315.01 Tijdelijke of definitieve intrekking of weigering van de luchthavenidentificatiebadge

24/01/2019

Tijdelijke intrekking luchthavenidentificatiebadge:

  • De werkgever wordt schriftelijk op de hoogte gebracht door de (Iuchthaven)autoriteiten. De werknemer wordt hiervan geïnformeerd door het NVO (Nationale Veiligheid Overheid).
  • De betrokken werknemer krijgt bij weigering 8 kalenderdagen te tijd om beroep aan te tekenen bij het NVO.
  • Betrokken werknemer dient de werkgever op de hoogte te brengen dat hij/zij in beroep gaat en dit binnen de 2 kalenderdagen na aantekening van het  beroep. Dit door bezorging van een kopie van het beroep, ofwel per e-mail of wel per aangetekend schrijven aan de bedrijfsleiding.
  • Indien de werkgever geen bericht ontvangt van de werknemer kan de werkgever, 12 kalenderdagen nadat hij geïnformeerd werd over de weigering van toekenning of intrekking van de badge door de luchthavenautoriteiten, schriftelijk melden aan de werknemer dat de arbeidsovereenkomst op datum van weigering gestopt is omwille van overmacht,  zonder betaling van een verbrekingsvergoeding.
  • Van zodra de werkgever in kennis wordt gesteld van de weigering, zorgt de werkgever voor de documenten C3.2 ten behoeve van de werknemer, waardoor deze administratief en financieel terugvalt op 'tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht'.
  • De werknemer dient binnen de 10 werkdagen na uitspraak van de beroepsprocedure, de werkgever op de hoogte brengen van het resultaat.
  • Indien de badge opnieuw wordt afgeleverd, wordt de werknemer zonder enig nadeel terug ingeschakeld in zijn functie zoals voorheen. Dit zodra de werkgever op de hoogte wordt gebracht van de aflevering van  de badge en ten vroegste vanaf de nieuwe geldigheidsdatum van de badge.

Definitieve intrekking of weigering van de luchthavenidentificatiebadge :

  • Indien de badge definitief geweigerd of ingetrokken wordt, kan de werkgever schriftelijk melden dat de arbeidsovereenkomst met betrokken werknemer ophoudt te bestaan vanaf de datum van deze definitieve weigering of intrekking omwille van overmacht, zonder betaling van een verbrekingsvergoeding.
  • Het staat de werkgever vrij om, indien dit objectief en technisch gezien mogelijk is, betrokken werknemer tewerk te stellen op locaties waar geen luchthavenidentificatiebadge nodig is.

Voor meer informatie, zie het hoofdstuk 53 van de sectorale documentatie.