3902 Maaltijdcheques in de kunststofverwerkende nijverheid van de provincie West-Vlaanderen

Paritair (sub-)Comité nr.:
116.00.00-00.00

Bijwerking: 27/03/2022
Geldig vanaf: 01/01/2022

  Nominale waarde Persoonlijk aandeel Werkgeversaandeel
01/01/2016-30/11/2017 2,50 EUR 1,09 EUR 1,41 EUR
01/12/2017-30/10/2019 3,00 EUR 1,09 EUR 1,91 EUR
01/11/2019-31/12/2021 3,50 EUR 1,09 EUR 2,41 EUR
01/01/2022 4,00 EUR 1,09 EUR 2,91 EUR

In het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid werd op 21 december 2021 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de vaststelling van sommige arbeidsvoorwaarden voor de kunststofverwerkende nijverheid van de provincie West-Vlaanderen.

 

 

Het bericht van neerlegging ervan werd nog niet gepubliceerd in het BS.

Wij geven U hierna de bepalingen betreffende de maaltijdcheques die in werking treden op 1 januari 2022.

Maaltijdcheques

§1. Er zullen maaltijdcheques toegekend worden aan de werknemers. Onderhavig artikel regelt de voorwaarden en de modaliteiten van de toekenning van de maaltijdcheques. Zij is gesloten in het kader van artikel 19bis van het Koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders.

§2. Het aantal maaltijdcheques wordt bepaald volgens de "alternatieve telling" als bepaald in artikel 19bis, §2, 2° van bovenvernoemd KB van 28 november 1969. Meer bepaald wordt het aantal maaltijdcheques bekomen door het aantal uren normale werkelijke arbeid, meerprestaties zonder inhaalrust, meerprestaties mits inhaalrust en andere meerprestaties mits inhaalrust die de betrokken werknemer tijdens het kwartaal gepresteerd heeft, te delen door het normale aantal dagelijkse uren in de onderneming en dit volgens de volgende breuk:

Het aantal effectief gepresteerde uren tijdens trimester/ "X"

Waarbij "X" gelijk is aan de gemiddelde arbeidsduur per dag op jaarbasis voor een voltijdse werknemer bij de betrokken werkgever.

Indien uit deze berekening een decimaal volgt, wordt dit afgerond naar de hogere eenheid.

Indien het op deze wijze bekomen aantal maaltijdcheques hoger is dan het maximaal aantal dagen dat in de loop van het kwartaal gepresteerd kan worden door een voltijds tewerkgestelde werknemer bij de betrokken werkgever, dan wordt het aantal herleid tot dit maximaal mogelijke aantal.

Het maximum aantal werkbare dagen van de voltijds tewerkgestelde werknemer in het kwartaal is gelijk aan alle dagen waarop een voltijdse werknemer in een 5-dagenstelsel in het kwartaal theoretisch zou kunnen werken (voor zover dit aldus wordt opgenomen in de CAO of in het arbeidsreglement). Het gaat hierbij dus niet om een gemiddelde per kwartaal, maar om het maximum aantal dagen dat een voltijdse werknemer in het kwartaal theoretisch zou kunnen werken, zonder in conflict te komen met de wetgeving op de arbeidsduur.

Enkel indien de werkgever waarmee de werknemer verbonden is met een arbeidsovereenkomst niet voldoet aan de noodzakelijke voorwaarden gesteld in artikel 19bis, §2, 2° van bovenvernoemd KB van 28 november 1969 voor de toepassing van de "alternatieve telling", is het aantal toegekende maaltijdcheques gelijk aan het aantal dagen gedurende welke de werknemer tijdens het trimester effectieve arbeidsprestaties heeft geleverd en dit onafhankelijk van de duur van zijn dagelijkse arbeidsprestatie.

§3. De maaltijdcheques worden elke maand, uiterlijk bij de loonafrekening van de voorgaande maand, in één keer gecrediteerd op de maaltijdchequerekening van de werknemer afhankelijk van het aantal voorzienbare dagen gedurende welke de werknemer arbeidsprestaties zal verrichten.

