Loonoverdracht : vereenvoudigde en gemoderniseerde procedure

Van 
79169

De procedure voor de kennisgeving van loonoverdracht is vereenvoudigd en gemoderniseerd. De schuldeiser moet geen kopie van de intentiebrief noch eensluidend verklaard afschrift van de akte van overdracht meer sturen naar de gecedeerde schuldenaar (de werkgever).

De schuldeiser kan ook kiezen voor een elektronische procedure mits voorafgaand akkoord van de gecedeerde schuldenaar.  

Vereenvoudigde procedure

Om tot loonoverdracht over te gaan, moet de schuldeiser-cessionaris zijn intentie om tot overdracht over te gaan betekenen aan de cedent (de werknemer).  

De schuldeiser moet de gecedeerde schuldenaar (de werkgever) voortaan geen kopie meer bezorgen van de intentiebrief aan de werknemer. Voortaan volstaat het dat hij de werkgever een bevestiging stuurt dat de intentiebrief naar de werknemer werd verstuurd

De schuldeiser moet na het verstrijken van de termijn van verzet geen eensluidend verklaard afschrift van de akte van overdracht meer sturen naar de gecedeerde schuldenaar (de werkgever). Voortaan volstaat het dat hij zijn beslissing om tot overdracht over te gaan meedeelt aan de werkgever.

De procedure van verzet van de werknemer blijft onveranderd.

Gemoderniseerde procedure

De twee kennisgevingen die de schuldeiser naar de gecedeerde schuldenaar stuurt, moeten per aangetekende brief of via deurwaardersexploot plaatshebben. De schuldeiser kan voortaan ook kiezen voor elektronische verzending in plaats van een kennisgeving aan de werkgever per aangetekende brief of via deurwaardersexploot. Hij moet voor deze wijze van kennisgeving echter het voorafgaand akkoord bekomen van gecedeerde schuldenaar.  

Als de gecedeerde schuldenaar een openbare instelling van sociale zekerheid is, zoals de Rijksdienst voor jaarlijkse vakantie, is dit akkoord onderworpen aan de voorafgaande machtiging van het sectoraal comité van de sociale zekerheid en van de gezondheid.

Als de gecedeerde schuldenaar een andere overheidsinstelling dan een openbare instelling van sociale zekerheid of een onderneming uit de private sector is, moeten de nadere regels van de elektronische verzending vooraf bij koninklijk besluit worden bepaald, na advies van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Dit koninklijk besluit werd nog niet genomen: het is vandaag dan ook nog niet mogelijk een kennisgeving van overdracht elektronisch te verzenden naar de werkgever. 

Inwerkingtreding

Deze procedurewijzigingen traden op 31 maart 2016 in werking.

 

Wettelijke referenties 

Wet van 7 maart 2016 houdende vereenvoudiging van de procedure betreffende de overdracht van het loon, verschenen in het BS van 21 maart 2016