Hulp zelfstandigen sector bosbouw

Van 

Hulp voor zelfstandigen actief binnen de sector van de bosbouw en de bosuitbating die moeilijkheden ondervinden ten gevolge van de natte weersomstandigheden en de verminderde vraag naar hout


Veel zelfstandigen actief binnen de sector van de bosbouw en de bosuitbating worden met grote financiële moeilijkheden geconfronteerd ingevolge de bijzonder natte weersomstandigheden sedert eind oktober 2023. Daarom heeft Minister Clarinval beslist om financiële ademruimte te geven aan deze zelfstandigen.

Uitstel van betaling

Zelfstandigen die moeilijkheden ondervinden ten gevolge van de natte weersomstandigheden en de verminderde vraag naar hout, en die voldoen aan volgende voorwaarden, kunnen een aanvraag tot uitstel van betaling indienen:

  • De onderneming behoort tot een NACE-BEL code die begint met NACE (A) 02 (bosbouw en de exploitatie van bossen) ;
  • De economische activiteit ondervindt moeilijkheden ten gevolge van de aanhoudende regen EN/OF is getroffen door andere economische problemen die wegen op de sector (verminderde vraag naar hout).

Welke bijdragen ?

  • De bijdrage voor het 2de kwartaal 2024 moet vóór 30 juni 2025 betaald worden
  • De bijdrage voor het 3de kwartaal 2024 moet vóór 30 september 2025 betaald worden
  • De bijdrage voor het 4de kwartaal 2024 moet vóór 15 december 2025 betaald worden

Uitstel van betaling is enkel mogelijk voor onbetaalde sociale bijdragen.

Bovendien heeft dit uitstel geen invloed op de socialezekerheidsrechten, op voorwaarde dat de uitgestelde bijdragen vóór de hierboven vermelde data worden betaald. Indien de bijdragen echter niet volledig en op tijd worden betaald, worden zij onderworpen aan de berekening van de verhogingen en moeten ten onrechte betaalde uitkeringen worden teruggevorderd.

Binnen welke termijn ?

De aanvraag voor de bijdrage van :

  • Het 2de kwartaal moet vóór 15/06/2024 ingediend worden bij het fonds
  • Het 3de kwartaal moet vóór 15/09/2024 ingediend worden bij het fonds
  • Het 3de kwartaal moet vóór 15/12/2024 ingediend worden bij het fonds

Andere maatregelen

De betrokken zelfstandigen kunnen tevens een vermindering vragen van hun voorlopige sociale bijdragen voor het jaar 2024.

Er is ook de mogelijkheid voor om een vereenvoudigde aanvraag tot vrijstelling van betaling in te dienen voor de vierkwartalen van 2024. 

Hoe de aanvra(a)g(en) indienen ?

Download het betrokken formulier :

Uitstel van betaling

Vrijstelling

Het aanvraagformulier voor de vermindering van voorlopige sociale bijdragen kan worden gedownload via het eLoket.

Stuur uw aanvra(a)g(en) naar zelfstandige@groups.be. Noteer voor een vlotte behandeling in het onderwerp van uw mail uw rijksregisternummer en "maatregel bosbouw".