0301 0302 Omschrijving van de functies - Vaatwas

Paritair (sub-)Comité nr.:
302.00.00-00.00

Bijwerking: 22/05/2000
Geldig vanaf: 01/07/1997
Geldig tot: 30/09/2007

FUNCTIEOMSCHRIJVING USB

Afdeling : KEUKEN – VAATWAS

Code : HRC. REF. 126

Functie : medewerker spoelkeuken

bordenwasser/bordenwaster

bordenwasser/bordenwaster alleenwerkend

 

ORGANISATIE :

Ressorteert onder de (ploeg)verantwoordelijke spoelkeuken of keukenverantwoordelijke (keukenchef) of zaakvoerder. Geeft geen leiding.

 

DOEL :

Afwassen en schoonmaken.

 

HOOFDTAKEN :

-        Start vaatwasmachine op, zorgt voor de nodige toevoer van zeep-, spoel- en ontkalkingsmiddelen.

-        Verzamelt en sorteert de afwas volgens soort (glazen, borden, kopjes, bestek, enz...).

-        Stort afval en etensresten in vuilnisbakken, sorteert leeggoed.

-        Schikt de afwas in manden naargelang soort, plaatst deze in de vaatwasmachine of in de spoelbakken.

-        Schuurt potten en pannen.

-        Neemt het afgewassen vaatwerk uit de machine, controleert properheid en plaatst het in de daartoe bestemde ruimte (karren, rekken, kasten); rangschikt het bestek; droogt serviesgoed af (vb. glazen).

-        Controleert regelmatig de werking van de afwasmachine (warm water, toevoer schoonmaakmiddelen) en ververst regelmatig het water in de spoelbakken.

-        Maakt na gebruik de vaatwasmachine schoon, zuivert filters en afwasbakken.

-        Onderhoudt en kuist werkplaatsen en installaties (schrobben, schuren, ontvetten, ontsmetten, enz...); verricht diverse schoonmaakwerkzaamheden.

-        Verzamelt vuilniszakken.

-        Signaleert storingen of breuken.

-        Springt in voor collega's.

-        In self-service : ruimt tafels af, maakt deze schoon en verzamelt dienbladen.

 

CRITERIA

Code : HRC. REF. 126

Functie : medewerker spoelkeuken

bordenwasser/bordenwaster

bordenwasser/bordenwaster alleenwerkend

 

1. VERANTWOORDELIJKHEID

1.1. Invloed

Is verantwoordelijk voor :

-        orde, netheid en hygiëne in de spoelkeuken;

-        efficiënt bedienen afwasmachine; hygiënisch afwassen;

1.2. Gevolgen

-        beperkt : materiële schade (vb. gebroken vaatwerk);

-        vuile of slechte afwas heeft invloed op werkorganisatie van anderen;

-        gebrek aan hygiëne vergroot de kans op bacteriologische problemen.

 

2. KENNIS EN KUNDE

-        kennis afwasactiviteiten en werking van vaatwasmachine;

-        kennis schoonmaakprodukten en toepassingen;

-        kennis hygiëne- en veiligheidsnormen.

-        lost eenvoudige problemen op zoniet doet beroep op verantwoordelijken;

 

3. PROBLEEMOPLOSSING

-        werkwijze is aangegeven.

 

4. COMMUNICATIE EN OVERLEG

-        mondeling : uitwisselen van informatie.

 

5. VAARDIGHEDEN

-        bewegingsvaardigheid.

 

6. INCONVENIENTEN

6.1. Zwaarte : - tillen van vaatwerk;

6.2. Houding : - staand - rondlopend - tillen - eenzijdige bewegingen;

6.3. Werksfeer : - vaatwasmachine geeft bepaald werkritme aan, lawaai, warmte-uitstraling, vocht - contact met afval en voedselresten;

6.4. Risico : - snijwonden - weke handen;

- uitglijden;

- mogelijke irritaties door onderhoudsprodukten.

