Ziek tijdens vakantie: verliest de werknemer zijn vakantiedagen?

Van 
84427

Wanneer een werknemer ziek wordt tijdens zijn vakantie, is de werknemer zijn vakantiedagen kwijt en kan hij ze niet op een later moment opnemen.

1. Huidige situatie

In de Belgische wetgeving wordt het principe “de eerste schorsing primeert”  toegepast wanneer een ziekteperiode samenvalt met een periode van jaarlijkse vakantie. Praktisch kan er dus een onderscheid gemaakt worden tussen twee situaties:

1.1. De werknemer is ziek vóór de aanvang van zijn vakantie

Door toepassing van het principe “de eerste schorsing primeert” zal het in dergelijk geval de ziekte zijn die voorrang heeft op de vakantie en zal de volledige periode gedekt door het geneeskundig getuigschrift als ziekte moeten beschouwd worden. U zal de werknemer dus gewaarborgd loon verschuldigd zijn voor deze periode. De werknemer zal de vakantiedagen die samenvallen met ziektedagen op een later tijdstip kunnen opnemen.

Dezelfde regel geldt ook in geval van collectieve sluiting van de firma maar wel met een bijzonderheid voor arbeiders. Zij zullen geen recht hebben op gewaarborgd loon aangezien ze sowieso niet hadden moeten werken tijdens de periode van collectieve sluiting en tijdens deze periode geen recht hadden op loon van de werkgever. Voor arbeiders zullen ziektedagen die samenvallen met collectieve vakantiedagen rechtstreeks vergoed worden door het ziekenfonds. Bedienden daarentegen zullen wel recht hebben op gewaarborgd loon.

1.2. De werknemer wordt ziek tijdens zijn vakantie

Stel dat uw werknemer twee weken vakantie heeft en op de eerste dag van zijn vakantie brengt uw werknemer u op de hoogte dat hij ziek is en bezorgt u een medisch attest. Hoe moet u met dergelijke situatie omgaan?

In dat geval is de ziekte niet de eerste schorsing maar wel de vakantie. Dat betekent dus dat de dagen vakantie die met ziekte samenvallen als vakantie zullen moeten beschouwd worden. Bijgevolg is de werknemer deze dagen kwijt en zal hij ze niet meer op een ander tijdstip kunnen opnemen. Duurt de ziekteperiode langer dan de vakantieperiode in dergelijk geval, dan zullen de ziektedagen die niet meer samenvallen met de vakantiedagen als ziekte moeten beschouwd worden. Voor deze dagen heeft de werknemer dan nog recht op het eventueel resterend gewaarborgd loon, rekening houdend met het feit dat de periode van gewaarborgd loon is beginnen lopen op de eerste ziektedag die wordt gedekt door een doktersattest (en die samenviel met een vakantiedag).

Dezelfde regel geldt ook in geval van collectieve sluiting van de firma.

2. Verandering op komst?

Op 21 juni 2012 werd in een arrest van het Europees Hof van Justitie beslist dat een werknemer die ziek wordt tijdens een periode van betaalde vakantie, het recht heeft om deze vakantiedagen later op te nemen.

De huidige Belgische wetgeving is nog steeds in strijd met dit arrest.

De federale regering is van plan de Belgische reglementering te wijzigen om de Belgische wetgeving in overeenstemming met het Europese recht te brengen. Op dit ogenblik werd hierover wel nog geen definitieve tekst aangenomen. De minister van Werk heeft aan de vakorganisaties en de werkgeversorganisaties gevraagd om zich over de kwestie te buigen.
Voor meer informatie verwijzen wij u naar ons vorig artikel over dit onderwerp.

Aangezien de Belgische wetgeving nog steeds niet werd aangepast aan het arrest van het Europees Hof van Justitie en zolang dat dit nog niet is gebeurd, raden wij u aan om het principe van “de eerste schorsing primeert” te blijven toepassen. Aangezien de Belgische rechters bij voorrang het Europees recht moeten toepassen boven het nationaal recht zou uw werknemer die zijn vakantiedagen kwijt is als gevolg hiervan, zich voor Belgische hoven en rechtbanken kunnen beroepen op het arrest van het Hof van Justitie van 21 juni 2012 om op die manier zijn gelijk te halen.