1201 Patronale tussenkomst in de vervoerskosten - Nederlands taalgebied : regels

(Sous-)Commission paritaire n°:
304.00.00-00.00

Mise à jour: 01/09/2020
Début de validité: 01/07/2017

In het Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf werd op 19 december 2016 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de loon- en arbeidsvoorwaarden voor het Nederlands taalgebied (registratienummer 138114/CO/304).

Zij werd gewijzigd door een cao van 16 januari 2019 (registratienummer 150611/CO/304).

Wij geven u hierna de bepalingen van de CAO betreffende de tussenkomst in de vervoerkosten.

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers die cumulatief voldoen aan de volgende voorwaarden:

en hun werknemers, zelfs als ze gelegenheidswerk verrichten,

Artikel 2

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is ook van toepassing als de werkgever van de in artikel 1 genoemde werknemers voor andere activiteiten onder de bevoegdheid van een ander paritair comité valt. Dit op voorwaarde dat de maatschappelijke zetel zich bevindt in het Vlaamse Gewest of het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest en de werkgever is ingeschreven op de Nederlandse taalrol bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is evenwel niet van toepassing op :

(...)

Artikel 16 - Verplaatsingen

§1. De werknemer die voor het gezelschap op reis gaat in België zal hiervoor een forfaitaire kostenvergoeding ontvangen. Deze vergoeding betreft kosten eigen aan de werkgever.

§2. De forfaitaire kostenvergoedingen (séjours) die, conform de collectieve arbeidsovereenkomst van 6 februari 2013(4), worden toegekend, zijn:

Deze vergoedingen zijn uitkoopbaar met een maaltijd. Bij ondernemingen die een systeem van maaltijdcheques hebben ingevoerd, wordt de séjour alvorens te worden uitgekeerd, verminderd met de werkgeversbijdrage op de maaltijdcheque.

Deze vergoedingen kunnen om de twee jaar aangepast worden in functie van de door de RSZ gehanteerde bedragen en worden bijgevolg niet automatisch geïndexeerd overeenkomstig de collectieve arbeidsovereenkomst betreffende de aanpassing van de bezoldigingen en vergoedingen van 9 december 1999.

§3. Indien een forfaitaire kostenvergoeding wordt uitbetaald voor lunch of diner, of indien voor een overeenkomstige maaltijd wordt gezorgd, wordt in principe een rustpauze van telkens 1 uur voorzien. De effectief opgenomen rusttijd wordt niet als werktijd beschouwd en als dusdanig niet in rekening gebracht bij de berekening van de totale arbeidsduur die dag.

§4. Uitgezonderd toestemming van de werkgever dient voor de verplaatsingen van de vaste werkplaats naar een andere werkplaats het vervoermiddel van de werkgever te worden gebruikt. Voor een rondreis in het buitenland mag reizen per vliegtuig of schip niet worden geweigerd.

§5. Als de werknemer met toestemming van de werkgever of op verzoek van de werkgever zijn eigen wagen gebruikt, gebeurt de terugbetaling op basis van de Michelinkaart of een courante routeplanner en langs de kortste weg volgens het tarief dat de Staat toekent aan zijn personeel op basis van het koninklijk besluit van 18 januari 1965, gewijzigd door het koninklijk besluit van 20 juli 2000. Dit bedrag wordt aangepast overeenkomstig de modaliteiten voorzien in het koninklijk besluit van 20 juli 2000.

Indien de werkgever een collectieve omniumautoverzekering afsluit en betaalt voor verplaatsingen in dienstverband voor de privé-wagens van de werknemers, kan de vergoeding beperkt worden.

§6. Voor de bepaling van de arbeidstijd bij verplaatsingen naar een andere werkplaats dan de vaste werkplaats, zal een regeling worden uitgewerkt binnen de onderneming of in de arbeidsovereenkomst.

§7. Het vervoer van materiaal, zware of grote muziekinstrumenten zal het voorwerp uitmaken van een regeling binnen de onderneming of van de arbeidsovereenkomst.

§8. Woon-werkverkeer is de verplaatsing van de werknemer van zijn of haar thuisadres naar de werkplaats zoals omschreven in de arbeidsovereenkomst.

