Eenheidsstatuut : RVA betaalt aan de arbeiders een ontslagcompensatievergoeding of een ontslaguitkering


64453

In het kader van het eenheidsstatuut wordt voorzien in de betaling van een ontslagcompensatievergoeding aan sommige arbeiders.

1. Waarom ontvangen sommige arbeiders een ontslagcompensatievergoeding ?

Voor (ex-)arbeiders die naar aanleiding van een ontslag in 2014 een anciënniteit bewijzen die gedeeltelijk vóór 2014 en gedeeltelijk na 2013 gelegen is, wordt de opzeggingstermijn of daarmee overeenstemmende opzeggingsvergoeding gedeeltelijk berekend volgens de oude wetgeving voor wat de anciënniteit betreft vóór 2014, en gedeeltelijk volgens de nieuwe wetgeving voor wat de anciënniteit betreft na 2013.

De bedoeling is evenwel niet dat deze werknemers voor altijd het “nadeel” van de anciënniteit vóór 2014 ondervinden. Daarom zullen zij volgens een bepaald tijdpad worden geïntegreerd in de nieuwe wetgeving. Vanaf een bepaald ogenblik zal men er van uitgaan dat hun anciënniteit volledig verworven is onder de nieuwe wetgeving, zelfs al is die voor een stuk verworven vóór 2014.

De werkgever zal de werknemer in dat geval evenwel geen opzeggingstermijn- of vergoeding toekennen volgens de nieuwe wetgeving, maar wel nog steeds de berekening maken op basis van een stuk anciënniteit vóór 2014 en een stuk anciënniteit na 2013.

De RVA zal het verschil tussen het bedrag dat de werkgever betaalt en het bedrag waarop de werknemer voor volledige anciënniteit volgens de nieuwe wetgeving recht heeft, bijpassen in de vorm van een ontslagcompensatievergoeding.

Deze ontslagcompensatievergoeding wordt gelijkgesteld met een gewone opzeggingsvergoeding, wat betekent dat deze enerzijds rechten zal openen in de werkloosheidsverzekering (de periode gedekt door de compensatievergoeding zal worden beschouwd als een arbeidsperiode voor de werkloosheid), maar is anderzijds niet cumuleerbaar met een werkloosheidsuitkering noch met een aanvullende vergoeding bij werkloosheidsuitkeringen toegekend in het kader van een regime van werkloosheid met bedrijfstoeslag.

De door de RVA betaalde vergoeding is een berekend nettobedrag, waarop noch de RVA, noch de werknemer bijgevolg fiscale of sociale bijdragen of inhoudingen verschuldigd is.

De ontslagcompensatievergoeding is niet cumuleerbaar met de inschakelingsvergoeding die de (ex-)arbeider geniet wanneer hij in het kader van een herstructurering ingeschreven is in een tewerkstellingscel (normaal gezien geniet de werknemer ten laste van de werkgever een vergoeding die hoger is dan de normale wettelijke opzeggingsvergoeding).

Wie zal een ontslagcompensatievergoeding krijgen ?

  1. Werknemers met minstens 30 jaar anciënniteit op datum van publicatie van de nieuwe opzeggingstermijnen in het Belgisch Staatsblad.
  2. Werknemers met minstens 20 jaar anciënniteit op 1 januari 2014
  3. Werknemers met minstens 15 jaar anciënniteit op 1 januari 2015
  4. Werknemers met minstens 10 jaar anciënniteit op 1 januari 2016
  5. Werknemers met minder dan 10 jaar anciënniteit op 1 januari 2017

De werknemers die een ontslagcompensatievergoeding krijgen, kunnen geen ontslaguitkering meer krijgen van de RVA.

Meer informatie omtrent deze compensatievergoeding vind u op de website van de RVA.

2. Wat gebeurt er met de ontslaguitkering toegekend aan arbeiders?

De (ex) arbeiders die in dienst waren voor 1 januari 2014 behouden hun recht op een aanvulling in de vorm van de bestaande ontslaguitkering (= nettobedrag ten laste van de RVA) indien zij nog geen recht hebben op de ontslagcompensatievergoeding.

  • 1250€ voor arbeidsovereenkomsten gesloten voor 1 januari 2012;
  • 1250€ voor arbeidsovereenkomsten gesloten na 1 januari 2012 (< 5 jaar anc);
  • 2500€ voor arbeidsovereenkomsten gesloten na 1 januari 2012 (> 5 jaar anc);
  • 3750€ voor arbeidsovereenkomsten gesloten na 1 januari 2012 (> 10 jaar anc).

Van zodra de werknemer gerechtigd zal zijn op de ontslagcompensatievergoeding, heeft hij geen recht meer op de ontslaguitkering.

De ontslaguitkering is cumuleerbaar met de werkloosheidsuitkering maar niet met de inschakelingsvergoeding voor zover de periode gedekt door de verbrekingsvergoeding langer is.