2602 Outplacement

Paritair (sub-)Comité nr.:
327.00.00-00.00

Bijwerking: 09/03/2022
Geldig vanaf: 09/03/2022

De werkgever zal niet gesanctioneerd worden wanneer hij geen outplacement aanbiedt naar aanleiding van een ontslag van een gehandicapte werknemer (van het PC 327 of een subcomité van het PC 327)of een doelgroepwerknemer tewerkgesteld in een sociale werkplaats erkend en/of gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap.

1. Context

Outplacement is een geheel van begeleidende diensten en adviezen die, in opdracht van een werkgever, door een dienstverlener, individueel of in groep worden verleend, om een werknemer in staat te stellen zelf binnen een zo kort mogelijke termijn een betrekking bij een nieuwe werkgever te vinden of een beroepsbezigheid als zelfstandige te ontplooien.

Er zijn twee regelingen van outplacement:

  • De bijzondere regeling voor ontslagen werknemers van minstens 45 jaar die minstens 1 jaar bij de onderneming in dienst zijn.
  • De algemene regeling voor ontslagen werknemers die recht hebben op een opzeggingstermijn van minstens 30 weken of op een daarmee overeenstemmende opzeggingsvergoeding.

Een werkgever van de privésector die een werknemer van één van deze bovenvermelde categorieën ontslaat,  moet hem een outplacementbegeleiding aanbieden op straffe van sancties. Er zijn wel enkele uitzonderingen.

2. PC 327

Er geldt een uitzondering voor de bijzondere regeling (voor werknemers van minstens 45 jaar) in het paritair comité 327. In dit paritair comité zal de werkgever niet gesanctioneerd worden wanneer hij spontaan geen outplacement aanbiedt na het ontslag van een gehandicapte werknemer van het PC 327 (of een subcomité) of een doelgroepwerknemer tewerkgesteld in een sociale werkplaats erkend en/of gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap.

De werknemer zal eveneens niet gesanctioneerd worden wanneer hij geen outplacement aanvraagt. 

De werkgever zal wel een outplacementbegeleiding moeten aanbieden wanneer de werknemer er hem uitdrukkelijk om verzoekt.

NB : deze uitzondering is niet van toepassing op de algemene regeling van outplacement !

Bron : Koninklijk besluit van 21 oktober 2007 tot uitvoering van artikel 13, § 3, 2°, van de wet van 5 september 2001 tot de verbetering van de werkgelegenheidsgraad van de werknemers en tot bepaling van de datum van inwerkingtreding van artikelen 7 en 9 van de wet van 17 mei 2007 houdende uitvoering van het interprofessioneel akkoord voor de periode 2007-2008.

Opmerking: voor meer info over outplacement, kan u de interprofessionele documentatie raadplegen die bij uw payroll advisor beschikbaar is.

 


Historiek
09/03/2022 31/12/2999 2602 Outplacement