 

 

FUNCTIEOMSCHRIJVING USB

Afdeling : KEUKEN

Code : HRC. REF. 127

Functie : medewerker(ster) spoelkeuken (groot vaatwerk) bordenwasser/bordenwaster vast en mobiel keukenmateriaal

 

ORGANISATIE :

Ressorteert onder de (ploeg)verantwoordelijke spoelkeuken of keukenverantwoordelijke (keukenchef). Geeft geen leiding.

 

DOEL :

Afwassen en schoonmaken van zwaar en groot vaatwerk.

 

HOOFDTAKEN :

-        Afwassen (weken, schuren, ontvetten, ontsmetten) van groot vaatwerk, keukeninstallaties en werkinstrumenten (ketels, kook-douches, frigo's, karren, bakplaten, warm water baden, frituren, ovens, dampkappen, vergieten, pollepels, enz).

-        Gooit afval en etensresten in vuilnisbakken.

-        Controleert de properheid en plaatst het vaatwerk in de daartoe bestemde ruimte (karren, rekken, kasten, enz...).

-        Ververst regelmatig het water in de spoelbakken.

-        Onderhoudt en kuist werkplaatsen en installaties en verricht diverse schoonmaakwerkzaamheden.

-        Verzamelt vuilniszakken.

-        Signaleert storingen of breuken.

-        Springt in voor collega's.

 

CRITERIA

Code : HRC. REF. 127

Functie : medewerker(ster) spoelkeuken (groot vaatwerk) bordenwasser/bordenwaster vast en mobiel keukenmateriaal

 

1. VERANTWOORDELIJKHEID

1.1. Invloed

Is verantwoordelijk voor :

-        orde, netheid en hygiëne in de spoelkeuken;

-        efficiënt en hygiënisch afwassen (vb. regelmatig water verversen);

1.2. Gevolgen

-        beperkt : materiële schade;

-        vuile of slechte afwas heeft invloed op werkorganisatie van anderen;

-        gebrek aan hygiëne vergroot de kans op bacteriologische problemen.

 

2. KENNIS EN KUNDE

-        kennis wasactiviteiten en behandeling van hardnekkig vuil (vb. vette of aangebrande potten).

 

3. PROBLEEMOPLOSSING

-        lost eenvoudige problemen op zoniet doet beroep op verantwoordelijken;

-        werkwijze is aangegeven.

 

4. COMMUNICATIE EN OVERLEG

-        mondeling : uitwisselen van informatie.

 

5. VAARDIGHEDEN

-        bewegingsvaardigheid.

 

6. INCONVENIENTEN

6.1. Zwaarte : - tillen van zwaar vaatwerk;

6.2. Houding : - staand - rondlopend - tillen - eenzijdige bewegingen;

- zware rugbelasting;

6.3. Werksfeer : - lawaai, vocht, natte werkvloer - contact met afval en voedselresten;

6.4. Risico : - snijwonden - weke handen;

- uitglijden;

- mogelijke irritaties van onderhoudsprodukten.

 

 

FUNCTIEOMSCHRIJVING USB

Afdeling : KEUKEN – VAATWAS

Code : HRC. REF. 128

Functie : ploegverantwoordelijke bordenwasser/bordenwaster

assistent(e) verantwoordelijke spoelkeuken

 

ORGANISATIE :

Ressorteert onder de verantwoordelijke spoelkeuken. Geeft operationeel leiding aan een ploeg medewerkers.

 

DOEL :

Dagdagelijkse werkcoördinatie van ploeg medewerkers. Supervisie en controle van afwaswerkzaamheden. Assisteert of vervangt verantwoordelijke bij afwezigheid.

 

HOOFDTAKEN :

-        Coördineert de werkzaamheden in de spoelkeuken; zorgt voor efficiënte bezetting, geeft operationeel instructies aan de afwassers; superviseert mise en place en distributie vaatwerk.

-        Houdt toezicht op verbruik en correcte toepassing van afwas- en onderhoudsprodukten.

