paragraaf 1 van dezelfde wet.

§2. De referteperiode voor de berekening van de gemiddelde arbeidsduur en de toekenning van de inhaalrust in toepassing van voorgaand artikel wordt vastgesteld op 12 maanden. Deze periode loopt telkens van 1 januari tot 31 december behoudens vaststelling van een andere periode van 12 maanden in het arbeidsreglement.

§3. Bij elke definitieve betaling ontvangen de arbeiders een staat van hun prestaties in verhouding met de dagelijkse en wekelijkse arbeidsduur die zij gehouden zijn te presteren, zoals het koninklijk besluit van 18 januari 1984 betreffende de informatie van de werknemers over de staat van hun prestaties het voorschrijft.

HOOFDSTUK III - Geldigheid

Artikel 5

Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 januari 1999 en is gesloten voor onbepaalde duur.

Zij kan opgezegd worden door één der ondertekende partijen mits een opzegging van drie maanden met een ter post aangetekende brief, gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid.


Historiek
01/01/2012 31/12/2999 3502 Nieuwe arbeidsregeling in de bakkerijen, de banketbakkerijen die "verse" producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij
01/01/1999 31/12/2011 3502 Nieuwe arbeidsregeling in de bakkerijen, de banketbakkerijen die "verse" producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij