43 Gelegenheidsarbeid (extra’s)

Paritair (sub-)Comité nr.:
302.00.00-00.00

Bijwerking: 29/11/2022
Geldig vanaf: 01/10/2022
Geldig tot: 31/12/2022

Een gelegenheidsarbeider in de horeca is de werknemer die met een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur of met een arbeidsovereenkomst voor een welbepaald werk wordt aangeworven, voor een maximumduur van twee opeenvolgende dagen. Er zijn specifieke regels wat betreft sociale zekerheid en fiscaliteit.

In het Paritair Comité voor het hotelbedrijf werd op 27 maart 1991 een CAO geslo­ten betreffende de tijdelijke arbeid (nr. 27170/CO/302).

Een gelegenheidsarbeider in de horeca is de werknemer die met een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur of met een arbeidsovereenkomst voor een welbepaald werk wordt aangeworven door een werkgever van de horecasector of door een interimkantoor ten behoeve van een gebruiker van de horecasector, voor een maximumduur van twee opeenvolgende dagen.

1. Aantal dagen extra

1.1. Werknemers = 50 dagen

Gelegenheidsarbeiders mogen maximum 50 kalenderdagen per jaar tewerkgesteld worden in het zogenoemde ‘extrastatuut’, dit wil zeggen in een statuut waarin de socialezekerheidsbijdragen berekend worden op een forfaitair bedrag en dus interessant vanuit financieel oogpunt (zie hieronder).

Na de 50 dagen worden de socialezekerheidsbijdragen berekend op het werkelijke loon van de werknemer.

Met betrekking tot het tellen van de dagen van het contingent zal er 1 dag worden geteld ongeacht het aantal uren dat er op die dag werd gewerkt. Ingeval van ononderbroken prestaties over twee kalenderdagen, zal er toch maar 1 dag worden aangerekend (voorbeeld: beginnen werken op zaterdag om 22 uur en op zondag daarna eindigen om 5 uur = 1 gepresteerde dag). Wanneer er ten slotte verschillende prestaties op een zelfde dag worden geleverd dan zal er toch maar één enkele dag geteld worden aangerekend op het contingent.

De werknemer kan nagaan hoe de stand in zijn contingent is via een elektronische toepassing horeca@work.

1.2. Werkgevers = 200 dagen

Werkgevers mogen vanaf 1 juli 2015 gedurende 200 kalenderdagen beroep doen op extra's. Na die 200 kalenderdagen zal de werkgever geen beroep meer kunnen doen op het « extrasysteem » maar hij zal natuurlijk wel kunnen terugvallen op de gelegenheidsarbeid met berekening van de socialezekerheidsbijdragen op het reële loon.

Opgelet : als de werkgever uitzendwerknemers als extra’s aan het werk zet dan zullen die dagen ook worden aangerekend op de 200 dagen hierboven.

We leggen de nadruk erop dat dit contingent wordt berekend in dagen. Vandaar dat de tewerkstelling van verschillende extra’s op een zelfde dag het contingent toch maar met één eenheid zal doen slinken( voorbeeld: als er op een zelfde dag 10 werknemers worden tewerkgesteld, dan is het saldo 199 dagen).

Net zoals de werknemer kan de werkgever zijn contingent inkijken via de personeelslijsten.

De 100 bijkomende dagen zijn maar mogelijk vanaf 1 juli 2015. Vanaf 2016 geldt het maximum van 200 dagen vanaf het begin van het jaar voor het volledige jaar

2. Dimona ingeval van tewerkstelling van een gelegenheidswerknemer

Een Dimona aangifte is verplicht:

  • bij tewerkstelling van gelegenheidswerknemers in de horeca;
  • bij tewerkstelling van uitzendgelegenheidswerknemers ter beschikking gesteld van een werkgever die ressorteert onder het Paritair Comité van de Hotelnijverheid.

De Dimona moet dagelijks gedaan worden. In de Dimona-aangifte moet de werkgever kiezen tussen:

  • de aangifte van het begin- en eind uur van de prestaties en kiezen voor een forfaitair uur bedrag (cf. bedrag hieronder);
  • of alleen het begin uur van de prestatie aangeven en kiezen voor een forfaitair dagbedrag (cf. bedragen hieronder).

Deze keuze kan variëren per dag en per werknemer.

De door de werkgever gemaakte keuze verbindt hem niet voor het kalenderjaar of nog tegenover al zijn gelegenheidswerknemers. Anders gezegd, de werkgever kan altijd zijn DIMONA-aangiftesysteem veranderen.

Als de werkgever voor de tweede mogelijkheid kiest dan moet hij dagelijks een register voor de meting van de arbeidstijd bijhouden.

Dit document is een sociaal document en moet ingevuld en bijgehouden worden zoals het personeelsregister en de individuele rekening.

Dit register dat beschikbaar wordt gesteld door het sociaal fonds van de HORECA, bestaat uit twee delen :

  • Identificatiegegevens van de gelegenheidswerknemers;
  • Formulieren voor werktijdregeling (begin- en einduur van de werkdag).

Meer informatie over het bijhouden en het bewaren van dit register vindt u op www.horecanet.be

Bron: Koninklijk besluit van 13 november 1997 betreffende het bijhouden van een aanwezigheidsregister in de ondernemingen die onder het Paritair Comité voor het hotelbedrijf ressorteren en tot bepaling van de voorwaarden en de nadere regelen volgens welke het aanwezigheidsregister moet gewaarmerkt worden (B.S. 20/12/1997).

