13 Klein verlet

Paritair (sub-)Comité nr.:
114.00.00-00.00

Bijwerking: 09/09/2021
Geldig vanaf: 01/01/2019
Geldig tot: 31/12/2020

De werknemer heeft het recht van het werk afwezig te zijn, met behoud van zijn loon ter gelegenheid van enkele gebeurtenissen. Deze sector heeft gunstigere bepalingen voorzien dan het wettelijk minimum.

De werknemer heeft het recht van het werk afwezig te zijn, met behoud van zijn loon ter gelegenheid van familiegebeurtenissen, voor de vervulling van de staatsburgerlijke verplichtingen of van burgerlijke opdrachten en in geval van verschijning voor het gerecht. Deze gebeurtenissen worden opgesomd in het KB van 28 augustus 1963. Dit KB legt bovendien voor iedere gebeurtenis die wordt opgesomd, het aantal dagen toegestane afwezigheid vast alsook de periode waarin zij moeten genomen worden.

De hierboven uiteengezette basisreglementering heeft een aanvullend karakter. De verschillende sectoren kunnen gunstigere bepalingen voorzien dan deze die zij voorziet (betaald klein verlet gedurende langere periodes of om andere redenen).

In het Paritair Comité voor de steenbakkerij werd op 9 juli 2019 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de arbeidsvoorwaarden voor de periode 2019-2020 (nr. 153631/CO/114).

1. Tabel

Zie in blauw de specifieke regels.

Gebeurtenis

Duur van afwezigheid

Huwelijk van de werknemer.

Twee dagen door de werknemer te kiezen tijdens de week waarin de gebeurtenis plaatsgrijpt of tijdens de daaropvolgende week.

Huwelijk van een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e) of wettelijke samenwonende partner, van een (half)broer, (half)zuster, schoonbroer, schoonzuster, van de vader, moeder, schoonvader, stiefvader, schoonmoeder, stiefmoeder, van een kleinkind van de werknemer.

De dag van het huwelijk.

Priesterwijding of intrede in het klooster van een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e) of wettelijke samenwonende partner, van een (half)broer, (half)zuster, schoonbroer of schoonzuster van de werknemer.

De dag van de plechtigheid.

Overlijden van de echtgenoot of echtgenote of wettelijke samenwonende, van een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e) of wettelijke samenwonende partner, van de vader, moeder, schoonvader, stiefvader, schoonmoeder of stiefmoeder van de werknemer.

Drie dagen door de werknemer te kiezen tijdens de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt met de dag van de begrafenis.

Overlijden van een broer, zuster, schoonbroer, schoonzuster, van de grootvader, de groot­moeder, van een kleinkind, van de overgrootvader, van de overgrootmoeder, van een achterkleinkind, schoonzoon, of schoondochter die bij de werknemer en zijn echtgeno(o)t(e) of wettelijke samenwonende partner inwoont.

Twee dagen door de werknemer te kiezen in de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt met de dag van de begrafenis.

Overlijden van een (half)broer, (half)zuster, schoonbroer, schoonzuster, van de grootvader, de groot­moeder, van een kleinkind, van de overgrootvader, van de overgrootmoeder, van een achterkleinkind, schoonzoon, of schoondochter die niet bij de werknemer en zijn echtgeno(o)t(e) of wettelijke samenwonende partner inwoont.

De dag van de begrafenis.

Plechtige communie van een kind van de werknemer of zijn echtgeno(o)t(e) of wettelijke samenwonende partner.

De dag van de plechtigheid of wanneer die dag samenvalt met een zondag, een feestdag of een gewone inactiviteitsdag, de gewone activiteitsdag die deze gebeurtenis onmiddellijk voorafgaat of erop volgt.

Deelneming van een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e) of wettelijke samenwonende partner aan het feest van de vrijzinnige jeugd daar waar dit feest plaats heeft.

De dag van het feest of wanneer die dag samenvalt met een zondag, een feestdag of een gewone inactiviteitsdag, de gewone activiteitsdag die deze gebeurtenis onmiddellijk voorafgaat of erop volgt.

Verblijf van de dienstplichtige werknemer in een rekruterings- en selectiecentrum of in een militair hospitaal ten gevolge van zijn verblijf in een rekruterings- en selectiecentrum.

De nodige tijd met een maximum van drie dagen.

Verblijf van de werknemer gewetens­bezwaarde op de Administratieve Gezondheidsdienst of in één van de verplegingsinrichtingen, die overeenkomstig die wetgeving houdende het statuut van de gewetensbezwaarden door de Koning zijn aangewezen.

De nodige tijd met een maximum van drie dagen.

Bijwonen van een bijeenkomst van een familieraad, bijeengeroepen door de vrederechter.

De nodige tijd met een maximum van één dag.

Deelneming aan een jury, oproeping als getuige voor de rechtbank of persoonlijke verschijning op aanmaning van de arbeidsrechtbank.

De nodige tijd met een maximum van vijf dagen.

Uitoefening van het ambt van bijzitter in een hoofdstembureau of enig stembureau bij de parlements-, provincieraads- en gemeenteraads­verkiezingen.

De nodige tijd.

Uitoefening van het ambt van bijzitter in één van de hoofdbureaus bij de verkiezing van het Europees Parlement.

De nodige tijd met een maximum van vijf dagen.

Uitoefening van het ambt van bijzitter in een hoofdbureau van stemopneming bij de parlementen, provincieraads- en gemeenteraadsverkiezingen

De nodige tijd met een maximum van vijf dagen.

Getuige bij een huwelijk.

De dag van het huwelijk.

Overlijden van een gezinshoofd zo betrokkene bij deze inwoont

De dag van het overlijden tot de dag van de begrafenis met een maximum van drie dagen.

Stillegging van het bedrijf ten teken van rouw.

De duur van de stillegging met een minimum van een halve dag.

Aanduiding door de werkgever om deel uit te maken van een personeelsafvaardiging bij een begrafenis.

De duur van de aanduiding.

Overlijden van een broer of zuster van de betrokken werknemer, die bij hem inwoont.

Een bijkomende dag afwezigheid van het werk te nemen in de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt met de dag van de begrafenis.

2. Commentaar

2.1. Deeltijdse werknemers

De deeltijdse werknemers hebben het recht van het werk afwezig te zijn, met behoud van hun normaal loon, gedurende de dagen en periodes die samenvallen met de dagen en periodes waarop zij normaal gewerkt zouden moeten hebben. Zij mogen de afwezigheidsdagen kiezen binnen dezelfde grenzen.

2.2. Wettelijk samenwonende werknemers

De wettelijk samenwonende werknemers genieten dezelfde rechten als de gehuwde werknemers in het kader van het klein verlet m.b.t. de familiegebeurtenissen.

De wettelijke samenwoning is de situatie waarbij twee personen een verklaring van wettelijke samenwoning hebben afgelegd door middel van een geschrift dat tegen ontvangstbewijs aan de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeenschappelijke woonplaats overhandigd wordt.

2.3. Kinderen

Voor de toepassing van deze reglementering wordt het geadopteerd of erkend natuurlijk kind gelijkgesteld met het wettig of gewettigd kind.

Halfbroers en halfzusters worden gelijkgesteld met broers en zussen.

2.4. De vergoeding voor de werklieden van de nachtploeg

Wanneer werklieden van de nachtploeg recht hebben op een dag werkverzuim met behoud van loon wegens:

  • overlijden van een broer, zuster, schoonbroer, schoonzuster, grootvader, grootmoeder, kleinkind, van een overgrootvader, een overgrootmoeder, van een achterkleinkind, van een schoonzoon of schoondochter;
  • huwelijk van een wettig, gewettigd, aangenomen of natuurlijk erkend kind, broer, zuster, schoonbroer, schoonzuster, vader, moeder, schoonvader, stiefvader, stiefmoeder, schoonmoeder of kleinkind;
  • priesterwijding, intrede in het klooster, plechtige communie en het feest van de vrijzinnige jeugd,

en wanneer zij normaal zouden gewerkt hebben in de nachtploeg die aanvangt of eindigt op de dag van één der voormelde gebeurtenissen worden hen de uren welke zij normaal in één van beide nachten zou gepresteerd hebben, betaald.

2.5. Diverse bepalingen

De betaling gebeurt bij de eerstvolgende uitbetaling van loon op voorlegging door de werklieden van de rechtvaardiging van hun afwezigheid.

De werklieden moeten zo mogelijk het ondernemingshoofd of diens aangestelde van hun afwezigheid vooraf kennis geven.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
09/07/2019
Registratienr
153631
Geldig van
01/01/2019
Geldig tot
31/12/2020
Neerleggingsdatum
18/07/2019
Registratiedatum
06/09/2019
Onderwerp
loon- en arbeidsvoorwaarden
BS Bericht van neerlegging
26/09/2019
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
11/06/2020
Gepubliceerd in het B.St. van
22/07/2020
Keywords
LONEN, JONGE WERKNEMERS: LONEN, MAALTIJDCHEQUES, ECOCHEQUES, PLOEGEN- EN NACHTARBEID, ARBEID TIJDENS WEEKENDS EN OP FEESTDAGEN, EINDEJAARSPREMIE, ANCIËNNITEITSPREMIE, AFSCHEIDSPREMIE, ALTERNATIEF VOORDEEL/BELONINGSWIJZE (EXCL. PREMIE, CHEQUE, BONUS), AANVULLENDE PENSIOENEN EN GROEPSVERZEKERINGEN, ARBEIDSDUUR IN UREN, ARBEIDSDUURMODALITEITEN, KLEIN VERLET, MAATREGEL VOOR ONDERNEMING IN MOEILIJKHEDEN/HERSTRUCTURERING-NIET SWT, OUDERE WERKNEMERS-EXCL.AANV. PENSIOEN, BRUGPENSIOEN(SWT),TIJDSKREDIET, ZIEKTE/ONGEVAL/OVERLIJDEN, WERKLOOSHEID (ANDERE DAN ECONOMISCHE WERKLOOSHEID VOOR BEDIENDEN), OPZEGGING/ONTSLAG, HARMONISERING STATUUT ARBEIDERS/BEDIENDEN

Historiek
01/01/2023 31/12/2024 13 Klein verlet
01/01/2021 31/12/2022 13 Klein verlet
01/01/2019 31/12/2020 13 Klein verlet
01/01/2017 31/12/2018 13 Klein verlet
01/01/2015 31/12/2016 13 Klein verlet
01/01/2013 31/12/2014 13 Klein verlet
01/01/2009 31/12/2010 13 Klein verlet
01/01/2007 01/01/2009 13 Klein verlet
01/07/2002 31/12/2006 13 Klein verlet
01/01/1997 30/06/2002 13 Klein verlet