-        Controleert hygiëne en properheid van het vaatwerk en van de werkplaatsen.

-        Zorgt dat de richtlijnen voor hygiëne worden gerespecteerd (vb. behandelen van voedselresten).

-        Werkt volledig mee aan de afwaswerkzaamheden : springt in en helpt bij het afwassen en schoonmaken.

-        Houdt toezicht op efficiënt verloop van de werkzaamheden en de goede werking van afwasinstallaties.

-        Neemt deel aan het inventariseren van het vaatwerk, zorgt voor efficiënt voorraadbeheer.

-        Vervangt verantwoordelijke bij afwezigheid.

 

CRITERIA

Code : HRC. REF. 128

Functie : ploegverantwoordelijke bordenwasser/bordenwaster

assistent(e) verantwoordelijke spoelkeuken

 

1. VERANTWOORDELIJKHEID

1.1. Invloed

Is verantwoordelijk voor :

-        orde, netheid en hygiëne in de spoelkeuken/vaatwerk;

-        efficiënte en vlotte werkorganisatie;

-        controle en motivatie personeel;

-        correcte behandeling van voedselresten en afval;

1.2. Gevolgen

-        beperkt : materiële schade (vb. gebroken vaatwerk);

-        vuile of slechte afwas heeft invloed op werkorganisatie van anderen;

-        gebrek aan hygiëne vergroot de kans op bacteriologische problemen.

 

2. KENNIS EN KUNDE

-        kennis werkorganisatie en ervaring leidinggeven aan ploeg;

-        kennis afwasactiviteiten en speciale afwashandelingen;

-        motivatie en begeleiding medewerkers.

 

3. PROBLEEMOPLOSSING

-        zoekt naar oplossingen of alternatieven;

-        volgt interne richtlijnen.

 

4. COMMUNICATIE EN OVERLEG

-        mondeling : uitwisselen van informatie.

 

5. VAARDIGHEDEN

-        bewegingsvaardigheid.

 

6. INCONVENIENTEN

6.1. Zwaarte : - tillen van vaatwerk;

6.2. Houding : - rondlopend - staand;

6.3. Werksfeer : - lawaai - vocht;

6.4. Risico : - snijwonden;

- uitglijden;

- mogelijke irritaties door onderhoudsprodukten.

 

 

FUNCTIEOMSCHRIJVING USB

Afdeling : KEUKEN – VAATWAS

Code : HRC. REF. 129

Functie : verantwoordelijke spoelkeuken

 

ORGANISATIE :

Ressorteert onder de verantwoordelijke keuken en/of zaakvoerder. Geeft hiërarchisch leiding aan een ploeg medewerkers.

 

DOEL :

Werkorganisatie en planning. Supervisie werkzaamheden en hygiëne. Voorraadbeheer materiaal.

 

HOOFDTAKEN :

-        Plant en superviseert werkzaamheden in de spoelkeuken; zorgt voor de werkorganisatie en verdeling; stelt uurroosters op.

-        Verricht administratieve taken voor zijn/haar divisie.

-        Controleert de toepassing van de regels met betrekking tot orde en hygiëne.

-        Waarborgt de beschikbaarheid van hygiënisch materiaal in keuken en zaal.

-        Zorgt voor efficiënt voorraadbeheer van vaatwerk, bestek, schotels, onderhoudsprodukten, afwasmateriaal en werkkledij.

-        Controleert het verbruik van afwas- en onderhoudsprodukten.

-        Verricht bestellingen; bewaakt het budget; stelt inventarissen op en registreert breuken en verbruik.

-        Neemt deel aan werkoverleg met verantwoordelijken.

-        Geeft advies bij selectie nieuwe medewerkers.

-        Springt in en helpt bij werkoverlast.

 

CRITERIA

Code : HRC. REF. 129

Functie : verantwoordelijke spoelkeuken

 

1. VERANTWOORDELIJKHEID

1.1. Invloed

Is verantwoordelijk voor :

-        werkplanning en supervisie;

-        orde, netheid, hygiëne en veiligheid;

-        voorraadbeheer en budgetcontrole;

1.2. Gevolgen

-        materiële schade (vb. gebroken vaatwerk);

-        wanbeheer heeft financiële weerslag.

