De RVA treedt soepel op tot met het einde van het jaar inzake de verplichte maandelijkse mededeling van de eerste effectieve werkloosheidsdag voor technische en economische werkloosheid


59649

In twee recente artikels van 20 september en 10 oktober jl. hebben wij u geïnformeerd over de nieuwe verplichting tot bijkomende elektronische mededeling aan de RVA van de eerste effectieve werkloosheidsdag in elke maand voor technische werkloosheid én economische werkloosheid voor ondernemingen die niet tot de bouwsector behoren en zowel voor arbeiders als voor bedienden.

Deze mededeling moet gebeuren in elke maand ofwel op de eerste effectieve werkloosheidsdag zelf ofwel op de gewone activiteitsdag erna ofwel op de gewone activiteitsdag ervoor.

De werknemers waarvoor in een bepaalde maand geen eerste effectieve werkloosheidsdag werd meegedeeld aan de RVA, kunnen vanaf deze datum niet langer werkloosheidsuitkeringen ontvangen voor de dagen van tijdelijke werkloosheid van de maand. U zal dan het gewone loon verschuldigd zijn voor deze periode. Bij laattijdige mededeling moet u het gewone loon betalen vanaf de eerste dag van de werkelijke schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst tot de dag vóór de werkdag vóór verzending van de laattijdige mededeling. Pas na deze datum hebben de betrokken werknemers recht op werkloosheidsuitkeringen.

Aangezien het uitvoeringsbesluit pas na de datum van inwerkingtreding werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en daardoor bepaalde informatica-aanpassingen mogelijk in oktober niet klaar zijn, zal de RVA tot en met 31 december 2012 een soepel standpunt innemen. Meer bepaald zal tot en met 31 december 2012, het ontbreken van een mededeling of een laattijdige mededeling van de eerste effectieve werkloosheidsdag voor technische en economische werkloosheid, niet leiden tot de weigering om uitkeringen te betalen aan de betrokken werknemers.

De uitbetalingsinstelling die op het moment van uitbetaling vaststelt dat er geen of een laattijdige mededeling is gebeurd, zal de betrokken werkgever verwittigen via een infobrief die aan de werknemer wordt bezorgd zodat deze werkgever in het vervolg de nieuwe wetgeving respecteert.

Let wel op: voor tijdelijke werkloosheid ingevolge slecht weer en economische werkloosheid in de bouwsector bestond deze verplichte mededeling al. Hiervoor zal de RVA dus geen gedoogbeleid hanteren!