Inkomensgarantie-uitkering uitgebreid tot vrijwillig deeltijdse werknemers die het werk hervatten


62523

Werklozen die het werk deeltijds hervatten, hebben onder bepaalde voorwaarden recht op een uitkering van de RVA bovenop hun loon, de zgn. inkomensgarantie-uitkering.

Vanaf 1 juli 2013 kunnen ook vrijwillig deeltijdse werknemers die het werk deeltijds hervatten hun recht laten gelden op een inkomensgarantie-uitkering. Vóór deze datum konden enkel deeltijdse werknemers met behoud van rechten een inkomensgarantie-uitkering genieten.

Deze uitkering wordt toegekend bij werkhervatting met een arbeidsovereenkomst voor deeltijdse arbeid voor de periode tijdens dewelke de werknemer verbonden is door deze arbeidsovereenkomst maar slechts voor de uren van volledige werkloosheid.

Het bedrag ervan wordt berekend op basis van de deeltijdse werkloosheidsuitkering die de deeltijdse werknemer vóór zijn werkhervatting ontving.

Om recht te hebben op deze uitkering moet de werknemer slechts ingeschreven zijn als werkzoekende voor een arbeidsbetrekking die passend is voor een vrijwillig deeltijdse werknemer en moet hij slechts beschikbaar zijn voor deze passende betrekkingen.

De inkomensgarantie-uitkeringen zal niet toegekend worden indien de arbeidsduur van de deeltijds tewerkgestelde werknemer lager ligt dan 1/3 van de wekelijkse arbeidsduur van de voltijds tewerkgestelde werknemers die in de onderneming tot dezelfde categorie behoren en bij gebrek, van de wekelijkse arbeidsduur die in dezelfde sector van toepassing is.