2. KENNIS EN KUNDE

-        werkorganisatie - kennis afwasactiviteiten;

-        ervaring in organiseren, begeleiden en motiveren van ploeg;

-        kennis materiaal en gebruiksaanwijzing produkten.

 

3. PROBLEEMOPLOSSING

-        voorraad materiaal - personeel;

-        zoekt naar alternatieven.

 

4. COMMUNICATIE EN OVERLEG

-        mondeling en schriftelijk.

 

5. VAARDIGHEDEN

---

 

6. INCONVENIENTEN

6.1. Zwaarte : - occasioneel tillen;

6.2. Houding : - afwisselend;

6.3. Werksfeer : - lawaai;

6.4. Risico : - ---

 

 

FUNCTIEOMSCHRIJVING USB

Afdeling : KEUKEN

Code : HRC. REF. 130

Functie : slager

 

ORGANISATIE :

Ressorteert onder de onderchef (sous-chef) en/of keukenverantwoordelijke.

 

DOEL :

Bewerken en verwerken van vleeswaren.

 

HOOFDTAKEN :

-        Ontvangt en controleert leveringen van vlees.

-        Behandelt het vlees : vb. delen, ontzenuwen, ontvetten, opbinden, portioneren; bewerkt beenderen voor de sauschef.

-        Maakt vleesbereidingen.

-        Zorgt voor hygiënische opslag en bewaring.

-        Superviseert voorraad, controleert versheid en kwaliteit.

-        Onderhoudt werkinstrumenten en werkplaatsen, staat in voor orde en hygiëne in koelkamers.

-        Houdt toezicht op het vleesverbruik, calculeert het rendement.

 

CRITERIA

Code : HRC. REF. 130

Functie : slager

 

1. VERANTWOORDELIJKHEID

1.1. Invloed

Is verantwoordelijk voor :

-        kwantiteit en kwaliteit van vleeswaren;

-        efficiënte be- en verwerking;

-        respecteren van bepaalde portionering; zorgen voor optimaal vleesverbruik;

-        versheid en kwaliteit van vleeswaren; hanteert FIFO-systeem voor voorraadbeheer;

-        hygiënische bereidingen en bewaring;

-        persoonlijke hygiëne, hygiëne van de werkinstrumenten, werkplaats en koelkamers;

1.2. Gevolgen

-        beperkt : materiële schade, verlies grondstoffen.

 

2. KENNIS EN KUNDE

-        praktische kennis vleesverwerking;

-        inzicht in samenhang en toepassingsmogelijkheden;

-        alternatieven kennen.

 

3. PROBLEEMOPLOSSING

-        lost problemen zelf op; zoekt naar alternatieven;

-        operationele problemen worden onmiddellijk gesignaleerd aan de keukenverantwoordelijke;

-        volgt algemene richtlijnen met betrekking tot keukenactiviteiten;

-        respecteert instructies van de keuken-chef (portionering).

 

4. COMMUNICATIE EN OVERLEG

-        mondeling - uitwisselen van informatie;

-        checklist voor bestellingen;

-        dienstverlenend optreden.

 

5. VAARDIGHEDEN

-        bewegingsvaardigheid.

 

6. INCONVENIENTEN

6.1. Zwaarte : - vleesstukken;

6.2. Houding : - veelvuldig voorovergebogen - eenzijdige spierbelasting - staand en soms plaatsgebonden;

6.3. Werksfeer : - temperatuursverschillen (koelkamer);

6.4. Risico : - snijwonden - uitglijden.

 

 

FUNCTIEOMSCHRIJVING USB

Afdeling : KEUKEN

Code : HRC. REF. 131

Functie : schaaldierenspecialist(e)

ecailler

 

ORGANISATIE :

Ressorteert onder de onderchef (sous-chef) en/of de keukenverantwoordelijke.

