337 Eindejaarspremie voor persoonlijke assistenten en individuele begeleiders (PAB/PVB): stand van zaken

10/01/2020

Vanaf 2019 is de toekenning van een eindejaarspremie voor PAB- of PVB-assistenten een sectorale verplichting. Het bedrag van deze eindejaarspremie ligt evenwel nog niet vast.  Precies als gevolg van dit laatste kan er vooralsnog geen eindejaarspremie berekend worden. Eenmaal alle modaliteiten vastliggen, zullen de betrokken werkgevers de eindejaarspremie voor 2019 bijgevolg retroactief moeten toekennen.

 

Voor wie geldt de nieuwe verplichting?

De verplichting om een eindejaarspremie toe te kennen geldt enkel voor budgethouders-werkgevers. Het gaat m.a.w. om budgethouders die een arbeidsovereenkomst hebben afgesloten met hun assistent. Budgethouders die een takenovereenkomst hebben afgesloten met hun assistent, vallen niet onder het toepassingsgebied.

Welk bedrag ?

De sociale partners spraken op 3 december 2019 af om het exacte bedrag van de eindejaarspremie later te bepalen in een nog te sluiten sectorale cao. Vandaag is deze cao er nog steeds niet. Het is onmogelijk om ter zake een pronostiek te maken qua timing en bedrag.

Vanaf wanneer?

De verplichting om een eindejaarspremie toe te kennen geldt vanaf 2019. Echter, aangezien tot op vandaag nog niet alles geregeld is, dient de eindejaarspremie voor 2019 pas in de loop van 2020 te worden betaald.  Het precieze betalingstijdstip voor deze 2019-eindejaaspremie moet nog door de sociale partners worden bepaald. Wederom, is het vooralsnog onduidelijk wanneer de sociale partners tot een akkoord zullen komen.

Naar verluidt zullen werkgevers deze uitgestelde betaling moeten opnemen in de budgetlijn van 2019.

De eindejaarspremie voor 2020 en de daaropvolgende jaren zal steeds in december verschuldigd zijn.

Wie financiert de extra kost?

Het VAPH liet, onder voorbehoud van de beslissing van de Vlaamse Regering, weten dat er een bijkomende tegemoetkoming zal zijn voor de budgethouders-werkgevers, in die zin dat in 2020 een verhoging zal worden doorgevoerd van het totaalbedrag van het jaarbudget voor 2019 en 2020.

Opgelet: de bovenvermelde tegemoetkoming zal enkel gelden ingeval er een verplichting bestaat tot betaling van een eindejaarspremie. Budgethouders die bijvoorbeeld met takenovereenkomst werken en die vrijwillig een eindejaarspremie toekennen, zullen bijgevolg niet kunnen genieten van deze budgetverhoging.

Wat met een cumulatie eenmalige premie – sectoraal verplichte eindejaarspremie?

Voor budgethouder-werkgevers die in 2019 reeds een eenmalige premie betaalden, is er geruststellend nieuws. Ten eerste zal het VAPH toestaan dat zowel de reeds betaalde uitzonderlijke premie als de nieuw verplichte eindejaarspremie worden aangerekend op het PAB- of PVB-budget 2019. Ten tweede ziet het ernaar uit dat de verplicht te betalen eindejaarspremie extra zal worden gesubsidieerd, zodat het bijkomend aanrekenen van deze eindejaarspremie niet voelbaar zal zijn in het oorspronkelijke PAB-/PVB-budget 2019.

Vanaf 2020 liggen de kaarten anders: budgethouder-werkgevers die overwegen om (ook) in 2020 en/of daaropvolgende jaren een eenmalige premie toe te kennen, dienen rekening te houden met het volgende:

  1. De verplichting om de sectoraal vastgelegde eindejaarspremie toe te kennen, blijft hoe dan ook bestaan. Een eenmalige premie kan nooit ter vervanging van deze sectorale eindejaarspremie toegekend worden. De eenmalige premie zal bijgevolg altijd een extra premie zijn, bovenop de te betalen eindejaarspremie.
  2. De eenmalige premie zal vanaf 2020 niet meer aanvaard worden als een  kostenpost  op het PAB-/PVB-budget.

Voor wat betreft het PVB kan de werkgever dit eventueel oplossen door de eenmalige premie aan te rekenen op het vrij besteedbare gedeelte van het budget, uiteraard voor zover daar nog ruimte voor is. Voor wat betreft het PAB, waar geen vrij besteedbaar gedeelte voorzien is, betekent dit dat de eenmalige premie hoe dan ook met persoonlijke middelen zal moeten worden gefinancierd.

Werkgevers die, rekening houdend met het bovenstaande, alsnog een bijkomende, eenmalige premie wensen toe te kennen, doen er goed aan om hieromtrent jaarlijks en voorafgaandelijk een schriftelijke overeenkomst te sluiten met de werknemer, waarin onder meer het eenmalige karakter van de premie wordt bedongen en benadrukt.

 

Bovenstaande informatie is gebaseerd op mededelingen van het VAPH en op basis van de sectorale cao van 3 december 2019 inzake de toekenning van een jaarlijkse eindejaarspremie, gesloten in het paritair comité 337.

Wij houden de vinger aan de pols, en zullen u uiteraard u op de hoogte brengen van zodra de regeling is uitgewerkt en gefinaliseerd in cao’s en richtlijnen.