0301 0302 Omschrijving van de functies - Vaatwas
Paritair (sub-)Comité nr.:
302.00.00-00.00
Bijwerking: 22/05/2000
Geldig vanaf: 01/07/1997
Geldig tot: 30/09/2007
FUNCTIEOMSCHRIJVING USB
Afdeling : KEUKEN – VAATWAS
Code : HRC. REF. 126
Functie : medewerker spoelkeuken
bordenwasser/bordenwaster
bordenwasser/bordenwaster alleenwerkend
ORGANISATIE :
Ressorteert onder de (ploeg)verantwoordelijke spoelkeuken of keukenverantwoordelijke (keukenchef) of zaakvoerder. Geeft geen leiding.
DOEL :
Afwassen en schoonmaken.
HOOFDTAKEN :
- Start vaatwasmachine op, zorgt voor de nodige toevoer van zeep-, spoel- en ontkalkingsmiddelen.
- Verzamelt en sorteert de afwas volgens soort (glazen, borden, kopjes, bestek, enz...).
- Stort afval en etensresten in vuilnisbakken, sorteert leeggoed.
- Schikt de afwas in manden naargelang soort, plaatst deze in de vaatwasmachine of in de spoelbakken.
- Schuurt potten en pannen.
- Neemt het afgewassen vaatwerk uit de machine, controleert properheid en plaatst het in de daartoe bestemde ruimte (karren, rekken, kasten); rangschikt het bestek; droogt serviesgoed af (vb. glazen).
- Controleert regelmatig de werking van de afwasmachine (warm water, toevoer schoonmaakmiddelen) en ververst regelmatig het water in de spoelbakken.
- Maakt na gebruik de vaatwasmachine schoon, zuivert filters en afwasbakken.
- Onderhoudt en kuist werkplaatsen en installaties (schrobben, schuren, ontvetten, ontsmetten, enz...); verricht diverse schoonmaakwerkzaamheden.
- Verzamelt vuilniszakken.
- Signaleert storingen of breuken.
- Springt in voor collega's.
- In self-service : ruimt tafels af, maakt deze schoon en verzamelt dienbladen.
CRITERIA
Code : HRC. REF. 126
Functie : medewerker spoelkeuken
bordenwasser/bordenwaster
bordenwasser/bordenwaster alleenwerkend
1. VERANTWOORDELIJKHEID
1.1. Invloed
Is verantwoordelijk voor :
- orde, netheid en hygiëne in de spoelkeuken;
- efficiënt bedienen afwasmachine; hygiënisch afwassen;
1.2. Gevolgen
- beperkt : materiële schade (vb. gebroken vaatwerk);
- vuile of slechte afwas heeft invloed op werkorganisatie van anderen;
- gebrek aan hygiëne vergroot de kans op bacteriologische problemen.
2. KENNIS EN KUNDE
- kennis afwasactiviteiten en werking van vaatwasmachine;
- kennis schoonmaakprodukten en toepassingen;
- kennis hygiëne- en veiligheidsnormen.
- lost eenvoudige problemen op zoniet doet beroep op verantwoordelijken;
3. PROBLEEMOPLOSSING
- werkwijze is aangegeven.
4. COMMUNICATIE EN OVERLEG
- mondeling : uitwisselen van informatie.
5. VAARDIGHEDEN
- bewegingsvaardigheid.
6. INCONVENIENTEN
6.1. Zwaarte : - tillen van vaatwerk;
6.2. Houding : - staand - rondlopend - tillen - eenzijdige bewegingen;
6.3. Werksfeer : - vaatwasmachine geeft bepaald werkritme aan, lawaai, warmte-uitstraling, vocht - contact met afval en voedselresten;
6.4. Risico : - snijwonden - weke handen;
- uitglijden;
- mogelijke irritaties door onderhoudsprodukten.
FUNCTIEOMSCHRIJVING USB
Afdeling : KEUKEN
Code : HRC. REF. 127
Functie : medewerker(ster) spoelkeuken (groot vaatwerk) bordenwasser/bordenwaster vast en mobiel keukenmateriaal
ORGANISATIE :
Ressorteert onder de (ploeg)verantwoordelijke spoelkeuken of keukenverantwoordelijke (keukenchef). Geeft geen leiding.
DOEL :
Afwassen en schoonmaken van zwaar en groot vaatwerk.
HOOFDTAKEN :
- Afwassen (weken, schuren, ontvetten, ontsmetten) van groot vaatwerk, keukeninstallaties en werkinstrumenten (ketels, kook-douches, frigo's, karren, bakplaten, warm water baden, frituren, ovens, dampkappen, vergieten, pollepels, enz).
