Daling van de bestellingen: u kan gebruik maken van de crisismaatregelen!


41790

 Via de crisismaatregelen tracht men het aantal ontslagen te verminderen en het herstel van onze economie te bewerkstelligen.

Bedrijven die erkend worden als ondernemingen in moeilijkheden kunnen gebruik maken van 2 crisismaatregelen: het crisistijdskrediet en de crisiswerkloosheid.

Een onderneming in moeilijkheden is een onderneming die een daling van de omzet en/of productie met minstens 20% kent of een tijdelijke werkloosheid voor arbeiders van minstens 20%. 

Het koninklijk besluit van 31 juli 2009 bepaalt dat voortaan ook een onderneming die een daling van de bestellingen (van producten of diensten, alsmede boekingen) kan aantonen, een onderneming in moeilijkheden is.

De onderneming, in de zin van de juridische entiteit, moet een substantiële daling van minimum 20 % van de bestellingen hebben gekend in één van de vier kwartalen voorafgaand aan het eerste gebruik van de vermindering van de arbeidsprestaties om het hoofd te bieden aan de crisis, vergeleken met hetzelfde kwartaal van het jaar voordien. Als deze daling niet voortvloeit uit het laatste kwartaal van de vier kwartalen voorafgaand aan het gebruik van de vermindering van de arbeidsprestaties om het hoofd te bieden aan de crisis, dan moet de dalende trend in het of de daaropvolgende kwarta(a)l(en) bevestigd worden voorafgaand aan het gebruik van de vermindering van de arbeidsprestaties om het hoofd te bieden aan de crisis.De substantiële daling van minimum 20 % van de bestellingen moet:

  1. betrekking hebben op alle bestellingen van de onderneming;
  2. bekomen worden door een weging in functie van de belangrijkheid van de diverse bestellingen en aanleiding geven tot een daaraan gerelateerde daling aan productieve arbeidsuren van de werknemers;
  3. bewezen worden door de indiening van een dossier dat, naast ten indicatieve titel de BTW-aangiften van alle betreffende kwartalen, ook alle documenten bevat die de vereiste daling inzake bestellingen aantonen en de gevolgde berekeningswijze toelichten, zoals boekhoudkundige stukken en verslagen overgemaakt aan de ondernemingsraad.  

Het bewijs van de daling van de bestellingen moet blijken uit het werkloosheidsformulier crisiswet 1 dat aan het bevoegde werkloosheidsbureau moet overgemaakt worden.