200502 Andere tussenkomsten van het Fonds (opleiding)

Paritair (sub-)Comité nr.:
119.02.00-00.00, 119.03.00-00.00, 119.01.00-00.00

Bijwerking: 21/12/2023
Geldig vanaf: 01/01/2023
Geldig tot: 31/12/2024

Tussenkomst van het Fonds in de beroepsopleiding.

In het Paritair Comité voor de handel in voedingswaren werd op 6 december 2023 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de tussenkomst in de beroepsopleiding (nr. 184658/CO/119).

1. Dagen beroepsopleiding

Het aantal dagen beroepsopleiding waarop arbeiders recht hebben en het groeipad worden bepaald door de sectorale CAO van 28
september 2023 over beroepsopleiding (zie hoofdstuk 48).

2. Tussenkomst

Ondernemingen kunnen mits naleving van de voorwaarden een tussenkomst in de beroepsopleiding vragen van het Waarborg- en sociaal fonds voor de handel in voedingswaren.

De ondernemingsraad (of bij gebreke daaraan de vakbondsafvaardiging) wordt geconsulteerd over de opleidingsplannen.

De werkgever zal jaarlijks de ondernemingsraad informeren met betrekking tot de ontvangen tussenkomsten van het Waarborg- en sociaal fonds voor de handel in voedingswaren voor de beroepsopleiding.

2.1. Procedure

De onderneming die een tussenkomst van het Waarborg- en sociaal fonds voor de handel in voedingswaren wenst te bekomen voor de financiering van de beroepsopleiding die zij in België heeft georganiseerd, dient haar dossier zelf of via een in het Waarborg- en sociaal fonds voor de handel in voedingswaren vertegenwoordigde werkgeversfederatie in bij het secretariaat van het Waarborg- en sociaal fonds voor de handel in voedingswaren binnen de vier maanden na de opleiding.

De tussenkomst gebeurt op jaarbasis. De betalingen gebeuren na beslissing van de Raad van bestuur van het Waarborg- en sociaal fonds voor de handel in voedingswaren, op basis van een verslag van het secretariaat.

Voor de situaties waarin ondernemingen een beroep doen op een in het Waarborg- en sociaal fonds voor de handel in voedingswaren vertegenwoordigde werkgeversfederatie voor de indiening van hun dossiers zal de representatieve werkgeversfederatie evenwel vooraf jaarlijks een lijst van opleidingen voorleggen ter goedkeuring aan het Waarborgen sociaal fonds voor de handel in voedingswaren. Die goedkeuring zal dan voor één kalenderjaar gelden.

De lijst van de opleidingen die in aanmerking zouden kunnen komen voor terugbetaling wordt vastgelegd door de Raad van bestuur van het Waarborg- en sociaal fonds voor de handel in voedingswaren en bevat zeker de mentoropleidingen gegeven en gekregen door de arbeiders.

De onderneming kan vrij de leverancier van de opleiding kiezen.

Het Waarborg- en sociaal fonds voor de handel in voedingswaren (Raad van Bestuur) zal gepaste opleidingen voor oudere arbeiders opzoeken - in het bijzonder mentoropleidingenen op de website van het Waarborg- en sociaal fonds voor de handel in voedingswaren ter kennis stellen van de bedrijven (www.sfondsl19.be).

Bij de aanvraag tot tussenkomst voegt de onderneming een volledig dossier toe waarin per opleiding vermeld zijn:

  • het doel van de opleiding;
  • een uitvoerig programma;
  • de aard van de opleiding: theoretische en/of praktische cursussen, opleiding binnen of buiten de onderneming, didactische methoden, enz.;
  • de betrokken diensten van de onderneming;
  • de duur en de data van de opleiding;
  • de lesgevers;
  • de opleidingsinstelling ofwel de naam en functie van de interne trainer;
  • een deelnemerslijst met vermelding van hun al dan niet behoren tot de risicogroepen zoals vermeld in het K.B. van 19 februari 2013;
  • de datum waarop de vorming heeft plaatsgevonden;
  • het te betalen bedrag. Bij de afrekening wordt tevens de aanwezigheidslijst gevoegd, gehandtekend door de aanwezige deelnemers;
  • de gedetailleerde kosten voor de onderneming;
  • de datum van consultatie van de ondernemingsraad (of bij gebreke daaraan de vakbondsafvaardiging) over het opleidingsplan.

2.2. Bedrag van de tussenkomst

Het bedrag van de tussenkomst van het Waarborg- en sociaal fonds voor de handel in voedingswaren bedraagt, per deelnemer, 80 euro per halve dag van minimum 3 uur. Deze 3 uren kunnen al dan niet aaneensluitend gegeven worden.

Als het totaal bedrag van de aanvragen de begroting overschrijd voorzien in artikel 10, wordt het bedrag van de tussenkomst
geproratiseerd. In de micro-ondernemingen (d.w.z. tot maximum 10 arbeiders), wordt een minimum budget van 300 euro per onderneming en per jaar gewaarborgd ten belope van 150.000 euro in het globaal jaarlijks budget van het Waarborg- en sociaal fonds voor de handel in voedingswaren.

Het nazicht van de criteria wordt toevertrouwd aan het secretariaat van het Waarborg- en Sociaal Fonds voor de handel in voedingswaren.

Binnen de 4 maanden na de afsluiting van de beroepsopleiding moet het dossier bij het secretariaat ingediend worden.

De tussenkomst wordt toegekend rekening houdend met de effectieve deelneming. De tussenkomsten worden betaald tot uitputting van het in artikel 10 voorziene budget.

Jaarlijks worden de uitbetalingen gecontroleerd door een revisor.

2.3. Financiering

De financiering van de opleidingsinitiatieven zoals vermeld in de huidige collectieve arbeidsovereenkomst is afkomstig van de bijdrage risicogroepen zoals bepaald in de CAO risicogroepen.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
05/12/2023
Registratienr
184658
Geldig van
01/01/2023
Geldig tot
31/12/2024
Neerleggingsdatum
12/12/2023
Registratiedatum
18/12/2023
Onderwerp
Tussenkomst in de beroepsopleiding
BS Bericht van neerlegging
16/01/2024
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
-
Gepubliceerd in het B.St. van
-
Keywords
OPLEIDING (EXCL. SYNDICALE VORMING), OPLEIDING (EXCL. SYNDICALE VORMING)
Tekst aangepast op
21/12/2023

Historiek
01/01/2023 31/12/2024 200502 Andere tussenkomsten van het Fonds (opleiding)