- Gooit afval en etensresten in vuilnisbakken.
- Controleert de properheid en plaatst het vaatwerk in de daartoe bestemde ruimte (karren, rekken, kasten, enz...).
- Ververst regelmatig het water in de spoelbakken.
- Onderhoudt en kuist werkplaatsen en installaties en verricht diverse schoonmaakwerkzaamheden.
- Verzamelt vuilniszakken.
- Signaleert storingen of breuken.
- Springt in voor collega's.
CRITERIA
Code : HRC. REF. 127
Functie : medewerker(ster) spoelkeuken (groot vaatwerk) bordenwasser/bordenwaster vast en mobiel keukenmateriaal
1. VERANTWOORDELIJKHEID
1.1. Invloed
Is verantwoordelijk voor :
- orde, netheid en hygiëne in de spoelkeuken;
- efficiënt en hygiënisch afwassen (vb. regelmatig water verversen);
1.2. Gevolgen
- beperkt : materiële schade;
- vuile of slechte afwas heeft invloed op werkorganisatie van anderen;
- gebrek aan hygiëne vergroot de kans op bacteriologische problemen.
2. KENNIS EN KUNDE
- kennis wasactiviteiten en behandeling van hardnekkig vuil (vb. vette of aangebrande potten).
3. PROBLEEMOPLOSSING
- lost eenvoudige problemen op zoniet doet beroep op verantwoordelijken;
- werkwijze is aangegeven.
4. COMMUNICATIE EN OVERLEG
- mondeling : uitwisselen van informatie.
5. VAARDIGHEDEN
- bewegingsvaardigheid.
6. INCONVENIENTEN
6.1. Zwaarte : - tillen van zwaar vaatwerk;
6.2. Houding : - staand - rondlopend - tillen - eenzijdige bewegingen;
- zware rugbelasting;
6.3. Werksfeer : - lawaai, vocht, natte werkvloer - contact met afval en voedselresten;
6.4. Risico : - snijwonden - weke handen;
- uitglijden;
- mogelijke irritaties van onderhoudsprodukten.
FUNCTIEOMSCHRIJVING USB
Afdeling : KEUKEN – VAATWAS
Code : HRC. REF. 128
Functie : ploegverantwoordelijke bordenwasser/bordenwaster
assistent(e) verantwoordelijke spoelkeuken
ORGANISATIE :
Ressorteert onder de verantwoordelijke spoelkeuken. Geeft operationeel leiding aan een ploeg medewerkers.
DOEL :
Dagdagelijkse werkcoördinatie van ploeg medewerkers. Supervisie en controle van afwaswerkzaamheden. Assisteert of vervangt verantwoordelijke bij afwezigheid.
HOOFDTAKEN :
- Coördineert de werkzaamheden in de spoelkeuken; zorgt voor efficiënte bezetting, geeft operationeel instructies aan de afwassers; superviseert mise en place en distributie vaatwerk.
- Houdt toezicht op verbruik en correcte toepassing van afwas- en onderhoudsprodukten.
- Controleert hygiëne en properheid van het vaatwerk en van de werkplaatsen.
- Zorgt dat de richtlijnen voor hygiëne worden gerespecteerd (vb. behandelen van voedselresten).
- Werkt volledig mee aan de afwaswerkzaamheden : springt in en helpt bij het afwassen en schoonmaken.
- Houdt toezicht op efficiënt verloop van de werkzaamheden en de goede werking van afwasinstallaties.
- Neemt deel aan het inventariseren van het vaatwerk, zorgt voor efficiënt voorraadbeheer.
- Vervangt verantwoordelijke bij afwezigheid.
CRITERIA
Code : HRC. REF. 128
Functie : ploegverantwoordelijke bordenwasser/bordenwaster
assistent(e) verantwoordelijke spoelkeuken
1. VERANTWOORDELIJKHEID
1.1. Invloed
Is verantwoordelijk voor :
- orde, netheid en hygiëne in de spoelkeuken/vaatwerk;
- efficiënte en vlotte werkorganisatie;
- controle en motivatie personeel;
- correcte behandeling van voedselresten en afval;
1.2. Gevolgen
- beperkt : materiële schade (vb. gebroken vaatwerk);
- vuile of slechte afwas heeft invloed op werkorganisatie van anderen;
- gebrek aan hygiëne vergroot de kans op bacteriologische problemen.
2. KENNIS EN KUNDE
- kennis werkorganisatie en ervaring leidinggeven aan ploeg;
- kennis afwasactiviteiten en speciale afwashandelingen;
- motivatie en begeleiding medewerkers.
