Dienstencheques Sociaal Fonds: Welke werknemers kunnen het "verzoek tot aanpassing van de deeltijdse arbeidsovereenkomst" invullen dat bij het bonusdocument van het Fonds is gevoegd?

23/11/2023

Het Fonds voor bestaanszekerheid voor de ondernemingen die buurtwerken of – diensten leveren voorziet in:

  • de betaling van een eindejaarspremie;
  • de betaling van een de syndicale premie.

Tegen het einde van het jaar verzend het Fonds de nodige documenten aan de werknemers zodat zij deze voordelen kunnen genieten.

Als bijlage bij deze documenten bezorgt het fonds de werknemers ook een formulier “aanvraag tot aanpassing van de deeltijdse arbeidsovereenkomst” dat zij kunnen invullen en overmaken aan hun werkgever indien zij hierop aanspraak kunnen maken.

Hieronder bieden wij u een overzicht van de verplichtingen die aanleiding geven tot deze mededeling, zodat u kunt bepalen of een werknemer al dan niet wordt geacht het desbetreffende formulier in te vullen.

1. Welke principes zijn van toepassing?

In het kader van hun tewerkstelling kunnen deeltijdse werknemers genoodzaakt zijn prestaties te verrichten die het overeengekomen uurrooster overschrijden. Het betreft zogenaamde bijkomende uren. Deze uren kunnen enkel met instemming van de werknemer worden verricht.

Onder bijkomende uren verstaat men elke tewerkstelling die de arbeidsduur overschrijdt die werd vastgelegd in de overeenkomst van een deeltijdse werknemer, zonder de normale arbeidsduur te overschrijden die door de wet of door een collectieve arbeidsovereenkomst werd vastgelegd.

De paritaire comités verduidelijken onder welke voorwaarden en in welke mate bijkomende uren mogen verricht worden.

Bij gebrek aan een relevante sectorale CAO in PC 322.01 zijn de regels van CAO nr. 35 van toepassing: 

Ingeval het voorziene uurrooster gedurende een kwartaal met ten minste 1 uur gemiddeld per week wordt overschreden, kan de werknemer :

  • hetzij een herziening van zijn arbeidsovereenkomst vragen;
  • hetzij inhaalrust vragen op voorwaarde dat de duur van de bijkomende uren tijdens het kwartaal 20 % van het overeengekomen uurrooster bereikt.  Deze inhaalrust moet worden toegekend binnen de 13 weken volgend op het kwartaal waarin de bijkomende uren werden gepresteerd.

Onder kwartaal verstaat men het kwartaal dat in aanmerking wordt genomen voor de berekening van de socialezekerheidsbijdragen.

De nadere regels voor de toekenning van de inhaalrust worden in onderling akkoord tussen de werkgever en de werknemer vastgesteld. Bij ontstentenis van een akkoord moet de inhaalrust per minimumschijf van één uur worden toegekend en mag hij per week niet meer bedragen dan 20 % van de overeengekomen arbeidsduur.

2. Concreet: welke werknemers moeten de bijlage bij het formulier van het Sociaal Fonds invullen?

In het licht van de hierboven uiteengezette beginselen zijn de werknemers die het formulier in de bijlage bij het document van het Sociaal Fonds moeten indienen, de werknemers wier werk gedurende een kwartaal gemiddeld ten minste één uur per week de overeengekomen arbeidsduur in de vorm van overwerk overschreed.

N.B.: uren die boven de contractuele basisarbeidsduur worden gewerkt ter uitvoering van een door de werkgever en de werknemer ondertekend wijziging van de arbeidsovereenkomst d worden niet als overuren beschouwd.