Brussels Hoofdstedelijk Gewest: aanwervingspremie voor micro-ondernemingen

Van 

Vanaf 26 maart 2024 kent het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een nieuwe premie toe aan micro-ondernemingen die minstens halftijds en voor onbepaalde duur een bijkomende werknemer aanwerven. Zowel de aanwervingssteun voor projecten van economische groei als die voor projecten in het kader van de circulaire economie verdwijnen.


1. Toepassingsgebied

Alleen micro-ondernemingen in bepaalde sectoren komen in aanmerking voor de steun. Die sectoren zijn opgenomen in de bijlage bij het nieuwe besluit.

Een micro-onderneming is een onderneming die minder dan tien personen tewerkstelt en waarvan de jaaromzet of het jaarlijkse balanstotaal niet hoger is dan 2 miljoen euro.

2. Toekenningsvoorwaarden

Toekenningsvoorwaarden voor de werkgever die in aanmerking komt voor de steun:

  • Op het moment waarop de steunaanvraag wordt ontvangen, stelt de werkgever minstens één voltijdsequivalent te werk met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur (met uitzondering van uitzendkrachten).
  • Door de werknemer aan te werven die het voorwerp uitmaakt van de steun, neemt het aantal werknemers (in voltijdsequivalenten) bij de de werkgever toe in vergelijking met het aantal werknemers in dienst twaalf maanden vóór de steunaanvraag of, als de werkgever minder dan twaalf maanden bij de Kruispuntbank van Ondernemingen is ingeschreven, op het moment van zijn inschrijving.

Toekenningsvoorwaarden voor de aangeworven werknemer:

  • De werknemer is gedurende de drie jaar voorafgaand aan zijn indiensttreding niet aan de slag geweest bij de werkgever of bij een verbonden onderneming. Deze voorwaarde is niet van toepassing op werknemers die als student, als stagiair of in het kader van een opleiding bij de onderneming in dienst zijn geweest.
  • De werknemer is voornamelijk verbonden aan een vestigingseenheid van de werkgever in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

3. Premiebedrag

De basispremie bedraagt 5000 euro.

Dat bedrag van 5000 euro wordt verhoogd met 5000 euro (tot een maximum van 15.000 euro) voor elk van de volgende criteria waaraan op het moment van de steunaanvraag wordt voldaan:

  1. De werkgever wordt op sociaal vlak als voorbeeldig erkend.
  2. De werkgever wordt op milieuvlak als voorbeeldig erkend.
  3. De werkgever is een starter (= minder dan vier jaar ingeschreven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen).
  4. De werkgever heeft een vestigingseenheid in de ontwikkelingszone (zie ordonnantie van 13 oktober 2023 betreffende de steun voor de economische ontwikkeling en transitie van ondernemingen).
  5. De werknemer die het voorwerp uitmaakt van de steun, beschikt over een Activa Brussels-kaart.
  6. De werknemer die het voorwerp uitmaakt van de steun, beschikt niet over een diploma of getuigschrift hoger dan dat van het lager secundair onderwijs.

De bedragen van de premie en eventuele verhogingen worden berekend in verhouding tot de arbeidstijd van de betreffende werknemer.

Het premiebedrag mag niet hoger zijn dan het brutoloon van de werknemer zoals vermeld op de loonfiche, exclusief sociale zekerheidsbijdragen.

4. Premie aanvragen

De werkgever dient de steunaanvraag online in bij BEW (Brussel Economie en Werkgelegenheid van de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel) door middel van het typeformulier. Daarin staat opgesomd welke bijlagen de werkgever moet toevoegen. In zijn aanvraag geeft hij alle steun aan die valt onder de de-minimisverordening of andere de-minimisverordeningen die hij, als één onderneming in de zin van deze verordening, gedurende een periode van drie jaar heeft ontvangen.

5. Indiensttreding van de werknemer

De werknemer treedt ten vroegste drie maanden vóór en ten laatste op de dag van de indiening van de aanvraag in dienst.

Indien de gesubsidieerde werknemer de onderneming definitief verlaat tijdens de gesubsidieerde periode, brengt de werkgever BEW daarvan op de hoogte binnen drie maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst van de werknemer. Vanaf die kennisgeving beschikt de werkgever over negen maanden om een andere werknemer aan te werven.

In dat geval wordt de vervanger gelijkgesteld met de persoon die de onderneming heeft verlaten voor wat betreft het verdere verloop van de procedure en de vereffening van de steun.

De werkgever beschikt slechts één keer per steundossier over deze mogelijkheid.

6. Betaling van de premie

De premie wordt in drie schijven uitbetaald volgens de volgende regels:

  • 50% op het moment waarop de toekenningsbeslissing wordt meegedeeld;
  • 25% na twaalf maanden van tewerkstelling als de werknemer aan het einde van die periode nog steeds in dienst is bij de werkgever en dit ten minste halftijds;
  • 25% na 24 maanden van tewerkstelling als aan de volgende voorwaarden is voldaan:
    • De werknemer is aan het einde van die periode nog steeds in dienst bij de werkgever en dit ten minste halftijds.
    • De werkgever heeft zijn personeelsbestand niet verkleind sinds de ontvangst van de steunaanvraag.
    • De werkgever voldoet aan een van de volgende voorwaarden:
      • De omzet van de twaalf maanden volgend op de steunaanvraag is minstens 50% hoger dan de omzet van de twaalf maanden voorafgaand aan de steunaanvraag.
      • De werkgever heeft sinds de ontvangst van de steunaanvraag minstens één bijkomende werknemer (gerekend in voltijdsequivalenten) aangeworven, boven op de werknemer voor wie hij de aanwervingssteun geniet.
      • De werkgever wordt op sociaal of milieuvlak als voorbeeldig erkend, voor zover hij geen verhoging van de steun heeft genoten op basis van deze criterias.

 

Bron: besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 22 februari 2024 betreffende de aanwervingssteun (BS, 15 maart 2023); ordonnantie van 13 oktober 2023 betreffende de steun voor de economische ontwikkeling en transitie van ondernemingen (BS, 8 december 2023).