Opgelet voor de late dimona’s

Om het forfaitair voordeel te kunnen genieten voor het horeca-gelegenheidswerk moet de Dimona-aangifte tijdig gedaan worden.

Als dat niet het geval is dan zal het forfaitaire voordeel gelegenheidswerk niet kunnen toegepast worden en er zullen bijdragen verschuldigd zijn zoals voor een gewone werknemer:

  • "te laat" zal door de RSZ strikt geïnterpreteerd worden (vb: een dimona gedaan 1 minuut na het begin van de prestaties zal als te laat worden beschouwd);
  • als een aangifte wordt gedaan op basis van een vast uurbedrag en als prestaties worden geleverd na het vermelde aanvankelijk einduur, dan moet er een verbeterde aangifte worden gedaan en niet een annulering van de aangifte (anders kan deze beschouwd worden als zijnde te laat met alle gevolgen van dien op het gebied van bijdragen).

3. Berekening van de RSZ-bijdragen (vanaf 4de kwartaal 2022)

De voordelige forfaitaire bedragen waarop de socialezekerheidsbijdragen zullen worden berekend, zijn de volgende:

  •  9,69 EUR/uur met een begrenzing op 58,14 EUR (ingeval er gekozen wordt voor de aangifte van het begin- en einduur van de prestaties);
  • of 58,14 EUR/dag (ingeval alleen het begin uur van de prestaties wordt aangegeven).

Bij overschrijding van de contingenten waarvan sprake hierboven, zal de werkgever geen beroep meer kunnen doen op de voordelige forfaitaire bedragen maar hij zal terugvallen op de gelegenheidsarbeid met berekening van de socialezekerheidsbijdragen op het reële loon.

4. De situatie van de student-gelegenheidsarbeider

De student zal het RSZ-voordeel voor een tewerkstelling als student mogen combineren met het voordeel in geval van tewerkstelling als extra. Een onderscheid zal gemaakt worden tussen het studentencontingent en het extracontingent (50 dagen).

Tot 1 juli 2016 diende een student eerst met de solidariteitsbijdrage voor studenten te werk gesteld te worden alvorens de werkgever gebruik kon maken van de RSZ-regeling voor gelegenheidsarbeid.

Vanaf 1 juli 2016 kan de werkgever – wanneer de student aan de toepassingsvoorwaarden voldoet – kiezen om een student al dan niet met een solidariteitsbijdrage te werk te stellen. Bijgevolg mag een student in de horeca als gelegenheidswerknemer aan de slag zonder dat eerst zijn studentencontingent is uitgeput.

Dit systeem is ook van toepassing voor de student-gelegenheidsarbeider van de land- en tuinbouw.

5. De situatie van de gelegenheidsarbeider in de horeca en in de land-en tuinbouw

In de land- en tuinbouw wordt het aantal dagen gepresteerd als gelegenheidsarbeider in de horeca afgetrokken van het maximum aantal dagen gepresteerd als gelegenheidswerknemer in land- of tuinbouw. Bijgevolg, met betrekking tot het contingent gelegenheidswerknemer in de land- en tuinbouw, als er 50 dagen in de horeca werden gepresteerd als gelegenheidsarbeider, dan zullen er nog slechts 15 dagen mogen gepresteerd worden tegen een voordelig forfaitair bedrag in de sector landbouw-tuinbouw (want hoogstens 65 dagen gelegenheidswerk in die sectoren).

6. En fiscaal?

Een veralgemeende heffing van 33,31% moet worden toegepast voor de gelegenheidsarbeider "forfait".


Historiek
01/04/2024 31/12/2050 43 Gelegenheidsarbeid (extra’s)
01/01/2024 31/03/2024 43 Gelegenheidsarbeid (extra’s)
01/01/2023 31/12/2023 43 Gelegenheidsarbeid (extra’s)
01/10/2022 31/12/2022 43 Gelegenheidsarbeid (extra’s)
01/04/2022 30/09/2022 43 Gelegenheidsarbeid (extra’s)
01/01/2022 31/03/2022 43 Gelegenheidsarbeid (extra’s)
01/10/2021 31/12/2021 43 Gelegenheidsarbeid (extra’s)
01/04/2020 30/09/2021 43 Gelegenheidsarbeid (extra’s)
01/10/2018 31/03/2020 43 Gelegenheidsarbeid (extra’s)
01/07/2017 30/09/2018 43 Gelegenheidswerknemers - extra’s
01/01/2017 30/06/2017 43 Gelegenheidswerknemers - extra’s
01/07/2016 31/12/2016 43 Gelegenheidswerknemers - extra’s
01/07/2015 30/06/2016 43 Gelegenheidswerknemers - extra’s
01/10/2013 30/06/2015 43 Gelegenheidswerknemers - extra’s
01/01/2010 30/09/2013 43 Dimona light vs. full Dimona
01/01/2005 31/12/2009 43 Dimona light vs. full Dimona
01/03/1994 01/03/1995 43 Herverdeling van de arbeid
01/01/1991 01/01/1991 43 Tijdelijke arbeid (extra's)