36 Non-discriminatie

Paritair (sub-)Comité nr.:
126.00.00-00.00

Bijwerking: 06/04/2005
Geldig vanaf: 01/03/2003

In het Paritair Comité voor de stoffering en houtbewerking werd op 24 september 2003 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten met betrekking tot de invoering van een sectorale non-discriminatiecode (nr. 70328/CO/126). 

Wij geven u hierna de integrale tekst van deze CAO.

CAO 24 september 2003

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de arbeiders/sters tewerkgesteld in de ondernemingen die ressorteren onder de bevoegdheid van het paritair comité voor de stoffering en de houtbewerking.

Deze overeenkomst wordt gesloten in uitvoering van de Discriminatiewet van 12 december 2002 en het Vlaams decreet van 24 april 2002 houdende de evenredige participatie op de arbeidsmarkt.

Artikel 2 – Doel

De sociale partner uit de sector stoffering en houtbewerking (PC 126) brengen tot uitdrukking dat ze een groot belang hechten aan het voorkomen en bestrijden van elk ongewenst onderscheid op basis van geslacht, zogenaamd ras, huidskleur, afstamming, nationale of etnische afkomst, seksuele geaardheid, burgerlijke stand, geboorte, fortuin, leeftijd, geloof of levensbeschouwing, handicap of fysische eigenschap.

Artikel 3 – Sensibilisering

Zij zullen daarom via de hun geëigende kanalen, alle werkgevers en werknemers uit de sector sensibiliseren om deze non-discriminatiecode te respecteren.

Artikel 4 – Personeelsbeleid

In het bijzonder zullen de werkgevers worden gevraagd de werving, selectie, beoordeling en beloning van het personeel te laten gebeuren op een zodanige wijze dat iedereen behandeld wordt als een gelijke, ongeacht geslacht, zogenaamd ras, huidskleur, afstamming, nationale of etnische afkomst, seksuele geaardheid, burgerlijke stand, geboorte, fortuin, leeftijd, geloof of levensbeschouwing, handicap of fysische eigenschap. De werkgever zal erop toezien dat in zijn onderneming de werknemers met elkaar en anderen omgaan in wederzijds respect. Hij stelt een vertrouwenspersoon aan die eventuele klachten kan aanhoren.

Artikel 5 – Omgangsvormen

De werknemers worden opgeroepen respect te hebben voor elkaar en voor anderen, ongeacht geslacht, zogenaamd ras, huidskleur, afstamming, nationale of etnische afkomst, seksuele geaardheid, burgerlijke stand, geboorte, fortuin, leeftijd, geloof of levensbeschouwing, handicap of fysische eigenschap.

Artikel 6 – Opleiding

Bij vorming-, opleidings- of andere activiteiten die de sector organiseert, zowel intern als extern, wordt expliciet aandacht besteed aan het beleid van evenredige arbeidsdeelname en diversiteit, voor zover dit past bij de aard van de activiteit.

Artikel 7 – Duur

Deze overeenkomst wordt gesloten voor een onbepaalde duur met ingang op 1 oktober 2003. Partijen kunnen de CAO opzeggen mits inachtneming van de opzeggingstermijn van 6 maanden, betekend bij aangetekend schrijven aan de Voorzitter van het paritair comité.


Historiek
01/03/2003 31/12/2050 36 Non-discriminatie