322.01 Coronavirus: Verlenging van de steunmaatregelen voor erkende dienstenchequeondernemingen

11/06/2020

In ons vorig artikel bespraken we maatregelen van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering ter ondersteuning van erkende dienstenschequeondernemingen.

Op 10 juni 2020 verscheen in het Belgisch Staatsblad een nieuw bijzonderemachtenbesluit dat deze steunmaatregelen verlengt tot 30 juni 2020.

Deze verlenging betreft hulp aan ondernemingen ter ondersteuning hun tijdelijk werkloos gestelde huishoudhulpen en de verhoging van de gewestelijke tussenkomst.

  1. Hulp aan ondernemingen ter ondersteuning van hun tijdelijk werkloos gestelde huishoudhulpen

Erkende dienstenchequeondernemingen die hun maatschappelijke zetel in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben en er actief zijn, hebben de mogelijkheid om huishoudhulpen die tijdelijk werkloos werden gesteld tijdens de periode van 18 maart 2020 tot en met 30 juni 2020, indirect te ondersteunen via de toekenning van een aanvullende vergoeding op de werkloosheidsuitkeringen van 2,5 EUR bruto per uur tijdelijke werkloosheid.

De verlenging van deze maatregel geldt vanaf 1 mei 2020.

De betrokken werknemers zijn nog steeds zij die met een arbeidsovereenkomst met deze erkende dienstenchequeondernemingen zijn tewerkgesteld en voor wie diezelfde ondernemingen tijdens de periode van 1 januari 2019 tot 29 februari 2020 minstens één Brusselse dienstencheque terugbetaald kregen als tegenprestatie voor de uitvoering van arbeidsprestaties door deze werknemers.  

Hiertoe moet de erkende dienstenchequeonderneming haar aanvraag uiterlijk tegen 15 juni 2020 bij de administratie indienen via het elektronisch formulier dat op het volgende adres beschikbaar is: https://sprb.jotform.com/201053600630841.

Erkende dienstenchequeondernemingen die hun werknemers nog tijdelijk werkloos moeten stellen voor de maand juni 2020, moeten hun aanvraag uiterlijk tegen 15 juli 2020 indienen.

De steun wordt door Sodexo gestort aan de ondernemingen die het bedrag op hun beurt betalen aan de huishoudhulpen in de vorm van een aanvulling op de werkloosheidsuitkeringen voor de uren werkloosheid.

De erkende dienstenchequeonderneming voegt bij haar aanvraag een Excel-bestand dat op de website van de administratie ter beschikking wordt gesteld en die volgende gegevens moet bevatten:

  • naam, voornaam, adres en INSS-nummer van elke werknemer die tijdelijk werkloos werd gesteld tijdens de periode van 18 maart 2020 tot en met 30 juni 2020;
  • het totaal - gedifferentieerd vastgesteld per maand - van de aangegeven uren tijdelijke werkloosheid voor ieder van hen.

De erkende dienstenchequeonderneming voegt bij haar aangifte eveneens ofwel de aangifte sociale risico's (ASR), ofwel de loonbrief, ofwel enig bewijskrachtig element dat de waarachtigheid van haar aangiften bij de sociale zekerheid vaststelt inzake:

  • de betrokken werknemer die tijdelijk werkloos werd gesteld;
  • het aantal aangegeven uren tijdelijke werkloosheid voor deze werknemer voor de betreffende maand.

Bovendien moeten de erkende dienstenchequeondernemingen een bedrijfsvoorheffing van 26,75% afhouden, wat neerkomt op een netto-uitkering van 1,83 EUR.

Wanneer de aanvraag door de administratie wordt aanvaard, ontvangt de onderneming een bedrag dat overeenstemt met de uren tijdelijke werkloosheid van alle personeelsleden die de voorwaarden vervullen. Dit gaat vergezeld van een Excel-document met het INSZ-nummer van de huishoudhulp en het te betalen bedrag.

  1. Verhoging van de gewestelijke tussenkomst

Ten slotte wordt het bedrag van de regionale tussenkomst tijdelijk verhoogd met 2 EUR (namelijk 16,60 EUR in plaats van 14,60 EUR per cheque).

Deze verhoging geldt voor de dienstencheques die aan de erkende ondernemingen worden terugbetaald voor prestaties verricht tijdens de periode van 18 maart tot en met 30 juni 2020.

Om de verhoogde tussenkomst te bekomen moeten de dienstencheques uiterlijk tegen 15 september 2020 voor terugbetaling aan de uitgiftemaatschappij worden aangeboden. 

Deze steun laat toe om een minimale dienstverlening te verzekeren voor personen die het meest afhankelijk zijn van dienstenchequeactiviteiten, in het bijzonder voor hun huishoudelijke boodschappen.