Startbaanovereenkomst: uitbreiding van de soorten tewerkstellingen

Van 
94190

Een arbeidsovereenkomst die vanaf 1 januari 2019 wordt gesloten in het kader van een hertewerkstellingsprogramma (bv. gesco) of een doorstromingsprogramma kan voortaan de hoedanigheid van startbaanovereenkomst hebben.

Ter herinnering: de startbaanovereenkomst (SBO) in enkele regels

De startbaanovereenkomst (SBO) is gericht op de tewerkstelling van een jongere van minder dan 26 jaar  in het kader van een van de volgende overeenkomsten:

  • een gewone, minstens halftijdse arbeidsovereenkomst (SBO type 1);
  • een deeltijdse arbeidsovereenkomst gecombineerd met een opleiding (SBO type 2);
  • een stage- of leerovereenkomst in het kader van een alternerende opleiding (SBO type 3).

Als de tewerkstelling van een jongere de hoedanigheid van SBO heeft, dan zijn een aantal specifieke bepalingen van toepassing tijdens de tewerkstelling:

  • Als het een SBO type 1 (minstens halftijdse arbeidsovereenkomst) betreft, kan de werkgever gedurende de eerste 12 maanden van de tewerkstelling 10% van het loon van de jongere besteden aan zijn opleiding.
  • Gedurende de eerste 12 maanden tewerkstelling met een SBO mag de jongere op elk moment met behoud van zijn vergoeding afwezig zijn om in te gaan op werkaanbiedingen.
  • Als het een SBO in de vorm van een arbeidsovereenkomst of een industriële leerovereenkomst betreft, mag de jongere gedurende de eerste 12 maanden de overeenkomst beëindigen met een opzeggingstermijn van 7 dagen wanneer hij een (andere) baan heeft gevonden.

Bovendien kan het sluiten van een SBO een voordelige invloed hebben op de wijze waarop de betrokken jongeren worden meegerekend in het quotum van de startbaanverplichting. Het betreft hier de verplichting van sommige werkgevers om een bepaald aantal jongeren van minder dan 26 jaar in hun onderneming tewerk te stellen. Voor werkgevers uit de privésector die minstens 50 werknemers tewerkstellen, moet 3% van hun personeelsbestand bestaan uit jongeren. Voor werkgevers uit de openbare sector, met uitzondering van de onderwijssector, bedraagt dit percentage 1,5 %.

Nieuw met ingang van 1 januari 2019

Tevoren konden arbeidsovereenkomsten gesloten in het kader van een hertewerkstellingsprogramma (bv. gesco) of een doorstromingsprogramma niet de hoedanigheid van SBO hebben.

De wet van 7 april 2019 betreffende de sociale bepalingen van de jobsdeal schaft deze uitsluiting af met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2019.

Een SBO gesloten vanaf 2019 kan dan ook bestaan uit een arbeidsovereenkomst gesloten in het kader van een hertewerkstellingsprogramma (bv. gesco) of een doorstromingsprogramma.

Bron:  Wet van 7 april 2019 betreffende de sociale bepalingen van de jobsdeal, BS, 19 april 2019 (art. 2 en 3)