0702 Overwerk

Paritair (sub-)Comité nr.:
211.00.00-01.00

Bijwerking: 03/10/2022
Geldig vanaf: 01/01/2021
Geldig tot: 31/12/2022

Normale overuren :

  • eerste 4 uur ⇒ overloon van 50 % 
  • vanaf 5 uur ⇒ overloon van 100 %

Shift overwerk 

  • hetzelfde als vorig punt + shift bonus.

Overwerk na teruggroeping :

  • eerste 2 uur ⇒ overloon van 50 % ;
  • volgende uren ⇒ 100 %.

Betaling van overuren :

  • te betalen bij het eerstvolgende betaaldag ;
  • mogelijkheid om de toeslagen om te zetten in inhaalrust.

Inhaalrust :

  • 8 overuren per mand ⇒ inhaalrust moet in de loop van de daaropvolgende maand worden genomen ;
  • overmacht in de raffinaderijen ⇒ inhaalrust kan binnen 3 maanden worden opgenomen ;
  • normale shut-downs in de raffinaderijen ⇒ inhaalrust kan binnen 12 maanden worden opgenomen ;
  • in de distributie ⇒ de inhaalrust wordt bij gemeen overleg tussen werkgever en werkman verleend voor 31 oktober van ieder jaar.

Toevallig overwerk :

  •  De werkgever is gehouden de werklieden voedsel te verstrekken.

Werken verricht door dagwerklieden voor 7 uur en na 20 uur

  • premie van 7,5% op het normaal uurloon wordt toegekend.

In het Paritair Comité voor de petroleumnijverheid en -handel werd op 25 januari 2022 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende loon- en arbeidsvoorwaarden voor de periode 2021-2022 (nr. 171513/CO/117).

1. Overwerk

1.1. Normale tewerkstelling

Overuren

De arbeiders hebben recht op het overloon wanneer de prestaties langer zijn dan hetzij :

  • de dagelijkse duur van 8 uren;
  • de wekelijkse duur van 40 uren;
  • het gemiddelde der 38 uren.

Wanneer het om arbeiders gaat die's zaterdags worden tewerkgesteld op grond van artikel 7, is dit overloon verschuldigd wanneer de prestaties hetzij 8 uren per dag, hetzij 48 uren per week of 80 uren berekend over twee weken overschrijden.

Slechts de overuren gepresteerd boven de dagelijkse en wekelijkse grenzen van de arbeidsduur die op het vlak van de onderneming bepaald zijn en die in de arbeidsreglementen opgenomen zijn, zullen aanleiding geven tot betaling met overloon.

De werklieden hebben, voor overwerk dat onmiddellijk na het einde van de dagtaak wordt verricht op elk van de eerste vijf dagen van de week, recht op een loonsverhoging van 100 % vanaf het vijfde overuur per dag.

Het gepresteerde overwerk wordt "pro rata" betaald. Evenwel wordt het gepresteerde overwerk van vijftien tot dertig minuten aangerekend voor een half uur en dat van meer dan dertig minuten voor één uur.

1.2. Tewerkstelling in shift

Voor de buiten de normale uurregeling gepresteerde overuren zijn de in voorgaand artikel voorziene toeslagen van toepassing en blijft de "shift bonus" verschuldigd.

1.3. Overwerk na terugroeping

Wanneer een werkman, na zijn volle dagtaak te hebben verricht, wordt teruggeroepen, ontvangt hij:

  • voor een werk van minder dan vier uren: vier uren normaal loon;
  • voor een werk van meer dan vier uren : acht uren normaal loon;
  • voor de verplaatsing heen en terug: een forfaitaire vergoeding gelijk aan een uur normaal loon;
  • voor het gepresteerde werk : een loontoeslag van 50 % voor de eerste twee uren en van 100 % voor de volgende uren, zelfs wanneer de grenzen voorzien in artikel 44 niet overschreden zijn. Het hierbij bedoelde overloon is echter niet toepasselijk op de gewone aan een normale exploitatie verbonden werken, namelijk het laden en het lossen van schepen, lichters, tankwagons en tankwagens.

Deze regeling geldt zowel voor dringende en noodzakelijke werkzaamheden, werkzaamheden ingevolge overmacht als voor de normale exploitatiewerkzaamheden.

