Overgang naar zomertijd het laatste weekend van maart: welk loon voor de werknemers in ploegen?

Van 

In de nacht van 30 op 31 maart 2024 begint opnieuw de zomertijd. Werknemers die die nacht in ploegen werken, zullen één uur minder werken. Een CAO van de Nationale Arbeidsraad bepaalt het loon waarop zij recht hebben.


Op zondag 31 maart begint opnieuw de zomertijd. De wijzers van de klok worden één uur verdergedraaid: 2 uur wordt 3 uur.  Werknemers die die nacht in ploegen werken, zullen een uur minder moeten werken. Welk loon moet u hen betalen? De CAO n° 30 gesloten in de Nationale Arbeidsraad bepaalt het loon waarop zij recht hebben.

1. Op wie is deze CAO van toepassing?

Deze CAO is van toepassing op de werknemers die op het ogenblik van de overschakeling naar het zomeruur of naar het winteruur in ploegen werken en die geen forfaitair loon per maand krijgen.

2. Hoe moet het loon van deze werknemers berekend worden?

De werknemers in ploegen die in de nacht van de overschakeling naar zomeruur (op zondag 31 maart 2024) en in de nacht van overschakeling naar winteruur (op zondag 27 oktober 2024) werken, zullen in totaal 16 uur werken tijdens deze twee nachten: respectievelijk 7 uur tijdens de overschakeling naar zomertijd en 9 uur tijdens de overschakeling naar het winteruur. Voor deze twee nachten ontvangen zij het normale loon dat overeenkomt met 16 uur werk in de nachtploeg van zaterdag. Dat loon zal worden uitbetaald naar rata van 8 uren bij de eerste betaling volgend op de datum van overschakeling naar het zomeruur en naar rata van 8 uren bij de eerste betaling volgend op de datum van overschakeling naar het winteruur.

In alle gevallen waar de organisatie van het werk dit toelaat, zal de opvolging van de ploegen zodanig worden geregeld dat de ploeg die slechts 7 uur werkt bij de overschakeling naar het zomeruur deze is die bij de overschakeling naar het winteruur 9 uren presteert.

Wanneer dezelfde werknemers tijdens de overschakeling naar zomer- en wintertijd in de nachtploeg werken, moet de betaling van het loon voor 8 uur (maar 7 werkelijk gepresteerde uren) bij de overschakeling naar het zomeruur worden beschouwd als een vervroegde betaling van het loon voor het 9de uur dat zal moeten gepresteerd worden bij de overschakeling naar het winteruur. Die werknemers ontvangen dus in totaal het normale loon voor twee prestaties van 8 uren.

Wanneer de organisatie van het werk het niet mogelijk maakt om dezelfde ploeg tijdens de twee uuroverschakelingen te bezetten, ontvangen de werknemers die bij de overschakeling naar het zomeruur 7 uren zullen presteren het normale loon dat overeenstemt met 8 arbeidsuren van de zaterdagnachtploeg en de werknemers die bij de overschakeling naar het winteruur 9 uren zullen presteren ontvangen het normale loon dat overeenstemt met 9 arbeidsuren van de zaterdagnachtploeg.

Deze regels gelden enkel voor werknemers die werken in de ploeg die wordt beïnvloed door de overgang naar zomer- en wintertijd. Werknemers die niet in ploeg werken, vallen niet onder de CAO nr. 30 van de NAR. De bovenstaande regeling is niet op hen van toepassing en ze worden beloond op basis van hun werkelijke prestaties.

3. Wat te onthouden ?

De werkgevers moeten de ploegen zodanig organiseren dat de ploeg die bij de overschakeling naar het zomeruur (zondag 31 maart 2024) slechts 7 uur moet werken, die ploeg is die bij de overschakeling naar het winteruur (27 oktober 2024) 9 uur moet werken. Voor deze twee nachten moeten de werknemers in deze ploeg betaald worden op basis van 8 uur. 

Indien het niet mogelijk is om de ploegen zodanig te organiseren dat dezelfde ploeg tijdens de twee overschakelingen (winteruur en zomeruur) werkt, dan moet u het loon van deze werknemers betalen als volgt:

  1. U betaalt aan de werknemers die u tewerkstelt bij de overschakeling naar het zomeruur het normale loon voor 8 uur, ook al werken zij maar 7 uur;
  2. U betaalt aan de werknemers die u tewerkstelt bij de overschakeling naar het winteruur het loon voor 9 uur.

De tabel hierna vat alles nog eens samen:

De werknemer werkt in de nachtploeg

Werkelijk gepresteerde uren

Te betalen loon

tijdens de overschakeling naar het zomeruur EN het winteruur

7 uur (zomer)

 

9 uur (winter)

8 uur in de nachtploeg van zaterdag

 

8 uur in de nachtploeg van zaterdag  

enkel tijdens de overschakeling naar het zomeruur

7 uur

8 uur in de nachtploeg van zaterdag

enkel tijdens de overschakeling naar het winteruur

9 uur

9 uur in de nachtploeg van zaterdag