 

DOEL :

Openen van schaaldieren.

 

HOOFDTAKEN :

-        Mise en place van de toonbank : plaatst ijs, presenteert schaaldieren en zorgt voor de nodige decoratie.

-        Opent schaaldieren, controleert versheid en kwaliteit en presenteert deze op een ijsbed.

-        Fileert bepaalde soorten vis en schikt op borden.

-        Onderhoudt werkinstrumenten en werkplaats, staat in voor orde en hygiëne aan de toonbank en in de frigo's.

-        Springt in voor collega's in de keuken.

 

CRITERIA

Code : HRC. REF. 131

Functie : schaaldierenspecialist(e)

ecailler

 

1. VERANTWOORDELIJKHEID

1.1. Invloed

Is verantwoordelijk voor :

-        correct openen en presenteren van schaaldieren, controle van de versheid;

-        hygiënische bewaring;

-        persoonlijke hygiëne, hygiëne van de werkinstrumenten, werkplaats en koelkamers;

1.2. Gevolgen

-        materiële schade, verlies grondstoffen.

 

2. KENNIS EN KUNDE

-        praktische kennis werkzaamheden;

-        herkennen verschillende soorten schaaldieren.

 

3. PROBLEEMOPLOSSING

-        lost problemen zelf op; zoekt naar alternatieven;

-        operationele problemen worden onmiddellijk gesignaleerd aan de verantwoordelijke;

-        volgt algemene richtlijnen met betrekking tot keukenactiviteiten.

 

4. COMMUNICATIE EN OVERLEG

-        mondeling - uitwisselen van informatie;

-        dienstverlenend optreden.

 

5. VAARDIGHEDEN

-        bewegingsvaardigheid.

 

6. INCONVENIENTEN

6.1. Zwaarte : - ---

6.2. Houding : - veelvuldig voorovergebogen - eenzijdige spierbelasting;

6.3. Werksfeer : - ---

6.4. Risico : - snijwonden : uitschieten van oestermes.

 

 

FUNCTIEOMSCHRIJVING USB

Afdeling : KEUKEN

Code : HRC. REF. 132

Functie : entre-mettier / tussengerechtbereid(st)er

 

ORGANISATIE :

Ressorteert onder de onderchef (sous-chef) en/of de keukenverantwoordelijke.

 

DOEL :

Bereiden van soepen, warme voorgerechten, aardappel- en eierbereidingen, deegwaren.

 

HOOFDTAKEN :

-        Mise en place van de benodigdheden : kookt groenten, aardappelen en deegwaren.

-        Bereidt soepen en consommés.

-        Tijdens de dienst : bereidt warme voorgerechten en zorgt voor allerlei eier- en groentenbereidingen.

-        Staat in voor bepaalde (voor)bereidingen van warme voorgerechten en borrelhapjes voor banketten.

-        Controleert de kwaliteit van de verse groenten.

-        Controleert voorraad en zorgt voor hygiënische bewaring en opslag.

-        Staat in voor orde en netheid in de keuken en maakt werkinstrumenten en werkplaats schoon.

 

CRITERIA

Code : HRC. REF. 132

Functie : entre-mettier /tussengerechtbereid(st)er

 

1. VERANTWOORDELIJKHEID

1.1. Invloed

Is verantwoordelijk voor :

-        efficiënte werkorganisatie;

-        bereidingen van componenten volgens aangegeven assortiment of bestelling;

-        optimaal grondstoffen verbruik;

-        versheid en kwaliteit van voedingsmiddelen; hanteert FIFO-systeem voor voorraadbeheer;

-        hygiënische bereidingen en bewaring;

-        persoonlijke hygiëne, hygiëne van de werkinstrumenten en van de werkplaats;

1.2. Gevolgen

-        materiële schade, verlies grondstoffen.

