190201 Boulangeries, pisseries et salons de consommation annex Cotisation patronale destin au fonds social (118.03.00)

Paritair (sub-)Comité nr.:
118.03.00-00.00

Bijwerking: 20/01/2005
Geldig vanaf: 01/01/2004
Geldig tot: 30/03/2006

In het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid werd op 24 september 1997 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten tot coördinatie van de statuten van het  "Waarborg - en Sociaal Fonds voor de bakkerij, banketbakkerij en consumptiesalons bij een banketbakkerij Deze collectieve arbeidsovereenkomst werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 12 november 1997 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 5 januari 2000.

 

Zij werd herhaaldelijk gewijzigd en laatst door de collectieve arbeidsovereenkomst tot wijziging van de statuten van net Waarborg- en Sociaal Fonds voor de bakkerij. banketbakkerij en verbruikszalen bij een banketbakkerij

gesloten op 17 janvier 2002,  neergelegd op de Griffie van de Dienst der collectieve arbeidsovereenkomsten  en geregistreerd op 18 april 2002 onder het nummer van 62140/CO/118; het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch Staatsblad van 4 mei 2002.

 

Een CAO werd gesloten op 05/11/2003 (69045/co/118, algemeen verbindend verklaard door KB van 13/09/2004, B St van 01/10/2004) tot wijziging van  artikel 12 van deze statuten (werkgeversbijdragen)

 

Wij geven u hierna de belangrijkste bepalingen.

 

A. OPRICHTING EN STATUTEN

Artikel 1

Het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid komt overeen in toepassing van de wet van 7 januari 1958 betreffende de fondsen voor bestaanszekerheid, een fonds voor bestaanszekerheid op te richten waarvan de statuten hierna zijn vastgesteld, voor de bakkerijen, de banketbakkerijen die "verse" producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij

Artikel 2

Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft uitwerking met ingang van 1 januari 2001.

Zij is gesloten voor onbepaalde tijd en kan worden opgezegd door één van de partijen mits een opzegging van drie maanden, betekend bij een ter post aangetekende brief aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid en aan de erin vertegenwoordigde organisaties.

STATUTEN

HOOFDSTUK I – Benaming, maatschappelijke zetel, duur.

Artikel 1

Er wordt met ingang van 1 juli 1997, een fonds voor bestaanszekerheid opgericht onder de benaming "Waarborg- en Sociaal Fonds voor de bakkerij, banketbakkerij en verbruikszalen bij een banketbakkerij" hierna het "Fonds" genoemd.

Artikel 2

De zetel van het Fonds is gevestigd te 1080 Brussel, Mettewielaan 83. Deze zetel kan bij beslissing van de raad van bestuur van het Fonds om het even waar elders in België overgebracht worden.

Artikel 3

Het Fonds heeft tot doel:

1° het innen van de bijdragen, nodig voor de werking van het Fonds;

2° het toekennen van aanvullende sociale voordelen in de sector van de bakkerijen, de banketbakkerijen die "verse" producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij.

3° de uitkering van deze voordelen te verzekeren.

Artikel 4

Het Fonds is opgericht voor een période van één jaar. De duur wordt telkens stilzwijgend met één jaar verlengd. behalve opzegging door één van de organisaties gemachtigd om de bestuurders aan te duiden, betekend bij aangetekend schrijven aan de voorzitter van het Fonds ten laatste zes maanden vóór de jaarlijkse vervaldag.

HOOFDSTUK II - Toepassingsgebied

Artikel 5

Deze statut en zijn van toepassing:

a) op de werkgevers van de ondernemingen die onder de bevoegdheid vallen van het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid, sector van de bakkerijen, de banketbakkerijen die "verse" producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij.

b) op de arbeiders en arbeidsters, tewerkgesteld door hoger genoemde ondernemingen.

HOOFDSTUK III - Beheer

(...)

HOOFDSTUK IV - Financiering

Artikel 11

Het Fonds beschikt over de bijdragen verschuldigd door de in artikel 5 a) bedoelde werkgevers.

A. Basisbijdragen

Artikel 12

§1        Van 1 januari 2004 tot 31 maart 2004, wordt de bijdrage van de werkgevers vastgesteld op 0,90 % van de lonen aangegeven aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid, bestemd voor het Waarborg- en Sociaal Fonds voor de bakkerij, banketbakkerij en verbruikszalen bij een banketbakkerij.

