Waalse overheidsdienst: integratie van de haard- of standplaatstoelage in de weddeschalen

Van 

De Waalse Regering heeft beslist om de haard- of standplaatstoelage voor de personeelsleden van de Waalse overheidsdienst op te heffen en ze rechtstreeks in de weddeschalen te integreren.


Door een recent besluit van de Waalse Regering wordt de haard- of standplaatstoelage in de weddeschalen geïntegreerd.

Aanvankelijk was de haard- of standplaatstoelage een loontoeslag die de personeelsleden kregen om hun koopkracht te verhogen. Deze toelagen compenseerden de lagere weddeschalen en moesten slechts worden betaald als een bepaald loonplafond niet werd bereikt.

Afhankelijk van zijn of haar persoonlijke situatie, kreeg het personeelslid ofwel de haardtoelage (gehuwde of samenwonende werknemer of werknemer met kinderen ten laste) ofwel de standplaatstoelage (werknemer die niet aan de voorwaarden voor de haardtoelage voldoet).

Voortaan bestaat deze toelage niet meer en zit ze rechtstreeks vervat in de weddeschaal van het personeelslid.

1. Betrokken personeel

De wijzigingen uit het besluit van de Waalse Regering hebben betrekking op de personeelsleden van:

  • de diensten van de Waalse Regering;
  • de instellingen van openbaar nut onder het gezag van het Waals Gewest;
  • de fiscale cel en de cel voor financiële informatie van het Waals Gewest (nu het 'Centre stratégique d'expertise fiscale, financière et budgétaire');
  • het secretariaat van de gouverneur van de Waalse provincies;
  • en de kabinetten van de Ministers van de Waalse Regering.

2. Wijzigingen

Elke verwijzing naar de haard- of standplaatstoelage wordt uit de regelgeving geschrapt (Waalse Ambtenarencode en verscheidene besluiten van de Waalse Regering). Het begrip van gewaarborgde bezoldiging voor ambtenaren die de leeftijd van 21 jaar hebben bereikt wordt ook geschrapt.

De weddeschalen waarvoor een (volledige of gedeeltelijke) haard- of standplaatstoelage kon worden berekend, zijn aangepast en naar boven afgerond. Het gaat over de volgende schalen:

  • B3/1;
  • C3, C2;
  • D3, D2, D1bis.

3. Inwerkingtreding

Het besluit van de Waalse Regering heeft terugwerkende kracht en heeft uitwerking vanaf 1 januari 2024. Voor de betrokken overheden en instellingen moeten de lonen van het betrokken personeel dus worden bijgesteld op basis van de nieuwe weddeschalen.

 

Bron: Besluit van de Waalse Regering van 14 december 2023 tot wijziging van diverse bepalingen met het oog op de integratie van de haard- of standplaatstoelage in de weddeschalen, BS, 23 februari 2024.