3. PROBLEEMOPLOSSING
- zoekt naar oplossingen of alternatieven;
- volgt interne richtlijnen.
4. COMMUNICATIE EN OVERLEG
- mondeling : uitwisselen van informatie.
5. VAARDIGHEDEN
- bewegingsvaardigheid.
6. INCONVENIENTEN
6.1. Zwaarte : - tillen van vaatwerk;
6.2. Houding : - rondlopend - staand;
6.3. Werksfeer : - lawaai - vocht;
6.4. Risico : - snijwonden;
- uitglijden;
- mogelijke irritaties door onderhoudsprodukten.
FUNCTIEOMSCHRIJVING USB
Afdeling : KEUKEN – VAATWAS
Code : HRC. REF. 129
Functie : verantwoordelijke spoelkeuken
ORGANISATIE :
Ressorteert onder de verantwoordelijke keuken en/of zaakvoerder. Geeft hiërarchisch leiding aan een ploeg medewerkers.
DOEL :
Werkorganisatie en planning. Supervisie werkzaamheden en hygiëne. Voorraadbeheer materiaal.
HOOFDTAKEN :
- Plant en superviseert werkzaamheden in de spoelkeuken; zorgt voor de werkorganisatie en verdeling; stelt uurroosters op.
- Verricht administratieve taken voor zijn/haar divisie.
- Controleert de toepassing van de regels met betrekking tot orde en hygiëne.
- Waarborgt de beschikbaarheid van hygiënisch materiaal in keuken en zaal.
- Zorgt voor efficiënt voorraadbeheer van vaatwerk, bestek, schotels, onderhoudsprodukten, afwasmateriaal en werkkledij.
- Controleert het verbruik van afwas- en onderhoudsprodukten.
- Verricht bestellingen; bewaakt het budget; stelt inventarissen op en registreert breuken en verbruik.
- Neemt deel aan werkoverleg met verantwoordelijken.
- Geeft advies bij selectie nieuwe medewerkers.
- Springt in en helpt bij werkoverlast.
CRITERIA
Code : HRC. REF. 129
Functie : verantwoordelijke spoelkeuken
1. VERANTWOORDELIJKHEID
1.1. Invloed
Is verantwoordelijk voor :
- werkplanning en supervisie;
- orde, netheid, hygiëne en veiligheid;
- voorraadbeheer en budgetcontrole;
1.2. Gevolgen
- materiële schade (vb. gebroken vaatwerk);
- wanbeheer heeft financiële weerslag.
2. KENNIS EN KUNDE
- werkorganisatie - kennis afwasactiviteiten;
- ervaring in organiseren, begeleiden en motiveren van ploeg;
- kennis materiaal en gebruiksaanwijzing produkten.
3. PROBLEEMOPLOSSING
- voorraad materiaal - personeel;
- zoekt naar alternatieven.
4. COMMUNICATIE EN OVERLEG
- mondeling en schriftelijk.
5. VAARDIGHEDEN
---
6. INCONVENIENTEN
6.1. Zwaarte : - occasioneel tillen;
6.2. Houding : - afwisselend;
6.3. Werksfeer : - lawaai;
6.4. Risico : - ---
FUNCTIEOMSCHRIJVING USB
Afdeling : KEUKEN
Code : HRC. REF. 130
Functie : slager
ORGANISATIE :
Ressorteert onder de onderchef (sous-chef) en/of keukenverantwoordelijke.
DOEL :
Bewerken en verwerken van vleeswaren.
HOOFDTAKEN :
- Ontvangt en controleert leveringen van vlees.
- Behandelt het vlees : vb. delen, ontzenuwen, ontvetten, opbinden, portioneren; bewerkt beenderen voor de sauschef.
- Maakt vleesbereidingen.
- Zorgt voor hygiënische opslag en bewaring.
- Superviseert voorraad, controleert versheid en kwaliteit.
- Onderhoudt werkinstrumenten en werkplaatsen, staat in voor orde en hygiëne in koelkamers.
- Houdt toezicht op het vleesverbruik, calculeert het rendement.
CRITERIA
Code : HRC. REF. 130
Functie : slager
1. VERANTWOORDELIJKHEID
1.1. Invloed
Is verantwoordelijk voor :
- kwantiteit en kwaliteit van vleeswaren;
- efficiënte be- en verwerking;
- respecteren van bepaalde portionering; zorgen voor optimaal vleesverbruik;
- versheid en kwaliteit van vleeswaren; hanteert FIFO-systeem voor voorraadbeheer;
- hygiënische bereidingen en bewaring;
- persoonlijke hygiëne, hygiëne van de werkinstrumenten, werkplaats en koelkamers;
1.2. Gevolgen
- beperkt : materiële schade, verlies grondstoffen.