Het aantal maaltijdcheques wordt geregulariseerd, uiterlijk bij de loonafrekening van de laatste maand van het kwartaal waarop de maaltijdcheques betrekking hebben, zodat het aantal werkelijk toegekende maaltijdcheques in overeenstemming gebracht wordt met het aantal maaltijdcheques dat toegekend moet worden in toepassing van §2 van onderhavig artikel.

§4. De maaltijdcheques worden op naam van de werknemer afgeleverd. Deze voorwaarde wordt geacht te zijn vervuld als de toekenning ervan en de daarop betrekking hebbende gegevens voorkomen op de individuele rekening van de werknemer, overeenkomstig de reglementering betreffende het bijhouden van de sociale documenten.

§5. De elektronische maaltijdcheque heeft een geldigheidsduur van twaalf maanden, te rekenen vanaf het ogenblik dat de maaltijdcheque op de maaltijdchequerekening wordt geplaatst.

§6. De werkgeversbijdrage in het totaal bedrag van de maaltijdcheque wordt vanaf 1/1/2022 met € 0,50 verhoogd tot € 2,91. De tussenkomst van de werknemer in de maaltijdcheque bedraagt 1,09 EUR en zal in mindering gebracht worden van zijn nettoloon. Bijgevolg is de nominale waarde van de maaltijdcheque gelijk aan 4,00 EUR.

§7 In afwijking van §6 van onderhavig artikel wordt, voor de werknemers die tewerkgesteld zijn in weekend- en overbruggingsploegen met een arbeidsprestatie van 12 uren per dag, afgesloten overeenkomstig de bepalingen opgenomen in de wet van 17 maart 1987 betreffende de invoering van nieuwe arbeidsregelingen in de ondernemingen en de CAO nr. 42 van de Nationale Arbeidsraad betreffende de invoering van nieuwe arbeidsregelingen in de ondernemingen en die gelijkgesteld worden met voltijdse prestaties, een regeling getroffen waardoor zij per week een totaal bedrag aan werkgeversbijdragen in de maaltijdcheque ontvangen gelijk aan het totaal bedrag van de werkgeversbijdragen in de maaltijdcheque voor een normale voltijdse werknemer.

Voor deze werknemers die tewerkgesteld zijn bij een werkgever die voldoet aan de voorwaarden voor de toepassing van de alternatieve telling, als bepaald in §2 van onderhavig artikel, wordt de werkgeversbijdrage in de maaltijdcheque per dag bekomen door het totaal aan werkgeversbijdragen voor één week tewerkstelling in een normale voltijdse tewerkstelling, zijnde 14,55 EUR (=2,91 EUR x 5 werkdagen), te delen door "y":

14,55 EUR/ "Y"

Waarbij "y" gelijk is aan het quotiënt dat bekomen wordt door het aantal werkelijk gepresteerde uren arbeid in de weekend- en overbruggingsploegen door een werknemer per week te delen door het normaal aantal uren prestaties per dag voor een voltijdse werknemer bij de betrokken werkgever, zoals bepaald door het arbeidsreglement.

Voorbeeld

  • De werknemers werken in de weekend ploeg in een week op zaterdag (12u) en zondag (12u).= 24u effectieve prestaties per week
  • De voltijdse werknemers in het normaal arbeidsregime werken per week 40u en 8u per dag; waardoor ze op weekbasis in totaal: 5 x 2,91 = 14,55 EUR aan werkgeversbijdragen in de maaltijdcheques ontvangen
  • "Y" is in dit geval gelijk aan 3 nI. het quotiënt ontstaan door 24 (=aantal uren werkelijke arbeid in weekend ploeg) te delen door 8 (aantal normaal te presteren uren voor een voltijdse werknemer) = 3.
  • De werkgeversbijdrage in een maaltijdcheque bedraagt in dit geval: 14,55 EUR (= 2,91 x 5), te delen door "Z".

Voor de werknemers die tewerkgesteld zijn bij een werkgever die niet voldoet aan de voorwaarden voor de toepassing van de alternatieve telling, als bepaald in bovenstaand §2, wordt de werkgeversbijdrage in de maaltijdcheque bekomen door het totaal aan werkgeversbijdragen voor één week tewerkstelling in een normale voltijdse tewerkstelling, zijnde 12,05 EUR (=2,41 EUR x 5) , te delen door "Z": 12,05.

