Re-integratietraject? Is de werknemer verplicht om naar het medisch onderzoek te gaan?

article image Van 
97843

De werkgever die vaststelt dat zijn medewerker meer dan 4 ononderbroken maanden arbeidsongeschikt is, kan aan de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer (PAA) vragen de werknemer op te roepen in het kader van een re-integratietraject. De werknemer is verplicht hier gevolg aan te geven.

Wat is er gebeurd?

Een werknemer is reeds meer dan 7 maanden arbeidsongeschikt. De werkgever beslist om een re-integratietraject op te starten. De medewerker wordt een eerste maal opgeroepen door de PAA. Hij gaat niet naar het onderzoek. De PAA deelt vervolgens aan de werkgever mee dat er in deze omstandigheden geen beslissing kan worden genomen.

De werkgever vraagt opnieuw een beoordeling aan. De werknemer wordt weer opgeroepen door de PAA. Ook deze keer gaat hij niet naar het medisch onderzoek.

Om uit deze impasse te geraken stuurt de werkgever - na advies te hebben gevraagd aan Group S - een verwittiging naar de werknemer om hem te herinneren aan zijn verplichting het medisch onderzoek te ondergaan in het kader van het re-integratietraject. De werknemer wordt ook aangemaand om naar het 3e onderzoek te gaan waarvan de datum in de verwittiging wordt meegedeeld.

Ook deze derde keer gaat de werknemer niet naar dit onderzoek en deelt hij aan zijn werkgever geen enkele reden voor zijn afwezigheid mee.

De arbeidsovereenkomst wordt vervolgens verbroken om dringende reden.

Wat te onthouden?

De medische beoordeling in het kader van een re-integratietraject is een preventief medisch onderzoek in de zin van artikel I.4-15 van de Codex over het welzijn op het werk. Net zoals de andere medische onderzoeken bepaald in titel 4 van de Codex (betreffende de gezondheid van de werknemers) is de re-integratiebeoordeling een verplicht onderzoek.

De werknemer is dus verplicht dit onderzoek te ondergaan tenzij hij bewijst dat hij om medische redenen verhinderd is.

De werkgever mag een werknemer die zich onttrekt aan de preventieve medische onderzoeken niet terug aan het werk zetten (artikel I.4-12). Hij draagt de eindverantwoordelijkheid inzake welzijn op het werk, een verplichting die strafrechtelijk wordt gesanctioneerd.

Wat preventief te doen?

De werkgever wordt aangeraden in zijn arbeidsreglement disciplinaire sancties te voorzien voor werknemers die weigeren de verplichte medische onderzoeken en in het bijzonder de re-integratiebeoordeling te ondergaan. De keuze van de sancties wordt aan het oordeel van de werkgever overgelaten.

Bovendien is het raadzaam dat de werkgever bepaalt dat hardnekkige weigering na verwittiging en zonder geldige reden kan worden beschouwd als een zware fout die een ontslag om dringende reden rechtvaardigt, onder voorbehoud van de beoordeling door de hoven en rechtbanken.