2. KENNIS EN KUNDE
- praktische kennis vleesverwerking;
- inzicht in samenhang en toepassingsmogelijkheden;
- alternatieven kennen.
3. PROBLEEMOPLOSSING
- lost problemen zelf op; zoekt naar alternatieven;
- operationele problemen worden onmiddellijk gesignaleerd aan de keukenverantwoordelijke;
- volgt algemene richtlijnen met betrekking tot keukenactiviteiten;
- respecteert instructies van de keuken-chef (portionering).
4. COMMUNICATIE EN OVERLEG
- mondeling - uitwisselen van informatie;
- checklist voor bestellingen;
- dienstverlenend optreden.
5. VAARDIGHEDEN
- bewegingsvaardigheid.
6. INCONVENIENTEN
6.1. Zwaarte : - vleesstukken;
6.2. Houding : - veelvuldig voorovergebogen - eenzijdige spierbelasting - staand en soms plaatsgebonden;
6.3. Werksfeer : - temperatuursverschillen (koelkamer);
6.4. Risico : - snijwonden - uitglijden.
FUNCTIEOMSCHRIJVING USB
Afdeling : KEUKEN
Code : HRC. REF. 131
Functie : schaaldierenspecialist(e)
ecailler
ORGANISATIE :
Ressorteert onder de onderchef (sous-chef) en/of de keukenverantwoordelijke.
DOEL :
Openen van schaaldieren.
HOOFDTAKEN :
- Mise en place van de toonbank : plaatst ijs, presenteert schaaldieren en zorgt voor de nodige decoratie.
- Opent schaaldieren, controleert versheid en kwaliteit en presenteert deze op een ijsbed.
- Fileert bepaalde soorten vis en schikt op borden.
- Onderhoudt werkinstrumenten en werkplaats, staat in voor orde en hygiëne aan de toonbank en in de frigo's.
- Springt in voor collega's in de keuken.
CRITERIA
Code : HRC. REF. 131
Functie : schaaldierenspecialist(e)
ecailler
1. VERANTWOORDELIJKHEID
1.1. Invloed
Is verantwoordelijk voor :
- correct openen en presenteren van schaaldieren, controle van de versheid;
- hygiënische bewaring;
- persoonlijke hygiëne, hygiëne van de werkinstrumenten, werkplaats en koelkamers;
1.2. Gevolgen
- materiële schade, verlies grondstoffen.
2. KENNIS EN KUNDE
- praktische kennis werkzaamheden;
- herkennen verschillende soorten schaaldieren.
3. PROBLEEMOPLOSSING
- lost problemen zelf op; zoekt naar alternatieven;
- operationele problemen worden onmiddellijk gesignaleerd aan de verantwoordelijke;
- volgt algemene richtlijnen met betrekking tot keukenactiviteiten.
4. COMMUNICATIE EN OVERLEG
- mondeling - uitwisselen van informatie;
- dienstverlenend optreden.
5. VAARDIGHEDEN
- bewegingsvaardigheid.
6. INCONVENIENTEN
6.1. Zwaarte : - ---
6.2. Houding : - veelvuldig voorovergebogen - eenzijdige spierbelasting;
6.3. Werksfeer : - ---
6.4. Risico : - snijwonden : uitschieten van oestermes.
FUNCTIEOMSCHRIJVING USB
Afdeling : KEUKEN
Code : HRC. REF. 132
Functie : entre-mettier / tussengerechtbereid(st)er
ORGANISATIE :
Ressorteert onder de onderchef (sous-chef) en/of de keukenverantwoordelijke.
DOEL :
Bereiden van soepen, warme voorgerechten, aardappel- en eierbereidingen, deegwaren.
HOOFDTAKEN :
- Mise en place van de benodigdheden : kookt groenten, aardappelen en deegwaren.
- Bereidt soepen en consommés.
- Tijdens de dienst : bereidt warme voorgerechten en zorgt voor allerlei eier- en groentenbereidingen.
- Staat in voor bepaalde (voor)bereidingen van warme voorgerechten en borrelhapjes voor banketten.
- Controleert de kwaliteit van de verse groenten.
- Controleert voorraad en zorgt voor hygiënische bewaring en opslag.
- Staat in voor orde en netheid in de keuken en maakt werkinstrumenten en werkplaats schoon.
