070401 Minimale prestaties ingeval van nachtarbeid

Paritair (sub-)Comité nr.:
302.00.00-00.00

Bijwerking: 25/07/2003
Geldig vanaf: 01/07/2003

  • Het dagelijks werkrooster van werknemers due 's nachts werken moet evenveel werkuren bevatten als een volledig dagelijks werkrooster in de onderneming.
  • De minimumprestatie bedraagt 2 uur.
  • Deze werknemers moeten wel ingeschreven worden in een bijzonder aanwezigheidsregister dat ter beschikking wordt gesteld door het Waarborg en Sociaal Fonds van de Horeca. Indien de werkgever beschikt over een automatisch tijdsregistratiesysteem is hij hiervan vrijgesteld.

In het paritair comité voor het hotelbedrijf werd op 30 juni 2003 een collectieve arbeidsovereenkomst afgesloten in uitvoering van het Protocolakkoord van 30 juni 2003, betreffende het dagelijks werkrooster van de werknemers die onder het toepassingsgebied vallen van de collectieve arbeidsovereenkomst van 23 maart 1990 betreffende de begeleidingsmaatregelen voor ploegarbeid met nachtprestaties alsook voor andere vormen van arbeid met nachtprestaties.

Zij werd neergelegd op de Griffie van de dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen en geregistreerd onder het nr. 67483/CO/302; het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch Staatsblad van 2 oktober 2003.

1. Tekst van de CAO

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de werknemers van de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor het hotelbedrijf.

Voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt onder “werknemers” verstaan de mannelijke en vrouwelijke werknemers.

Artikel 2

In uitvoering van artikel 2bis, §3 van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 46 van 23 maart 1990, gesloten in de Nationale Arbeidsraad, betreffende de begeleidingsmaatregelen voor ploegarbeid met nachtprestaties alsook andere vormen van arbeid met nachtprestaties, zal het dagelijks werkrooster van de in artikel 1 van dezelfde collectieve arbeidsovereenkomst van 23 maart 1990 bedoelde werknemers, evenveel werkuren bevatten als een volledig dagelijks werkrooster in de onderneming, met een minimum van 2 uur.

Artikel 3

De werkgevers die wensen gebruik te maken van de in artikel 2 van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst bedoelde afwijking moeten de werknemers waarvoor de afwijking wordt toegepast vermelden in een bijzonder aanwezigheidsregister dat ter beschikking wordt gesteld door het Waarborg- en Sociaal Fonds voor de hotel-, restaurant-, café- en aanverwante bedrijven volgens in bijlage gevoegd model.

Artikel 4

De werkgevers die in hun onderneming beschikken over een automatisch tijdsregistratiesysteem zijn vrijgesteld van het bijzonder aanwezigheidsregister vermeld in artikel 3 van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst.

Artikel 5

Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 juli 2003. Zij is gesloten voor een onbepaalde tijd. Ze kan worden opgezegd door elk van de partijen, mits een opzeggingstermijn van drie maanden bij een ter post aangetekende brief gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor het hotelbedrijf en aan de daarin vertegenwoordigde organisaties.

2. Commentaar

Volgens C.A.O. nr. 46 van de N.A.R. moet het dagelijks werkrooster van de werknemers die gewoonlijk tewerkgesteld zijn in arbeidsregelingen die prestaties voorzien tussen 20 uur en 6 uur ’s morgens, evenveel werkuren bevatten als een volledig dagelijks werkrooster in de onderneming, met een minimum van 6 uur, althans op de dagen waarop deze nachtprestaties worden verricht. In afwijking hierop zijn de sociale partners overeengekomen dat vanaf 1 juli 2003 het dagelijks werkrooster van de werknemers die onder het toepassingsgebied vallen van deze C.A.O. nr. 46 mag beperkt worden tot minimum 2 uur. Deze werknemers moeten wel ingeschreven worden in een bijzonder aanwezigheidsregister dat ter beschikking wordt gesteld door het Waarborg en Sociaal Fonds Horeca. Indien de werkgever beschikt over een automatisch tijdsregistratiesysteem is hij hiervan vrijgesteld.

3. Bijlagen

Bijzonder aanwezigheidsregister

Aanwezigheidsformulier

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
30/06/2003
Registratienr
67483
Geldig van
-
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
04/07/2003
Registratiedatum
11/09/2003
Onderwerp
dagelijks werkrooster van de werknemers
BS Bericht van neerlegging
02/10/2003
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
16/06/2004
Gepubliceerd in het B.St. van
13/07/2004
Keywords
PLOEGEN- EN NACHTARBEID

Historiek
01/07/2003 31/12/2999 070401 Minimale prestaties ingeval van nachtarbeid