Betaald educatief verlof in Wallonië en Brussel: vergeet niet uw aanvraag om terugbetaling in te dienen

Van 
83970

In Wallonië en Brussel moeten de aanvragen om terugbetaling voor het schooljaar 2015-2016 uiterlijk 30 juni 2017 worden ingediend.

Principe

Een werknemer die betaald educatief verlof geniet, behoudt zijn loon (begrensd tot 2.815 EUR) . Van zijn kant kan de werkgever bij de bevoegde gewestelijke overheid de terugbetaling vragen van het loon en de sociale bijdragen die hij betaalde. Het terugbetaalde bedrag is in de drie gewesten van het land forfaitair vastgesteld op 21,30 EUR per lesuur.

Binnen welke termijn moet u de aanvraag indienen?  

In Wallonië en Brussel moet u uw aanvraag om terugbetaling voor het schooljaar 2015-2016 uiterlijk op 30 juni 2017 indienen.

Opgelet: in het Franstalige Waalse Gewest moet de aanvraag om terugbetaling voor het schooljaar  2016-2017 tegen 31 maart 2018 worden ingediend.

Op wie is deze termijn van toepassing?

Deze termijn is van toepassing op werkgevers die werknemers in Brussel of in Wallonië tewerkstellen. Werkgevers die werknemers in Vlaanderen tewerkstellen moeten een andere termijn in acht nemen. Ze moeten hun aanvraag om terugbetaling uiterlijk op 31 december volgend op het einde van het schooljaar indienen (31 december 2017 voor de uitgaven met betrekking tot het schooljaar 2016-2017).

Wat in geval van verandering van gewest?

Als de plaats van tewerkstelling van de werknemer tijdens het schooljaar verandert van het ene gewest naar het andere (ongeacht of de werkgever al dan niet verandert) moeten het recht op betaald educatief verlof en de terugbetaling op gewestelijk vlak worden bekeken.  

Er zijn twee mogelijke situaties:

•             Als de werknemer bij dezelfde werkgever in dienst blijft maar de plaats van tewerkstelling van gewest verandert, moet de werkgever twee aanvragen om terugbetaling (één per gewest) indienen naar rato van de gepresteerde uren in elk van de twee gewesten.

•             Als de werknemer voor een andere werkgever in een ander gewest gaat werken, moeten beide werkgevers een aanvraag om terugbetaling indienen voor het gedeelte van de opleiding dat op hen betrekking heeft.