Patronale lastenverlaging voor investeringen steunzones: voorlopig geen aanvragen mogelijk voor grote ondernemingen

Van 

Voorlopig kunnen grote ondernemingen geen aanvraag meer indienen voor de patronale lastenverlaging ingevolge investeringen in steunzones. KMO’s kunnen wel nog een aanvraag indienen.


Samenvatting

  • Sinds april 2015 genieten werkgevers, onder bepaalde voorwaarden, een patronale lastenverlaging voor de tewerkstellingsplaatsen gecreëerd ingevolge investeringen in de verschillende steunzones die in de Vlaamse en Waalse Gewesten werden afgebakend. Deze lastenverlaging bestaat er uit dat de werkgever een deel van de bedrijfsvoorheffing ingehouden op de bezoldiging van de betrokken werknemers, niet moet doorstorten aan de FOD Financiën.
  • Eén van de voorwaarden om de lastenverlaging te genieten is het indienen van een aanvraag bij de FOD Financiën.
  • Vanaf 1 januari 2022 kunnen grote ondernemingen voorlopig geen aanvraag meer indienen. Voor kmo’s wijzigt niets. Vanaf en voor welke steunzones grote ondernemingen in de toekomst opnieuw een aanvraag kunnen indienen is nog niet duidelijk.

1. Situering

Sinds april 2015 kent de fiscale wetgeving een patronale lastenverlaging voor de creatie van tewerkstellingsplaatsen naar aanleiding van investeringen in een steunzones. De lastenverlaging bestaat er uit dat de werkgever een deel van de door hem ingehouden bedrijfsvoorheffing niet moet doorstorten aan de fiscus. Meer specifiek moet de werkgever, als alle voorwaarde vervuld zijn, 25 procent van de bedrijfsvoorheffing die werd ingehouden op de bezoldigingen van de werknemers die de nieuwe tewerkstellingsplaatsen invullen, niet doorstorten.
Merk op dat de werknemer hiervan niets merkt. Voor de werknemers is het dus alsof de ingehouden bedrijfsvoorheffing wel integraal werd overgemaakt aan de fiscus. De ingehouden bedrijfsvoorheffing wordt dus integraal meegenomen bij de berekening van de eindbelasting van de werknemer.

Op dit ogenblik bestaan er steunzones in het Vlaamse en in het Waalse Gewest. De steunzones in het Vlaamse Gewest vindt men terug op de website geopunt.be (klik op ‘bouwen en wonen’, vervolgens op ‘bedrijven’ en tot slot op ‘steunzones’). De steunzones in het Waalse Gewest vindt men terug op de website https://geoportail.wallonie.be (klik op ‘Catalogue du Géoportail’, selecteer vervolgens ‘Société et activité’, vervolgens ‘Industries et services’ en tot slot ‘Zones franches en Wallonie’).
Vandaag bestaan er geen steunzones in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest.

De werkgever geniet deze lastenverlaging gedurende twee jaar volgend op de invulling van de gecreëerde tewerkstellingsplaats. Sowieso komen enkel de nieuwe tewerkstellingsplaatsen in aanmerking die werden gecreëerd tijdens de eerste 36 maanden volgend op de voltooiing van de investering.

2. Wijziging vanaf 2022: voorlopig kunnen grote ondernemingen niet meer instappen.

Eén van de voorwaarden om de lastenverlaging te kunnen genieten is het indienen van een aanvraagdossier bij de FOD Financiën. Meer specifiek moet de werkgever tijdig een formulier 274 SZ indienen.
Als gevolg van wijzigingen in Europese regelgeving en omdat de Belgische overheden hierop niet tijdig anticipeerden kunnen grote ondernemingen met ingang van 1 januari 2022 voorlopig geen aanvraag meer indienen om de lastenverlaging te openen. Wanneer en voor welke steunzones grote ondernemingen opnieuw een aanvraag kunnen indienen is nog niet duidelijk.

Kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s), voor zover alle voorwaarden vervuld zijn, kunnen wel nog een aanvraag indienen. Voor de toepassing van deze lastenverlaging worden beschouwd als kmo’s: de werkgevers die in ten minste twee van de laatste drie afgesloten belastbare tijdperken voorafgaand aan het belastbaar tijdperk waarin het formulier werd overgelegd, een jaargemiddelde van het personeelsbestand in dienst hebben van minder dan 250 personen uitgedrukt in voltijdse equivalenten en waarvan:

  • de jaaromzet exclusief de belasting over de toegevoegde waarde het bedrag van 50 miljoen euro niet overschrijdt, of
  • het jaarlijkse balanstotaal het bedrag van 43 miljoen euro niet overschrijdt.

Ter volledigheid: hierbij gelden wel afwijkingen in geval het belastbare tijdperk geen twaalf maanden telt, in geval van een nieuwe onderneming, in geval van een verbonden onderneming, in geval van een partneronderneming en in geval van een participatie van aanbestedende overheden ten belope van minste 25 procent.

 

Bron: koninklijk besluit van 9 februari 2022 tot verduidelijking van de impact van het einde van de toepassingsperiode van de Belgische regionale steunkaart op de in het Vlaamse en Waalse Gewest gelegen steunzones, B.S. 15 februari 2022.