15,55 EUR/"Z"

Waarbij "Z" gelijk is aan het aantal dagen effectieve tewerkstelling per week in de weekenden overbruggingsploegen.

In dit geval zal de werkgeversbijdrage voor een deeltijds effectief gepresteerde dag worden geprotariseerd.

Voorbeeld

  • De werknemers werken in de weekend ploeg in een week 2 dagen nI. op zaterdag (12u) en zondag (12u).
  • De voltijdse werknemers in het normaal arbeidsregime werken effectief 5 dagen van maandag tot vrijdag; waardoor ze op weekbasis 2,91 x 5 = 14,55 EUR werkgeversbijdrage ontvangen
  • "Z" is in dit geval gelijk aan 2.
  • De werkgeversbijdrage in de maaltijdcheque per effectief volledig gepresteerde dag in de weekendploeg bedraagt in dit geval: 14,55: 2 = 7,275 EUR.

§8. De werknemer die geniet van de elektronische maaltijdcheque ontvangt een gratis drager (= kaart) waardoor hij zijn cheques zal kunnen gebruiken.

De werknemer verbindt zich ertoe de kaart in goede staat te bewaren tot zijn vervaldatum, ook al geniet hij op een bepaald moment niet meer van elektronische maaltijdcheques. Bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst, kan de drager worden hergebruikt voor de elektronische maaltijdcheques toegekend door een andere werkgever.

In geval van verlies van de drager, zal de werknemer de kost van de vervanging van de drager dragen, die gelijk zal zijn aan de nominale waarde van één maaltijdcheque. Behalve in geval van verzet vanwege de werknemer, zal deze kost afgehouden worden van de eerstvolgende netto verloning die hem verschuldigd is. Echter, in geval van diefstal van de drager en mits de werknemer hierover een proces verbaal van de politie kan voorleggen, zal de werkgever de kost van de vervanging van de drager dragen.

§9. Voor de werkgevers die reeds vóór 1 januari 2016, overeenkomstig de bepalingen van artikel 19bis van het KB van 28 november 1969, maaltijdcheques toekennen aan hun werknemers gelden volgende bepalingen:

  • voor de werkgevers waarvan de werkgeversbijdrage in de maaltijdcheque door de verhoging met de werkgeversbijdrage zoals bepaald in bovenstaand §6 of §7, de wettelijk maximale werkgeversbijdrage (=6,91 EUR vanaf 1 december 2017) niet wordt overschreden, wordt de bij de werkgever geldende werkgeversbijdrage op 1/11/2019verhoogd met het bedrag als bepaald in bovenstaand §6 of §7.
  • voor de werkgevers waarvan de werkgeversbijdrage in de maaltijcheque door de verhoging met de werkgeversbijdrage zoals bepaald in bovenstaand §6 of §7, de wettelijk maximale werkgeversbijdrage(=6,91 EUR vanaf 1 december 2017) wel zou overschrijden wordt de bij de werkgever geldende werkgeversbijdrage op 1/11/2019 verhoogd tot de wettelijk maximale werkgeversbijdrage. Voor het gedeelte van de werkgeversbijdrage dat door de verhoging bepaald in §6 of §7 voor een groep van werknemers de maximale werkgeversbijdrage overschrijdt wordt, deze overschrijdende waarde van de maaltijdcheque gedeeld door 10 voor de omzetting naar bruto loon, bv. een overschrijdende waarde van € 0,30 in de maaltijdcheque wordt omgezet in € 0,03 in het bruto basisuurloon.

§10. Onderhavig artikel 18 doet geen afbreuk aan gelijkwaardige of gunstigere regelingen die betreffende de toekenning van maaltijdcheques in de ondernemingen bestaan.


Historiek
01/01/2022 31/12/2999 3902 Maaltijdcheques in de kunststofverwerkende nijverheid van de provincie West-Vlaanderen
01/11/2019 31/12/2021 3902 Maaltijdcheques in de kunststofverwerkende nijverheid van de provincie West-Vlaanderen
01/04/2017 31/10/2019 3902 Maaltijdcheques in de kunststofverwerkende nijverheid van de provincie West-Vlaanderen
01/01/2016 31/03/2017 3902 Maaltijdcheques in de kunststofverwerkende nijverheid van de provincie West-Vlaanderen