In geval van overwerk na terugroeping worden de uurfracties op volgende basis aangerekend:

  • minder dan vijftien minuten: geen toeslag te betalen;
  • van vijftien tot dertig minuten: toeslag van een halfuur;
  • meer dan dertig minuten: toeslag van één uur.

1.4. Inhaalrust voor de gepresteerde overuren

Voor de gepresteerde overuren moet inhaalrusttijd worden genomen, voor zover een totaal van acht overuren per maand wordt bereikt.

Deze inhaalrust moet in de loop van de daaropvolgende maand worden genomen.

In afwijking, is het de werklieden toegelaten, mits akkoord van de directie van de onderneming, maximum vierentwintig overuren in te halen op elk ogenblik dat hun het best schikt, doch in elk geval gedurende het lopend kalenderjaar.

1.4.1. Overuren ingeval van overmacht in de raffinaderijen.

De inhaalrust voor overuren gepresteerd in de raffinaderijen ingeval van overmacht zal mogelijk worden gemaakt binnen de drie maanden na de geleverde prestaties.

De notie "overmacht" zal hierbij strikt worden geïnterpreteerd volgens de dienaangaande algemeen geldende rechtspraak.

1.4.2. Overuren ingeval van normale "shut-downs" in de raffinaderijen

De inhaalrust voor overuren gepresteerd ingeval van normale "shut-downs" zal worden toegekend binnen de twaalf maanden volgend op de beëindiging van de "shut-down" werkzaamheden.

Mochten zich daaromtrent praktische moeilijkheden voordoen, dan zullen deze op het vlak van de onderneming worden opgelost.

1.4.3. Overuren in de distributie

De werklieden hebben recht op een inhaalrust waarvan de duur gelijk is aan de verrichte overuren. Deze inhaalrust wordt bij gemeen overleg tussen werkgever en werkman verleend voor 31 oktober van ieder jaar, onder controle van de ondernemingsraad of, bij ontstentenis van een ondernemingsraad, van de syndicale afvaardiging.

1.5. Betaling van de overuren en inhaalrust

  • De toeslagen voor overuren moeten worden betaald op de eerstvolgende betaaldag; het eigenlijke loon moet worden betaald bij de inhaalrusttijd genomen voor de gepresteerde overuren.
  • Overuren: omzetting overuren-toeslag in inhaalrust.

Behoud van de plicht tot inhaalrust en, op vrijwillige basis, omzetting van de overurentoeslag, berekend zonder afronding, in bijkomende inhaalrust. Op ondernemingsvlak te regelen mogelijkheid tot opsparen van de overurentoeslag eventueel tot het einde van de loop baan.

In het kader van de rapportage van de gepresteerde uren, en tegen de achtergrond van de bekommernis rond werkdruk, wordt dit punt in de ondernemingsraad besproken aan de hand van het sectoraal standaard formulier.

Zowel dit orgaan als de syndicale delegatie zijn geijkte kanalen om met de werkgever de bekommernissen omtrent deze problematiek te bespreken en er gevolg aan te geven.

1.6. Toevallig overwerk

Ingeval van toevallig overwerk is de werkgever ertoe gehouden de werklieden voedsel te verstrekken