De werkgever komt tussen in de kosten voor het openbaar vervoer voor het woon-werkverkeer van de werknemers overeenkomstig de wettelijke regeling dienaangaande.

Wanneer ingevolge de beperkte duur van de arbeidsovereenkomst geen abonnement kan worden aangekocht voor de verplaatsing naar de werkplaats, wordt de tussenkomst van de werkgever vastgelegd op 75 pct. van de prijs voor een ticket in tweede klasse van het openbaar vervoer en dit ongeacht het vervoermiddel.

§9. Na overleg met de werknemers zal de werkgever voor elke reisvoorstelling beslissen wie blijft overnachten, of wie terugkeert. Er wordt in het eerste geval door de werkgever een hotel voorzien dat voldoende comfortabel is, ontbijt inbegrepen.

§10. Verblijven (séjours), overnachtingen en arbeidsomstandigheden buiten België zullen het voorwerp uitmaken van specifiek overleg tussen werkgever en werknemer.

(...)

Artikel 23 - Overgangsbepalingen

Bij dezelfde werkgever worden de verworven sociale rechten op basis van eerdere collectieve arbeidsovereenkomsten behouden op voorwaarde dat ze gunstiger zijn dan de in onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst bedongen voorwaarden.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt, in de mate ze ervan afwijkt, voor de muzieksector de collectieve arbeidsovereenkomst van 28 januari 2005(8), voor die werkgevers en werknemers die onder het toepassingsgebied van deze collectieve arbeidsovereenkomst vallen.

Zij vervangt voor de sector van de podiumkunsten de collectieve arbeidsovereenkomst van 29 januari 2009(9), gewijzigd op 6 februari 2013, voor die werkgevers en werknemers die onder het toepassingsgebied van deze collectieve arbeidsovereenkomst vallen.

Artikel 24 - Duurtijd en opzeggingsmodaliteiten

Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 juli 2017 en geldt voor onbepaalde duur.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst kan worden opgezegd door elk van de ondertekenende partijen, middels een aangetekend schrijven gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf en met een opzegtermijn van 6 maanden.

(4) Geregistreerd bij de Dienst Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg onder het nr. 113873/CO/304.
(8) Geregistreerd bij de Dienst Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg onder het nummer 74349, gewijzigd op 10 december 2007, en zijn latere wijzigingen.
(9) Geregistreerd bij de Dienst Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg onder het nummer 95487.

Convention collective de travail applicable: (pour lire le texte intégral, cliquez sur le n° d'enregistrement).

Date CCT
16/01/2019
N° d'enregistrement
150611
Début de validité
01/07/2017
Fin validité
-
Date de dépôt
22/01/2019
Date d'enregistrement
20/02/2019
Sujet
conditions de travail et de rémunération
MB Avis Dépôt
07/03/2019
Force obligatoire
-
CCT rendue obligatoire par Arrêté Royal du
06/06/2019
Publié au Moniteur Belge du
27/06/2019
Mots clés
TRAVAIL À TEMPS PARTIEL

Date CCT
19/12/2016
N° d'enregistrement
138114
Début de validité
01/07/2017
Fin validité
-
Date de dépôt
19/01/2017
Date d'enregistrement
21/02/2017
Sujet
conditions de travail et de salaire - zone linguistique néerlandophone
MB Avis Dépôt
02/03/2017
Force obligatoire
-
CCT rendue obligatoire par Arrêté Royal du
26/01/2018
Publié au Moniteur Belge du
13/02/2018
Mots clés
SALAIRES, JEUNES TRAVAILLEURS: SALAIRES, ECOCHÈQUES, PÉCULE DE VACANCES, PRIME DE FIN D'ANNÉE, INDEMNITÉS POUR FRAIS DE DÉPLACEMENT, REMBOURSEMENT DE FRAIS (HORS FRAIS DE DÉPLACEMENT), CLASSIFICATION DES FONCTIONS, TEMPS DE TRAVAIL EN HEURES, JOUR DE CONGÉ PAYÉ (PAS DE JOUR RTT OU DE COMPENSATION) ET JOUR FERIÉ, MODALITÉS DE LA DURÉE DE TRAVAIL, FLEXIBILITÉ DU TEMPS DE TRAVAIL, TRAVAIL À TEMPS PARTIEL, FORMATION (EXCL. FORMATION SYNDICALE)