Mogelijke reactivering van vervallen cheques

Van 

Sinds 1 december 2022 heeft de werknemer de mogelijkheid om een reactivering aan te vragen van zijn maaltijdcheques, ecocheques en/of consumptiecheques die maximaal 3 maanden vervallen zijn. De aanvraag wordt rechtstreeks tot de uitgever gericht worden.


Zowel voor de werkgever als de werknemer leveren de verschillende cheques veel voordelen op, mits het nauwgezet naleven van bepaalde voorwaarden (zie ons artikel hierover).

1. Geldigheidsduur

Al deze verschillende cheques hebben een beperkte geldigheidsduur:

  • Maaltijdcheques: 12 maanden.
  • Ecocheques: 24 maanden.
  • Consumptiecheques: tot 31 december 2022.

2. Nieuw: reactivering van de cheques

Om koopkrachtverlies na het verstrijken van de geldigheidsdatum van een cheque te voorkomen, is het sinds 1 december 2022 mogelijk om niet-gebruikte cheques opnieuw te activeren.

2.1. Om welke cheques gaat het?

Dit geldt enkel voor maaltijdcheques, ecocheques en consumptiecheques (inclusief de coronapremie).

2.2. Is er een deadline die gerespecteerd moet worden?

De werknemer kan vragen om een cheque die maximaal 3 maanden vervallen is, opnieuw te activeren.

Voorbeeld: een cheque verloopt op 20 oktober 2022. De werknemer kan tot 20 januari 2023 een reactivering van de cheque aanvragen. Na deze datum kan de cheque niet meer gebruikt worden.

Na reactivering is de cheque nog 3 maanden geldig.

2.3. Is het mogelijk om een cheque meerdere keren te verlengen?

Nee. De aanvraag om een cheque te reactiveren is eenmalig.

2.4. Hoeveel kost het?

De eerste reactiveringsaanvraag is gratis. De volgende aanvragen kunnen worden onderworpen aan de betaling van maximaal 5 euro (behalve overmacht zoals ziekenhuisopname van de werknemer). Deze kost wordt per aanvraag berekend, zelfs als de reactivering betrekking heeft op meerdere vervallen cheques.

2.5. Welke procedure moet worden gevolgd?

Uitgevers van cheques zijn verplicht om te informeren en te communiceren over de reactiveringsprocedure.

Uitgevers van cheques moeten een algemene communicatie voorzien over de mogelijkheid van reactivering en de eventuele kosten. Bovendien moeten de betrokken werknemers, bij elke reactiveringsaanvraag, op de hoogte worden gebracht van de reactiveringsvoorwaarden.

De werknemer die deze vervallen cheques wenst te verlengen, moet de aanvraag rechtstreeks richten tot de uitgever van de cheques. Er is dus geen tussenkomst van de werkgever.

Bron: Koninklijk besluit van 22 november 2022 tot wijziging van koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders betreffende een reactiveringsprocedure van maaltijd-, eco- en consumptiecheques, BS 28 november 2022.