Deeltijdse arbeid: Nog maar enkele dagen om uw arbeidsreglement aan te passen

Van 
89751

De wet betreffende werkbaar en wendbaar werk heeft de regels inzake de bekendmaking van deeltijdse werkroosters gewijzigd. Deze regels zijn in werking getreden op 1 oktober 2017. Werkgevers die vóór deze datum al werknemers met een variabel deeltijds werkrooster tewerkstelden, beschikten over een termijn van 6 maanden om hun arbeidsreglement aan te passen.

Vóór de wet van 5 maart 2017 van kracht was, moesten alle deeltijdse arbeidsregelingen die in de onderneming konden worden toegepast in het arbeidsreglement worden opgenomen.

Deze maatregel is sinds 1 oktober 2017 afgeschaft.

Wat betekent dit voor de vaste of cyclische deeltijdse werkroosters?

Deze werkroosters moeten niet meer in het arbeidsreglement worden opgenomen vermits ze al vermeld zijn in de arbeidsovereenkomst.

Opgelet: de vaste deeltijdse werkroosters die andere grenzen bepalen dan die voor de voltijdse werkroosters, moeten nog in het arbeidsreglement worden opgenomen.  De werkgever heeft er dan ook belang bij de voltijdse arbeidsgrenzen zo ruim mogelijk te bepalen.

Bijvoorbeeld:

  • In het arbeidsreglement zijn alle voltijdse werkroosters vastgelegd tussen 07uh00 en 18u00. Als het vaste werkrooster van een deeltijdse werknemer om 18u30 eindigt, moet het in het arbeidsreglement worden opgenomen.
  • In het arbeidsreglement zijn alle voltijdse werkroosters vastgelegd van maandag tot vrijdag Als het vaste werkrooster van een deeltijdse werknemer arbeidsprestaties op zaterdag voorziet, moet het in het arbeidsreglement worden opgenomen.

Wanneer de arbeidsregeling van de deeltijdse werknemer georganiseerd is volgens een cyclus van meer dan een week, moet op ieder ogenblik kunnen worden bepaald wanneer de cyclus begint. Deze cyclus moet dan ook uitvoerig worden beschreven in de arbeidsovereenkomst.

Voor dit soort werkroosters is er geen verplichting om het arbeidsreglement te wijzigen. Hoewel de wet voortaan bepaalt dat vaste of cyclische werkroosters niet meer verplicht in het arbeidsreglement moeten staan, verbiedt niets om ze erin te laten staan. De werkgever die deze werkroosters toch wenst te verwijderen uit zijn arbeidsreglement zou van een toekomstige wijziging gebruik kunnen maken om dit alsnog te doen.

Wat betekent dit voor de variabele deeltijdse werkroosters?

Voortaan moet de werkgever een algemeen kader voor de toepassing van variabele deeltijdse werkroosters opnemen in zijn arbeidsreglement.

Het arbeidsreglement moet de volgende vermeldingen bevatten:

  • het uur waarop de werkdag ten vroegste begint en ten laatste eindigt;
  • de dagen van de week waarop arbeidsprestaties kunnen worden verricht;
  • de minimale en maximale dagelijkse arbeidsduur;
  • de minimale en maximale wekelijkse arbeidsduur (wanneer de arbeidsregeling flexibel is);   
  • de wijze waarop en de termijn waarbinnen deeltijdse werknemers op de hoogte worden gebracht van hun werkroosters.

De arbeidsovereenkomst van deze werknemers moet de overeengekomen arbeidsregeling vermelden en voor de werkroosters verwijzen naar het algemene kader van het arbeidsreglement.

Werkgevers die vóór 1 oktober 2017 al een beroep deden op dit soort werkroosters zijn verplicht hun arbeidsreglement uiterlijk tegen 31 maart 2018 aan te passen. De wettelijke procedure tot wijziging van het arbeidsreglement moet worden gevolgd.

Bron:

Wet van 5 maart 2017 betreffende werkbaar en wendbaar werk, BS 15 maart 2017, titel 5.