1.7. Werken verricht door dagwerklieden voor 7 uur en na 20 uur

Een premie van 7,5 % op het normaal uurloon wordt toegekend aan de dagwerklieden, alleen voor de prestaties verricht vóór 7 uur en na 20 uur.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
25/01/2022
Registratienr
171513
Geldig van
01/01/2021
Geldig tot
31/12/2022
Neerleggingsdatum
28/01/2022
Registratiedatum
30/03/2022
Onderwerp
Loon- en arbeidsvoorwaarden 2021-2022
BS Bericht van neerlegging
20/04/2022
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
30/10/2022
Gepubliceerd in het B.St. van
06/01/2023
Keywords
LONEN, PLOEGEN- EN NACHTARBEID, ARBEID TIJDENS WEEKENDS EN OP FEESTDAGEN, EINDEJAARSPREMIE, PREMIE EIGEN AAN DE SECTOR OF AAN DE ONDERNEMING, ANCIËNNITEITSPREMIE, AFSCHEIDSPREMIE, ALTERNATIEF VOORDEEL/BELONINGSWIJZE (EXCL. PREMIE, CHEQUE, BONUS), AANVULLENDE PENSIOENEN EN GROEPSVERZEKERINGEN, KOSTENVERGOEDINGEN (EXCL. VERPLAATSINGSKOSTEN), FUNCTIECLASSIFICATIE, ARBEIDSDUUR IN UREN, ARBEIDSDUURVERMINDERING, BETAALDE VERLOFDAG (GEEN ADV- OF COMPENSATIEDAG) EN FEESTDAG, ARBEIDSDUURMODALITEITEN, ARBEIDSDUURFLEXIBILITEIT, OVERUREN, TELEWERK, TIJDELIJKE ARBEID EN UITZENDARBEID, DEELTIJDSE ARBEID, KLEIN VERLET, OUDERSCHAPSVERLOF EN VERLOF OM PERSOONLIJKE REDENEN, OPLEIDING (EXCL. SYNDICALE VORMING), MAATREGEL VOOR ONDERNEMING IN MOEILIJKHEDEN/HERSTRUCTURERING-NIET SWT, OUDERE WERKNEMERS-EXCL.AANV. PENSIOEN, BRUGPENSIOEN(SWT),TIJDSKREDIET, RISICOGROEPEN, ZIEKTE/ONGEVAL/OVERLIJDEN, SYNDICALE PREMIE, FONDSEN VOOR BESTAANSZEKERHEID, SOCIALE FONDSEN, ANDERE DAN FONDSEN VOOR BESTAANSZEKERHEID, MINIMUMUUR- EN MAANDLONEN, GEWAARBORGD GEMIDDELD MINIMUMLOON OF -INKOMEN (GGMMI CAO 43), INDEXERINGSBEPALINGEN, LOON - ADMINISTRATIEVE EN UITBETALINGSMODALITEITEN, FUNCTIECLASSIFICATIE, LOONKLOOF, WEKELIJKSE ARBEIDSDUUR OF OP JAARBASIS, ARBEIDSDUURVERMINDERING, BETAALDE VERLOFDAG EN FEESTDAG, ARBEIDSDUURMODALITEITEN, RUSTTIJDEN / PAUZES, WACHTTIJD, ARBEIDSDUURFLEXIBILITEIT EN OVERUREN - ARBEIDSORGANISATIE, OVERUREN - VERGOEDING EN/OF RECUPERATIE, OVERUREN - QUOTUM, TELEWERK, TIJDELIJKE ARBEID (GEEN UITZENDARBEID), DEELTIJDSE ARBEID, KLEIN VERLET, OUDERSCHAPSVERLOF, OPLEIDING (EXCL. SYNDICALE VORMING), MAATREGEL VOOR ONDERNEMING IN MOEILIJKHEDEN/HERSTRUCTURERING-NIET SWT, ONTSLAGVERGOEDING BIJ SLUITING OF COLLECTIEF ONTSLAG / AFSCHEIDSPREMIE, OUDERE WERKNEMERS:ANCIËNNITEITSVERLOF,-TOESLAG,-PREMIE/AFSCHEIDSPREMIE, RISICOGROEPEN, ZIEKTE/ONGEVAL/OVERLIJDEN, SYNDICALE PREMIE, FONDSEN VOOR BESTAANSZEKERHEID, SOCIALE FONDSEN, ANDERE DAN FONDSEN VOOR BESTAANSZEKERHEID, ALLE PREMIES EN VERGOEDINGEN VOOR DE ACTIEVE WERKNEMER, EINDEJAARSPREMIE, PLOEGENARBEID (EXCL. E-COMMERCE), NACHTARBEID (EXCL. E-COMMERCE), ARBEID TIJDENS WEEKENDS EN OP FEESTDAGEN (EXCL. E-COMMERCE), WACHTTIJD - PREMIE, OVERLOON, AFSCHEIDSPREMIE, AANVULLENDE PENSIOENEN EN GROEPSVERZEKERINGEN, HOSPITALISATIEVERZEKERING, PREMIE EIGEN AAN DE SECTOR OF AAN DE ONDERNEMING, WERKKLEDIJ, SYNDICALE PREMIE
Tekst aangepast op
02/04/2022

Historiek
01/01/2023 31/12/2024 0702 Overwerk
01/01/2021 31/12/2022 0702 Overwerk
01/01/2019 31/12/2020 0702 Travail supplémentaire