 

2. KENNIS EN KUNDE

-        interne of externe vakopleiding - ervaring;

-        praktische kennis van het werk en basisbereidingen;

-        kennis voedingsleer, hygiëne en veiligheid;

-        inzicht in samenhang en toepassingsmogelijkheden;

-        alternatieven kennen;

-        kennis keukenapparatuur.

 

3. PROBLEEMOPLOSSING

-        lost problemen zelf op; zoekt naar alternatieven (vb. onderbreking, voorraadtekort);

-        operationele problemen worden onmiddellijk gesignaleerd aan de keukenverantwoordelijke;

-        volgt algemene richtlijnen met betrekking tot keukenactiviteiten;

-        respecteert instructies van de keukenchef.

 

4. COMMUNICATIE EN OVERLEG

-        mondeling - uitwisselen van informatie over werkzaamheden;

-        schriftelijk : opstellen checklist voor bestellingen;

-        dienstverlenend optreden.

 

5. VAARDIGHEDEN

-        bewegingsvaardigheid;

-        smaak- en geurbepaling.

 

6. INCONVENIENTEN

6.1. Zwaarte : - keukenmateriaal;

6.2. Houding : - veelvuldig voorovergebogen - eenzijdige spierbelasting - staand en soms plaatsgebonden;

6.3. Werksfeer : - warmte-uitstraling;

- temperatuursverschillen (koelkamer);

6.4. Risico : - snij- en brandwonden - uitglijden.

 

 

FUNCTIEOMSCHRIJVING USB

Afdeling : KEUKEN

Code : HRC. REF. 133

Functie : rôtisseur / vleesbrader – vleesbraadster

 

ORGANISATIE :

Ressorteert onder de onderchef (sous-chef) en/of de keukenverantwoordelijke.

 

DOEL :

Braden, bakken en grillen van vlees, gevogelte, vis, e.a.

 

HOOFDTAKEN :

-        Mise en place vlees, gevogelte of vis voor het bakken of grillen; start de bak-, grill- en oveninstallaties op.

-        Braadt, bakt of grillt vlees/vis volgens wens van de klant; respecteert braadtijden.

-        Respecteert de opgelegde portionering en brengt de nodige versiering aan.

-        Maakt regelmatig de installaties schoon.

-        Zorgt voor de bewaring van voedingsmiddelen, staat in voor het onderhoud van de bak-, grill- en oveninstallaties en van de werkpost.

 

CRITERIA

Code : HRC. REF. 133

Functie : rôtisseur / vleesbrader – vleesbraadster

 

1. VERANTWOORDELIJKHEID

1.1. Invloed

Is verantwoordelijk voor :

-        kwaliteit en versheid produkten, correcte presentatie maaltijden, juiste bakwijze;

-        portionering, respecteren normen;

-        persoonlijke hygiëne;

1.2. Gevolgen

-        beperkt : verlies grondstoffen.

 

2. KENNIS EN KUNDE

-        praktische kennis van de keukenwerkzaamheden;

-        kennis verschillende bakwijzen.

 

3. PROBLEEMOPLOSSING

-        oplossing volgens procedures : zoeken naar alternatieven.

 

4. COMMUNICATIE EN OVERLEG

-        mondeling : uitwisselen van informatie.

 

5. VAARDIGHEDEN

-        bewegingsvaardigheid.

 

6. INCONVENIENTEN

6.1. Zwaarte : - ---

6.2. Houding : - staand;

6.3. Werksfeer : - tempodruk tijdens piekperiode;

- temperatuursverschillen;

- warmte-uitstraling;

6.4. Risico : - uitglijden - brand- en snijwonden.

 


Historiek
15/03/2018 31/12/2999 0301 Omschrijving van de functies - Keuken
30/11/2015 14/03/2018 0301 Omschrijving van de functies - Keuken
01/10/2007 29/11/2015 0301 Omschrijving van de functies - Keuken
01/07/1997 30/09/2007 0301 Omschrijving van de functies - Keuken
01/07/1997 30/09/2007 0301 0302 Omschrijving van de functies - Vaatwas