Binnenkort een pensioenbonus?

Van 

De regering biedt een pensioenbonus aan om de werknemers aan te moedigen om te blijven werken. Dit is een pensioenaanvulling die wordt toegekend aan personen die blijven werken nadat ze aan de voorwaarden voor het vervroegd pensioen hebben voldaan of na het bereiken van de wettelijke pensioenleeftijd. De Wijninckxbijdrage (zeer hoge pensioenen) wordt in 2028 verdubbeld.


Enkele jaren geleden werd de wettelijke pensioenleeftijd verhoogd (zie ons artikel van 12 juli 2018). Thans wordt een nettobonus voorzien om mensen aan te moedigen om te blijven werken in plaats van hun pensioen op te nemen.

1. Toepassingsgebied

Iedereen kan een pensioenbonus opbouwen (werknemer, zelfstandige of ambtenaar).

2. Voorwaarden

De pensioenbonus wordt opgebouwd op het moment de werknemer verder blijft werken na de vroegste datum waarop hij met pensioen kan gaan:

  • ofwel de datum van zijn vervroegd pensioen;
  • ofwel zijn wettelijke pensioendatum als hij niet voldoet aan de voorwaarden om met vervroegd pensioen te gaan.

3. Berekening

Elke gewerkte dag in België na de vroegste pensioendatum telt mee:

  • als er één dag gewerkt is, dan krijgt de werknemer een bonus voor één dag;
  • als de werknemer 3 maanden lang werkt, dan krijgt hij een bonus voor die 3 maanden.

Per jaar is er een maximum van 312 bonusdagen en een er is een maximum van 3 jaar. De opbouw van de pensioenbonus stopt zodra de werknemer zijn rustpensioen opneemt.

Als werknemer kunt men in totaal maximum 936 bonusdagen opbouwen.

Voor die 936 dagen zijn in rekening genomen:

  • alle arbeidsdagen;
  • maximum 30 gelijkgestelde dagen per jaar op voorwaarde dat er in het kalenderjaar minstens 1 dag gewerkt is (perioden van tijdskrediet, loopbaanonderbreking en Vlaams Zorgkrediet leveren geen pensioenbonus op).

Per extra gewerkt jaar loopt de verdiende bonus op. Voor onvolledige en/of deeltijdse jaren is er een pro rata.

4. Procedure

De bonus moet niet worden aangevraagd. De Federale Pensioendienst zal automatisch nakijken of de persoon een pensioenbonus heeft opgebouwd op het moment dat het pensioen berekend zal worden.

De begunstigde zal de keuze hebben om de bonus te laten uitbetalen als  een forfaitair bedrag of als een maandelijkse aanvulling bovenop het wettelijke pensioen. Dit bedrag is vrij van belastingen en sociale bijdragen.

5. Timing

Omdat de bonus nieuw is, werd er een overgangsperiode voorzien:

  • men kan pas een bonus opbouwen vanaf 1 juli 2024;
  • en men mag ten vroegste vanaf 1 januari 2025 met pensioen gaan, anders heeft men geen recht op de bonus.

6. Wijninckxbijdrage

Sinds 1 januari 2012 bestaat er een bijzondere socialezekerheidsbijdrage berekend op de bijdragen die door de werkgever in de tweede pensioenpijler worden betaald (aanvullende pensioenen). Deze bijzondere bijdrage wordt berekend op de bijdragen die een extralegaal pensioen van een bepaald niveau samenstellen.

De bijzondere bijdrage is verschuldigd wanneer op 1 januari van het jaar dat voorafgaat aan het bijdragejaar, de som van het wettelijk pensioen en van het aanvullend pensioen voor een werknemer de pensioendoelstelling overschrijdt. Tot op heden bedroeg deze bijdrage 3%.

Ze wordt op 1 januari 2028 op 6% gebracht.

7. Inwerkingtreding

De voorgaande maatregelen bevinden zich nog maar in de fase van een wetsontwerp. We koppelen zeker naar u terug eens de wet definitief gestemd is en in het Belgisch staatsblad verschenen is.

Bronnen: Wetsontwerp houdende de hervorming van de pensioenen, Kamer, Doc. 55 3808/001. Site van de Federale Pensioendienst