0401 Bezoldigingsvoorwaarden

Paritair (sub-)Comité nr.:
329.00.00-00.00

Bijwerking: 18/06/2001
Geldig vanaf: 01/01/1997

In het Paritair Comité voor de socio-culturele sector werd op 20 maart 1997 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de koppeling van de bezoldigingen aan het indexcijfer van de consumptieprijzen. Zij werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 14 september 1997 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 22 oktober 1997.

Wij geven u hierna een algemeen overzicht van deze CAO betreffende de bezoldigingsvoorwaarden.

Toepassingsgebied

Deze bepalingen zijn van toepassing op de werkgevers en de werknemers die ressorteren onder het Paritair Comité voor de socio-culturele sector.

Onder “werknemers” wordt verstaan: de mannelijke en vrouwelijke werklieden en bedienden.

Koppeling van de lonen aan het indexcijfer van de consumptieprijzen

Alle minimumlonen en werkelijke lonen worden gekoppeld aan het indexcijfer van de consumptieprijzen, maandelijks vastgesteld door het Ministerie van Economische Zaken en bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad.

Telkens het indexcijfer van de consumptieprijzen een spilindexcijfer bereikt of er op wordt teruggebracht worden de minimumlonen en de werkelijke lonen, die op dat ogenblik gelden, opnieuw berekend door ze te verhogen of door ze te verlagen met 2%.

De loonaanpassingen die voortvloeien uit de koppeling aan het indexcijfer van de consumptieprijzen worden als volgt berekend:

a.     voor de jaar- en maandbedragen wordt rekening gehouden met één decimaal. De uitkomst wordt naar de naast hogere frank afgerond wanneer de decimaal gelijk is aan of hoger dan 5 en naar de naastlagere frank wanner de decimaal lager is dan 5;

b.     voor de uurbedragen wordt een rekening gehouden met drie decimalen. De uitkomst wordt naar de halve deciem afgerond indien de laatste twee decimalen hoger liggen dan 24 en lager dan 75. In de andere gevallen wordt ze naar de dichtsbij gelegen deciem afgerond.

De verhoging of de verlaging van de lonen wordt toegepast vanaf de eerste dag van de tweede maand die volgt op de maand tijdens dewelke het indexcijfer van de consumptieprijzen het spilindexcijfer bereikt dat om wijziging rechtvaardigt.

Overgangsmaatregelen

Voor organisaties die moeten overgaan van een ander indexeringsmechanisme naar het hierboven omschreven mechanisme treden deze bepalingen pas effectief in werking uiterlijk op 1 januari 1998.

Geldigheidsduur

Deze bepalingen treden in werking op 1 januari 1997.


Historiek
01/01/1997 31/12/2999 0401 Bezoldigingsvoorwaarden