PAB- & PVB-werkgevers: retroactieve verhoging minimumloon vanaf 1 januari 2021

13/07/2021

Het zesde Vlaams Intersectoraal Akkoord voor de Vlaamse social profit-sectoren van 30 maart 2021 voorziet o.m. in een verhoging van het minimumloon van PAB- en PVB-werknemers die met een arbeidsovereenkomst, dus niet een takenovereenkomst, zijn tewerkgesteld.
Op 6 juni 2021 werd in de schoot van het paritair comité 337 (PC 337) een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten die dit engagement formaliseert.

De verhoging geldt voor alle werkgevers die ressorteren onder het paritair comité 337, voor zover het privépersonen betreffen die voor hun eigen rekening personeel tewerkstellen voor hun persoonlijke dienst of deze van hun gezin, en voor zover deze werkgevers vervat zijn in het kader van een persoonsvolgend budget (PVB) of een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) vanuit de Vlaamse overheid.

Het hoger minimumloon stemt, voor een voltijdse werknemer, overeen met een brutojaarloon van 24.251,86 euro (= bedrag op het ogenblik van de eindredactie van dit artikel, en gekoppeld aan een indexeringsmechanisme). Het minimum brutomaandloon is gelijk aan het door twaalf gedeelde geïndexeerde minimumjaarloon. Bij de eindredactie van dit artikel bijgevolg 2.020,99 euro per maand voor een voltijder. Voor deeltijdse werknemers stemt het minimumloon overeen in evenredigheid met de arbeidsprestaties.

Dit nieuwe minimumloon treedt retroactief in werking, vanaf 1 januari 2021! Voor PVB- en PAB-werknemers die sinds die datum een lagere wedde genoten, is dus een retroactief looncorrectie vereist.Juridisch gezien treedt de collectieve arbeidsovereenkomst pas in werking vanaf de registratie ervan bij de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. De registratie gebeurt normaliter vrij snel. PAB- en PVB-werkgevers die het aantal looncorrecties tot een minimum willen reduceren overwegen bijgevolg best om het nieuwe minimumloon nu reeds te respecteren.Update d.d. 27/07/2021: de collectieve arbeidsovereenkomst werd op 23 juli geregistreerd (registratie nr. 66098/CO/337)
In een medeling berichtte het VAPH dat het, onder voorbehoud van goedkeuring door de Vlaamse Regering, een tegemoetkoming zal betalen om deze verhoging van het minimumloon te bekostigen. Volgens het VAPH is het momenteel nog onduidelijk wanneer deze tegemoetkoming wordt uitbetaald.

Ter volledigheid/in de marge:
- artikel 12 §1 1° van het Besluit van de Vlaamse Regering van 15 december 2002 houdende vaststelling van de voorwaarden van toekenning van een persoonlijke-assistentiebudget aan personen met een handicap verplicht PAB-werkgevers om het sectorale minimumloon van het paritair comité 319.01 toe te kennen. Als gevolg van voormelde collectieve arbeidsovereenkomst mogen PAB-werkgevers deze verplichting nu negeren, daar het hierboven toegelichte nieuwe minimumloon hoger komt te liggen dan dat van het paritair comité 319.01;
- er geldt geen minimumloon voor PAB-assistenten die hun prestaties leveren middels een rechtmatige takenovereenkomst. De voormelde collectieve arbeidsovereenkomst,  alsook artikel 12 §1 1° van het voormelde Besluit van de Vlaamse Regering van 15 december 2002 en alsook het gewaarborgd gemiddeld maandinkomen (GGMMI) zoals bepaald door de Nationale Arbeidsraad zijn immers enkel van toepassing op arbeidsovereenkomsten.

Bronnen:

- Collectieve arbeidsovereenkomst van 6 juli 2021 betreffende de loonvoorwaarden van de persoonlijk assistenten met een arbeidsovereenkomst in het kader van pab en pvb in uitvoering van via 6.