322.01 Toekenning van een eenmalig(e) geschenk(cheque) van 20 EUR

28/05/2020

Op 22 april 2020 werd in het Paritair subcomité voor de erkende ondernemingen die buurtwerken of -diensten leveren (322.01) een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) betreffende de toekenning van een eenmalig(e) geschenk(cheque) gesloten.  Het bericht van neerlegging van deze cao werd op 19 mei 2020 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.

Deze cao voorziet, naar keuze van de werkgever, in de toekenning van een eenmalig geschenk in speciën (via overschrijving) of in de vorm van geschenkcheques ter waarde van 20 EUR en dit ter gelegenheid van Nieuwjaar 2020.

Toekenningsvoorwaarde:

Dit eenmalige geschenk wordt toegekend aan alle werknemers, ongeacht of ze voltijds of deeltijds tewerkgesteld zijn, die:

  • minstens 1 uur prestaties hebben geleverd in het 4e kwartaal 2019;
  • en in dienst zijn op 30 april 2020 of op het tijdstip van uitbetaling van de premie als de betaling later of vroeger dan 30 april 2020 plaatsheeft.

Gevolgen:

Wanneer de werkgever al een geschenkcheque toekent ter gelegenheid van bepaalde bijzondere gebeurtenissen (bv. Sinterklaas, Kerstmis), dan kan de toekenning van dit nieuwe geschenk de overschrijding tot gevolg hebben van het bedrag dat van RSZ en belasting is vrijgesteld (40 EUR per werknemer, eventueel verhoogd met 40 EUR per kind ten laste van de werknemer).

In geval van overschrijding van het bedrag dat van RSZ en belasting is vrijgesteld, moet de werkgever op ondernemingsvlak overleg over deze overschrijding plegen met de vakbondssecretarissen van de in de onderneming vertegenwoordigde vakorganisaties om een alternatief voordeel te vinden.  

Als er geen vertegenwoordigers van vakorganisaties in de onderneming zijn, moet de werkgever in geval van overschrijding de regeling die hij toepast overmaken aan de voorzitter van het paritair comité die ze dan overmaakt aan de leden van het paritair comité.

Betalingsdatum:

De betalingsdatum van dit geschenk is bij cao vastgelegd op uiterlijk 30 april 2020, tenzij andere praktijken op ondernemingsvlak bestaan en het geschenk op een ander tijdstip kan worden betaald maar ten laatste op 31 december 2020.

Door de laattijdige publicatie van de cao kunnen de betalingen die uiterlijk op 30 april moesten plaatshebben, met het loon van de maand juni 2020 worden uitgevoerd. 

De individuele rekening van de werknemer moet de waarde van het geschenk in speciën of van de geschenkcheques vermelden.