             Vanaf 1 april 2004 en tot 30 juni 2004, wordt de bijdrage van de werkgevers vastgesteld op 0,85 % van de lonen aangegeven aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid, bestemd voor het Waarborg- en Sociaal Fonds voor de bakkerij, banketbakkerij en verbruikszalen bij een banketbakkerij.

             Vanaf 1 juli 2004 en voor onbepaalde duur, wordt de bijdrage van de werkgevers vastgesteld op 0,80 % van de lonen aangegeven aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid, bestemd voor het Waarborg- en Sociaal Fonds voor de bakkerij, banketbakkerij en verbruikszalen bij een banketbakkerij.

§2        De volgende bijdragen worden geïnd voor het "Instituut voor Professionele Vorming van de voedingsnijverheid, hierna genoemd "LP.V."

             Vanaf 1 januari 2004 tot 31 maart 2004, wordt de bijdrage van de werkgevers vastgesteld op 0,30 % van de lonen aangegeven aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.

             Vanaf 1 april 2004 en voor onbepaalde duur, wordt de bijdrage van de werkgevers vastgesteld op 0,10 % van de lonen aangegeven aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.

§3        De volgende bijdragen worden geïnd voor het Waarborg- en Sociaal Fonds voor de bakkerij, banketbakkerij en verbruikszalen bij een banketbakkerij voor de financiering van de vormings- en tewerkstellingsinitiatieven van het personeel van de sector:

             Vanaf 1 januari 2004 tot 31 maart 2004, wordt de bijdrage van de werkgevers vastgesteld op 0,20 % van de lonen aangegeven aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.

             Vanaf 1 april 2004 tot 30 juni 2004, wordt de bijdrage van de werkgevers vastgesteld op 0,05 % van de lonen aangegeven aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.

             Vanaf 1 juli 2004 en voor onbepaalde duur, wordt de bijdrage van de werkgevers vastgesteld op 0,10 % van de lonen aangegeven aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.

Artikel 13

De basisbijdragen worden geïnd en ingevorderd door de Rijksdienst voor sociale zekerheid. Wanneer de inning en de invordering niet door deze instelling geschieden, wordt het Fonds ermee belast, overeenkomstig de bepalingen van artikelen 15, 16 en 17 van deze statuten welke slechts in dat geval van toepassing zijn.

Artikel 14

De basisbijdragen zijn om het kwartaal verschuldigd. De voor elk kwartaal vervallen verschuldigde sommen moeten door de werkgever gestort worden op de postcheckrekening van het Fonds of op een door de raad van bestuur bepaalde bank en dit uiterlijk op de laatste dag van de maand volgend op het kwartaal.

Artikel 15

De werkgever stuurt per kwartaal en uiterlijk vóór het einde van de maand volgend op dit kwartaal naar het Fonds een aangifte tot staving van de verschuldigde basisbijdragen, op formulieren die door het Fonds worden verstrekt.

Artikel 16

Vanaf de eerste dag van de tweede maand volgend op het kwartaal waarop de basisbijdragen betrekking hebben, is de werkgever verplicht een verhoging van 10 percent te betalen op het bedrag der verschuldigde basisbijdragen verhoogd met een nalatigheidintrest van 5 percent op hetzelfde bedrag zonder dat hiervoor ingebrekestelling vereist is.

Artikel 17

Onverminderd de toepassing van artikel 14 van de wet van 7 januari 1958 betreffende de fondsen voor bestaanszekerheid kan het bedrag der basisbijdragen slechts gewijzigd worden bij collectieve arbeidsovereenkomsten gesloten in het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit.

B. Bijzondere bijdragen

Artikel 18

In uitvoering van een in het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid gesloten collectieve arbeidsovereenkomst kan het Fonds ook bijzondere bijdragen innen waarvan de bijdrageplichtigen, het bedrag, de tijdstippen en de modaliteiten van heffing, evenals de bestemming die aan de opbrengst ervan moet gegeven worden, worden vastgesteld in de collectieve arbeidsovereenkomst in toepassing waarvan deze bijdragen worden geïnd.

Het Fonds beheert de opbrengst van deze bijzondere bijdragen en gebruikt ze voor het doel bepaald in de collectieve arbeidsovereenkomst die de betalingsplicht vastlegt, in het kader van een afzonderlijke begrotingspost, met dien verstande dat de uitgaven in geen geval hoger mogen zijn dan de aldus bekomen bijzondere inkomsten met inbegrip van de reserves die zouden gevormd zijn door het overschot van de vroegere inkomsten op de vroegere toegestane uitgaven.

