Veralgemening van elektronische sport/cultuurcheques op 1 juli 2024

Van 

Een recente wet voorziet in de harmonisatie van de regelgeving inzake sport/cultuurcheques met de regelgeving inzake maaltijdcheques en ecocheques in het kader van de uitgifte van elektronische cheques.


Er zijn enkele wijzigingen aangebracht aan de sport-/cultuurcheques om ze te harmoniseren met maaltijdcheques en ecocheques. Ze treden in werking op 1 juli 2024.

1. Alleen elektronische cheques

Vanaf 1 juli 2024 kunnen alleen nog elektronische sport/cultuurcheques worden uitgegeven.

De voorwaarden, erkenningsprocedure, controle en regels tot intrekking die gelden voor de maaltijdcheques en ecocheques zullen van toepassing zijn op elektronische sport/cultuurcheques.

2. Wijziging van de startdatum van de geldigheid

Een van de voorwaarden voor de sociale en fiscale vrijstelling van sport/cultuurcheques is dat ze een geldigheidsduur hebben van 15 maanden, die loopt van 1 juli van het jaar tot 30 september van het jaar daarop.

De geldigheidsduur van 15 maanden blijft  behouden, maar dan vanaf de datum van de terbeschikkingstelling van de cheques aan de werknemer en niet langer vanaf de vaste datum van 1 juli.

3. Mogelijke reactivatie

Maaltijdcheques en ecocheques kunnen sinds 1 december 2022 binnen de drie maanden na de vervaldatum op aanvraag van de werknemer worden gereactiveerd. De gereactiveerde cheque heeft een geldigheidsduur van drie maanden (zie ons artikel van 13 december 2022).

Er wordt een gelijkaardige regeling voor sport/cultuurcheques ingevoerd.

4. Sport/cultuurcheques: een sociaal en fiscaal voordeel?

Als er aan een aantal cumulatieve voorwaarden is voldaan, kunnen sport/cultuurcheques heel interessant zijn voor werknemer en werkgever. Er zijn immers geen sociale zekerheidsbijdragen of bedrijfsvoorheffing verschuldigd.

Wenst u meer te weten te komen? Dit extralegaal voordeel en vele andere worden uitvoerig besproken in ons naslagwerk over Alternatieve Verloning. Mis de nieuwe editie niet (juni 2024).

Bron: Wet van 29 maart 2024 tot wijziging van diverse bepalingen betreffende de sport/cultuurcheques en de koopkrachtpremies, BS 19 april 2024.