337 Eindejaarspremie voor persoonlijke assistenten en individuele begeleiders (PAB/PVB): UPDATE

24/07/2020

In ons artikel van 10 januari 2020 hadden we reeds aangekondigd dat de toekenning van een eindejaarspremie voor PAB- of PVB-assistenten een sectorale verplichting zou worden vanaf 2019. Op het exacte bedrag van de te betalen premie was het nog even wachten, maar dit is nu gekend. Dit althans voor wat betreft refertejaar 2019. Hieronder vindt u de volledige stand van zaken.

 

Wie/wat valt er onder de nieuwe verplichting?

De verplichting om een eindejaarspremie toe te kennen geldt enkel voor budgethouders-werkgevers. Het gaat m.a.w. om budgethouders die een arbeidsovereenkomst hebben afgesloten met hun assistent. Budgethouders die een takenovereenkomst hebben afgesloten met hun assistent, vallen niet onder het toepassingsgebied.

De nieuwe verplichting is van toepassing op alle arbeidsovereenkomsten die nog lopende waren op, of die gesloten zijn na 1/1/2019.

Welk bedrag moet worden betaald?

Het bedrag van de eindejaarspremie voor refertejaar 2019 is vastgelegd op 124 EUR bruto. Dit bedrag is berekend op 6,80% van het toepasselijke sectorale minimumloon (i.e. het minimumloon dat in refertejaar 2019 van toepassing was in PC 319.01), uitgedrukt op maandbasis, en op 0,57 % van het toepasselijke sectorale minimumloon, uitgedrukt op jaarbasis.

Bovenstaande berekeningswijze geldt enkel voor de eindejaarspremie 2019. Voor de refertejaren 2020 en volgende zal de eindejaarspremie berekend worden op 31,43 % van het toepasselijke sectorale minimumloon (i.e. het minimumloon dat in het betrokken refertejaar van toepassing is in PC 319.01), uitgedrukt op maandbasis, en op 2,62 % van het toepasselijke sectorale minimumloon, uitgedrukt op jaarbasis.

Gelet op deze berekeningswijze, schatten wij dat de eindejaarspremie zal neerkomen op zo’n 584 EUR. Dit onder voorbehoud van de nog te sluiten sector-cao hieromtrent.

Wanneer betalen?

De verplichting om een eindejaarspremie toe te kennen, geldt vanaf 2019. Maar aangezien het bedrag van de eindejaarspremie 2019 slechts nu gekend is, dient deze pas in de loop van 2020 te worden betaald.

Het precieze betalingstijdstip voor de EJP 2019 is niet vastgelegd. Het VAPH hoopt hieromtrent begin september een mededeling te kunnen doen op zijn website (en stelt voorlopig de maand september voorop als betaalmaand). Eerst is het afwachten tot publicatie van het bericht van neerlegging van de kersverse cao waarin het bedrag is vastgelegd, en tot goedkeuring van de aangepaste besluiten aangaande de eindejaarspremie door de Vlaamse Regering.

De eindejaarspremie voor 2020 en de daaropvolgende refertejaren zal steeds in december verschuldigd zijn.

Wie financiert de extra kost?

Het VAPH liet, onder voorbehoud van de beslissing van de Vlaamse Regering, weten dat er een bijkomende tegemoetkoming zal zijn voor de budgethouders-werkgevers, in die zin dat in 2020 een verhoging zal worden doorgevoerd van het totaalbedrag van het jaarbudget voor 2019 en 2020.

Opgelet: de bovenvermelde tegemoetkoming zal enkel gelden ingeval er een verplichting bestaat tot betaling van een eindejaarspremie. Budgethouders die bijvoorbeeld met takenovereenkomst werken en die vrijwillig een eindejaarspremie toekennen, zullen bijgevolg niet kunnen genieten van deze budgetverhoging.

Wat met een cumulatie eenmalige premie – sectoraal verplichte eindejaarspremie?

Voor budgethouder-werkgevers die in 2019 reeds een eenmalige premie betaalden, is er geruststellend nieuws. Ten eerste zal het VAPH toestaan dat zowel de reeds betaalde uitzonderlijke premie als de nieuw verplichte eindejaarspremie worden aangerekend op het PAB- of PVB-budget 2019. Ten tweede ziet het ernaar uit dat de verplicht te betalen eindejaarspremie extra zal worden gesubsidieerd, zodat het bijkomend aanrekenen van deze eindejaarspremie niet voelbaar zal zijn in het oorspronkelijke PAB-/PVB-budget 2019.

Vanaf 2020 liggen de kaarten anders: budgethouder-werkgevers die overwegen om (ook) in 2020 en/of daaropvolgende jaren een eenmalige premie toe te kennen, dienen rekening te houden met het volgende:

  1. De verplichting om de sectoraal vastgelegde eindejaarspremie toe te kennen, blijft hoe dan ook bestaan. Een eenmalige premie kan nooit ter vervanging van deze sectorale eindejaarspremie toegekend worden. De eenmalige premie zal bijgevolg altijd een extra premie zijn, bovenop de te betalen eindejaarspremie.
  2. De eenmalige premie zal vanaf 2020 niet meer aanvaard worden als een  kostenpost  op het PAB-/PVB-budget.

Voor wat betreft het PVB kan de werkgever dit eventueel oplossen door de eenmalige premie aan te rekenen op het vrij besteedbare gedeelte van het budget, uiteraard voor zover daar nog ruimte voor is. Voor wat betreft het PAB, waar geen vrij besteedbaar gedeelte voorzien is, betekent dit dat de eenmalige premie hoe dan ook met persoonlijke middelen zal moeten worden gefinancierd.

Werkgevers die, rekening houdend met het bovenstaande, alsnog een bijkomende, eenmalige premie wensen toe te kennen, doen er goed aan om hieromtrent jaarlijks en voorafgaandelijk een schriftelijke overeenkomst te sluiten met de werknemer, waarin onder meer het eenmalige karakter van de premie wordt bedongen en benadrukt.

Verdere updates omtrent deze regeling volgen nog. Wij houden de vinger aan de pols.

 

Bronnen:

  • Collectieve arbeidsovereenkomst van 3 december 2019 inzake de toekenning van een jaarlijkse eindejaarspremie
  • Mededeling van het VAPH van 17 december 2019
  • Mededeling van het VAPH van 24 maart 2020
  • Collectieve arbeidsovereenkomst van 7 juli 2020 tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 3 december 2019 inzake de toekenning van een jaarlijkse eindejaarspremie
  • Collectieve arbeidsovereenkomst van 7 juli 2020 tot vaststelling van een bijlage in uitvoering van de collectieve arbeidsovereenkomst van 3 december 2019 inzake de toekenning van een jaarlijkse eindejaarspremie