HOOFDSTUK V - Begroting - Rekeningen

(...)

HOOFDSTUK VI - Rechthebbenden en aanvullende sociale voordelen

Artikel 22

De werknemersorganisaties vertegenwoordigd bij het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid stellen aan de raad van bestuur van het Fonds het voorwerp en het bedrag voor van de aanvullende sociale voordelen gekozen in toepassing van artikel 3, 2° van deze statuten en waarvan de toekenning voorbehouden is aan de in artikel 5 b° van dezelfde statuten bedoelde arbeiders en arbeidsters, en op voorwaarde dat ze niet uitgesloten werden wegens het niet eerbiedigen van de overeenkomst voor sociale vrede van 3 december 1964 van het Nationaal Paritair Comité voor de voedingsnijverheid.

Deze uitsluiting wordt uitgesproken door de raad van bestuur van het Fonds, op advies van een beperkt comité terzake ingesteld.

Artikel 23

Binnen de grenzen van de beschikbare inkomsten gevormd overeenkomstig de bepalingen van hoofdstuk IV van deze statuten, worden de aard, het bedrag en de betalingsmodaliteiten van de bij artikel 23 vermelde aanvullende sociale voordelen vastgesteld op voorstel van de raad van bestuur van het Fonds bij collectieve arbeidsovereenkomst gesloten in het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit

 

HOOFDSTUK VII - Ontbinding, vereffening

(...)

 

B. SLOTBEPALINGEN

Artikel 25

Het Fonds neemt de rechten en plichten over, neemt het actief over en draagt het passief van het "Waarborg- en Sociaal Fonds voor de industriële bakkerij, kleinbakkerij en kleinbanketbakkerij", opgericht door de collectieve arbeidsovereenkomst van 6 maart 1975 gesloten in het Nationaal Paritair Comité voor de voedingsnijverheid, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 9 september 1975.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt

-      de collectieve arbeidsovereenkomst van 24.09.1997 algemeen verbindend verklaard bij K.B van 12.11.1999 (B.S. 05.01.2000) tot coordinatie van de statuten van het Waarborg- en Sociaal Fonds voor de bakkerij, banketbakkerij en verbruikszalen bij een banketbakkerij

-      de collectieve arbeidsovereenkomst van 24.09.1997 algemeen verbindend verklaard bij K.B. van 26.11.1999 (B.S. 05.01.2000) tot wijziging van de statuten van het Waarborg- en Sociaal Fonds voor de bakkerij, banketbakkerij en verbruikszalen bij een banketbakkerij

-      de collectieve arbeidsovereenkomst van 05.05.2000 houdende wijziging van de statuten van het "Waarborg- en Sociaal Fonds voor de bakkerij, banketbakkerij en verbruikszalen bij een banketbakkerij"

-      de collectieve arbeidsovereenkomst van 05.07.2001 tot wijziging van artikel 13 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 24 september 1997 inzake de oprichting van een Fonds voor bestaanszekerheid in uitvoering van de wet van 7 januari 1958 en houdende vaststelling van zijn statuten, genoemd "Waarborg- en Sociaal Fonds voor de bakkerij, banketbakkerij en verbruikszalen bij een banketbakkerij".

 


Historiek
01/01/2018 31/12/2050 190201 Fonds voor bestaanszekerheid: bijdragen
01/01/2015 31/12/2017 190201 19 Werkgeversbijdrage voor het Sociaal Fonds
01/04/2006 31/12/2014 190201 19 Werkgeversbijdrage voor het Sociaal Fonds
01/01/2004 30/03/2006 190201 Boulangeries, pisseries et salons de consommation annex Cotisation patronale destin au fonds social (118.03.00)
01/01/2001 31/12/2003 190201 Bakkerij, banketbakkerij en consumptiesalons bij een banketbakkerij Werkgeversbijdrage voor het Sociaal Fonds (118.03.00)
01/01/2001 31/12/2000 190201 Bakkerij, banketbakkerij en consumptiesalons bij een banketbakkerij Werkgeversbijdrage voor het Sociaal Fonds (118.03.00)
01/07/2000 31/12/2000 190201 Bakkerij, banketbakkerij en consumptiesalons bij een banketbakkerij Werkgeversbijdrage voor het Sociaal Fonds (118.03.00)
01/01/1991 30/06/2000 190201 1902 Werkgeversbijdrage voor het Sociaal Fonds (118.03.00)