Vrijstelling van preventiecontributie voor arbeidsongevallen het eerste en het tweede jaar na een eerste notificatie


60336

Om het aantal arbeidsongevallen te laten verminderen moeten ondernemingen met een onevenredig verzwaard risico op arbeidsongevallen sinds 2009, bovenop hun normale premies, een forfaitaire preventiecontributie betalen aan hun verzekeraar.

Dat verzwaard risico wordt vastgesteld door het Fonds voor Arbeidsongevallen. Zij brengen dat ook ter kennis van de verzekeraar, die op haar beurt de werkgever inlicht en de contributie onmiddellijk int. De bijdrage wordt forfaitair vastgesteld tussen 3.000 EUR en 15.000 EUR, op basis van de grootte van de onderneming.

Onder bepaalde voorwaarden was een vrijstelling van die contributie mogelijk. Die mogelijkheid tot vrijstelling wordt nu door een recent KB gewijzigd.

Zo kunnen ondernemingen met een verzwaard risico voor arbeidsongevallen waarbij in het voorgaande jaar voor de eerste keer een verzwaard risico werd vastgesteld, aan die bijdrageverplichting ontsnappen indien zij:

  • hun contributie van het vorige jaar hebben betaald;
  • een actieplan met concrete preventiemaatregelen hebben opgesteld vóór 30 juni van het jaar volgend op de notificatie.

Indien het verzekerde risico het tweede jaar na een eerste notificatie opnieuw behoort tot de ondernemingen met een verzwaard risico is er evenmin een bijdrage verschuldigd.

Voortaan geldt de mogelijkheid tot vrijstelling dus enkel nog voor de eerste twee jaren na de eerste notificatie. De volgende jaren kunnen zij deze vrijstelling niet meer genieten.

Meer informatie m.b.t. het verzwaard risico kan u vinden in ons artikel: Systeem 'verzwaard risico' ingevoerd bij de arbeidsongevallen