322.01 Coronavirus: versterking van de steunmaatregelen van het Waalse gewest voor dienstenchequeondernemingen

28/05/2020

In ons vorige artikel vermeldden we dat het Waalse gewest een reeks maatregelen had genomen om dienstenchequeondernemingen tegemoet te komen.

Om de nagestreefde gevolgen en doelstellingen van deze maatregelen te waarborgen, heeft de Waalse regering bij bijzonderemachtenbesluit beslist om deze maatregelen te versterken.

  1. Verhoging van de vergoeding per uur voor de periode van 1 mei tot en met 31 mei 2020

  1. Voor betaalde uren zonder prestatie

De ondernemingen kunnen aanspraak maken op een steun van 18 EUR per uur en per in dienst gehouden werknemer met een arbeidsovereenkomst dienstencheques (niet tijdelijk werkloos gesteld).

Voor elk betaald uur waarvoor geen prestaties werden verricht, wordt de subsidie van 14,86 EUR dus verhoogd met 3,14 EUR.

  1. Voor betaalde uren met prestaties

Alleen ondernemingen met minder dan 250 werknemers met een arbeidsovereenkomst dienstencheques die in het eerste kwartaal van 2020 bij Sodexo zijn aangegeven, kunnen de terugbetalingswaarde van 18 EUR + 9 EUR, hetzij dus € 27 EUR in plaats 23,86 EUR bekomen.

Deze terugbetalingswaarde is enkel van toepassing op prestaties die in mei 2020 hebben plaatsgevonden, op voorwaarde dat de betrokken dienstencheques uiterlijk op 30 september 2020 bij Sodexo worden ingediend.

Deze tweede maatregel is van toepassing op voorwaarde dat de erkende onderneming haar dienstenchequewerknemers de uitrusting verstrekt die nodig is voor hun gezondheidsbescherming.

Uitrusting nodig voor hun gezondheidsbescherming betekent voor de Waalse regering dat werknemers voor elke prestatie minstens over de volgende uitrusting beschikken:

  • een beschermend masker (te vernieuwen per klant);
  • beschermende handschoenen (te vernieuwen per klant);
  • hydroalcoholische gel.
  1. Maatregelen betreffende het opleidingsfonds dienstencheques

Forem ontwikkelt een opleidingsmodule over de gezondheidsmaatregelen die nodig zijn om besmettingsrisico’s bij het uitvoeren van activiteiten als huishoudhulp te voorkomen.

Deze module wordt gegeven aan opleiders van erkende dienstenchequeondernemingen om hen in staat te stellen opleidingen te organiseren en te verstrekken aan werknemers die tewerkgesteld zijn in het kader van een arbeidsovereenkomst dienstencheques.  

Erkende dienstenchequeondernemingen kunnen bij Forem gedeeltelijke terugbetaling bekomen van deze opleidingskosten mits de volgende cumulatieve voorwaarden vervuld zijn:

  • de opleiding wordt uiterlijk op 30 juni 2020 gegeven met inachtneming van de gezondheidsregels en met fysieke aanwezigheid van de werknemers met een arbeidsovereenkomst dienstencheques;
  • de opleiding wordt gegeven door een interne opleider die de opleidingsmodule ontwikkeld door Forem heeft gevolgd;
  • de opleiding wordt gegeven met behulp van een visuele drager die de instructies of aanbevelingen met betrekking tot de gezondheidsveiligheid bevat en aan het einde van de opleiding aan de werknemer wordt gegeven;
  • de onderneming informeert de gebruikers van dienstencheques over de gezondheidsregels die tijdens dienstenchequeprestaties moeten worden nageleefd.

Deze opleiding wordt gelijkgesteld met een interne opleiding in de zin van het koninklijk besluit van 7 juni 2007 betreffende het opleidingsfonds dienstencheques en geeft recht op dezelfde terugbetaling.

 De onderneming kan de terugbetaling van de opleiding slechts eenmaal per werknemer bekomen.