CRITERIA
Code : HRC. REF. 132
Functie : entre-mettier /tussengerechtbereid(st)er
1. VERANTWOORDELIJKHEID
1.1. Invloed
Is verantwoordelijk voor :
- efficiënte werkorganisatie;
- bereidingen van componenten volgens aangegeven assortiment of bestelling;
- optimaal grondstoffen verbruik;
- versheid en kwaliteit van voedingsmiddelen; hanteert FIFO-systeem voor voorraadbeheer;
- hygiënische bereidingen en bewaring;
- persoonlijke hygiëne, hygiëne van de werkinstrumenten en van de werkplaats;
1.2. Gevolgen
- materiële schade, verlies grondstoffen.
2. KENNIS EN KUNDE
- interne of externe vakopleiding - ervaring;
- praktische kennis van het werk en basisbereidingen;
- kennis voedingsleer, hygiëne en veiligheid;
- inzicht in samenhang en toepassingsmogelijkheden;
- alternatieven kennen;
- kennis keukenapparatuur.
3. PROBLEEMOPLOSSING
- lost problemen zelf op; zoekt naar alternatieven (vb. onderbreking, voorraadtekort);
- operationele problemen worden onmiddellijk gesignaleerd aan de keukenverantwoordelijke;
- volgt algemene richtlijnen met betrekking tot keukenactiviteiten;
- respecteert instructies van de keukenchef.
4. COMMUNICATIE EN OVERLEG
- mondeling - uitwisselen van informatie over werkzaamheden;
- schriftelijk : opstellen checklist voor bestellingen;
- dienstverlenend optreden.
5. VAARDIGHEDEN
- bewegingsvaardigheid;
- smaak- en geurbepaling.
6. INCONVENIENTEN
6.1. Zwaarte : - keukenmateriaal;
6.2. Houding : - veelvuldig voorovergebogen - eenzijdige spierbelasting - staand en soms plaatsgebonden;
6.3. Werksfeer : - warmte-uitstraling;
- temperatuursverschillen (koelkamer);
6.4. Risico : - snij- en brandwonden - uitglijden.
FUNCTIEOMSCHRIJVING USB
Afdeling : KEUKEN
Code : HRC. REF. 133
Functie : rôtisseur / vleesbrader – vleesbraadster
ORGANISATIE :
Ressorteert onder de onderchef (sous-chef) en/of de keukenverantwoordelijke.
DOEL :
Braden, bakken en grillen van vlees, gevogelte, vis, e.a.
HOOFDTAKEN :
- Mise en place vlees, gevogelte of vis voor het bakken of grillen; start de bak-, grill- en oveninstallaties op.
- Braadt, bakt of grillt vlees/vis volgens wens van de klant; respecteert braadtijden.
- Respecteert de opgelegde portionering en brengt de nodige versiering aan.
- Maakt regelmatig de installaties schoon.
- Zorgt voor de bewaring van voedingsmiddelen, staat in voor het onderhoud van de bak-, grill- en oveninstallaties en van de werkpost.
CRITERIA
Code : HRC. REF. 133
Functie : rôtisseur / vleesbrader – vleesbraadster
1. VERANTWOORDELIJKHEID
1.1. Invloed
- kwaliteit en versheid produkten, correcte presentatie maaltijden, juiste bakwijze;
- portionering, respecteren normen;
- persoonlijke hygiëne;
1.2. Gevolgen
- beperkt : verlies grondstoffen.
2. KENNIS EN KUNDE
- praktische kennis van de keukenwerkzaamheden;
- kennis verschillende bakwijzen.
3. PROBLEEMOPLOSSING
- oplossing volgens procedures : zoeken naar alternatieven.
4. COMMUNICATIE EN OVERLEG
- mondeling : uitwisselen van informatie.
5. VAARDIGHEDEN
- bewegingsvaardigheid.
6. INCONVENIENTEN
6.1. Zwaarte : - ---
6.2. Houding : - staand;
6.3. Werksfeer : - tempodruk tijdens piekperiode;
- temperatuursverschillen;
- warmte-uitstraling;
6.4. Risico : - uitglijden - brand- en snijwonden.
Historiek | ||
---|---|---|
15/03/2018 | 31/12/2999 | 0301 Omschrijving van de functies - Keuken |
30/11/2015 | 14/03/2018 | 0301 Omschrijving van de functies - Keuken |
01/10/2007 | 29/11/2015 | 0301 Omschrijving van de functies - Keuken |
01/07/1997 | 30/09/2007 | 0301 Omschrijving van de functies - Keuken |
01/07/1997 | 30/09/2007 | 0301 0302 Omschrijving van de functies - Vaatwas |