Interprofessioneel Akkoord : Wat mogen we verwachten als er geen Interprofessioneel Akkoord komt voor de jaren 2013 en 2014 ?


60748

Sedert de jaren ‘60 is het in België gebruikelijk dat de sociale partners in de « Groep van 10 » om de twee jaar een interprofessioneel akkoord sluiten, kortweg « IPA » genoemd.

Een IPA is een kaderakkoord waarin de maximale groeimarge van de loonkost wordt vastgelegd, rekening houdend met het rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven dat, in overeenstemming met de Wet van 26 juli 1996, de loonnorm bepaalt die België in staat moet stellen competitief te blijven ten opzichte van haar buurlanden.

De sociale partners waren evenwel niet tot een dergelijk akkoord gekomen voor de jaren 2011-2012. Bovendien is het volgens de uitspraken van het ABVV en het ACV als reactie op de door de regering aangekondigde loonnorm van 0 %, zeer waarschijnlijk dat het voor 2013 en 2014 dezelfde kant uitgaat.

Wat kunnen de gevolgen zijn voor de werkgevers als er voor de komende twee jaar geen IPA komt ?

Als de sociale partners er niet toe komen om op interprofessioneel niveau een maximale onderhandelingsmarge vast te leggen, dan kan men verwachten dat de loonvoorstellen van de werknemers op de tafel zullen worden gelegd van zowel de sectoren als van de ondernemingen en zulks buiten enig vooropgesteld kader.

De werkgevers zouden dan ook wel eens geconfronteerd kunnen worden met nieuwe eisen en onder druk komen te staan van hun syndicale afgevaardigden. Deze druk kan des te zwaarder wegen gelet op de beladen discussies die gevoerd worden over de gelijkschakeling tussen de statuten van arbeiders en bedienden.

Laten we nochtans niet vergeten dat, zoals voorzien in de bovengenoemde wet op het concurrentievermogen, een Koninklijk Besluit de loonnorm een afdwingbaar karakter kan geven zodat alle loonvoorstellen van werknemerszijde, zelfs al is erover onderhandeld door de sociale partners, meteen onwettig worden.

Group S heeft een jarenlange ervaring opgebouwd in collectieve onderhandelingen en kan u dus met kennis van zaken bijstaan in het sociaal overleg over deze materie in uw onderneming.

Wenst u meer informatie over een dergelijke begeleiding, aarzel dan niet om contact op te nemen met mevrouw Sabine de Cock, Adjunct-Directrice van het Sociaaljuridisch Departement, sabine.decock@groups.be