03 Beroepenclassificatie
Paritair (sub-)Comité nr.:
302.00.00-00.00
Bijwerking: 03/12/2003
Geldig vanaf: 01/07/1997
Geldig tot: 30/09/2007
In het Paritair Comité voor het hotelbedrijf werd op 25 juni 1997 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten tot invoering van een functieclassificatie en tot vaststelling van de minimumlonen. Zij werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 22 maart 1999 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 30 september 1999.
Zij werd gewijzigd door:
- een CAO van 10 september 1997 algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 26 april 2000 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 18 augustus 2000;
- een CAO van 31 maart 1998 algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 26 april 2000 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 18 augustus 2000;
- een CAO van 29 juni 1998 algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 26 april 2000 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 18 augustus 2000;
- een CAO van 9 december 1998 algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 26 april 2000 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 18 augustus 2000;
- een CAO van 9 december 1998 algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 7 mei 2000 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 18 augustus 2000;
- een CAO van 9 december 1998 algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 18 april 2000 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 18 augustus 2000;
- een CAO van 20 augustus 1999 algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 18 september 2001 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 29 maart 2002;
- een CAO van 14 februari 2001 algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 17 februari 2002 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 4 april 2002;
- een CAO van 29 juni 2001 algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 22 mei 2003 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 19 augustus 2003;
- een CAO van 12 december 2001 geregistreerd op 28 februari 2002 onder het nr. 61.319/CO/302. Het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch Staatsblad van 13 maart 2002;
- een CAO van 12 december 2001 algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 11 september 2003 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 9 december 2003;
- een CAO van 29 september 2003 geregistreerd op 21 november 2003 onder het nr. 68.558/CO/302. Het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch Staatsblad van 11 december 2003;
- een CAO van 29 september 2002 geregistreerd op 21 november 2003 onder het nr. 68.559/CO/302. Het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch Staatsblad van 11 december 2003.
Wij geven u hierna de beroepenclassificatie van de arbeiders en de bedienden en vervolgens enkele belangrijke praktische schikkingen. Uit praktische overwegingen hebben wij de door de aangeslotenen van Groep S - Sociaal Secretariaat vzw te gebruiken codes voor de beroepskwalificatie geïntegreerd in de tekst van de CAO; het gaat om de letters en cijfers in vetjes.
A. Tekst van de CAO
HOOFDSTUK I - Toepassingsgebied
Artikel 1
Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en werknemers die ressorteren onder het Paritair Comité voor het hotelbedrijf.
Voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt onder "werknemers" verstaan de mannelijke en vrouwelijke werknemers die bezoldigd worden op basis van een vast uur- of maandloon.
HOOFDSTUK II - Begrippenkader
Artikel 2
Voor de toepassing van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst wordt verstaan onder:
1° Taken: het geheel van activiteiten die aan een werknemer worden opgedragen om eventueel met behulp van bepaalde middelen een bepaalde functie te vervullen.
2° Functie: het geheel van bijeenhorende taken waarvan de samenhang en de aard afhankelijk zijn van de onderneming.
3° Referentiefunctie: een functie die afgeleid is uit een sectorale taakanalyse en die tot doel heeft als vergelijkingsfunctie te dienen bij het benoemen en omschrijven van iedere functie die in de sector effectief wordt uitgeoefend. De lijst van de bijgevoegde referentiefuncties (bijlage 1) en hun beschrijving (bijlage 2) maakt integraal deel uit van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst.
4° Functieweging: de weging van elke referentiefunctie op basis van het universeel analytisch wegingssysteem USB (Universeel Systeem Berenschot). Het resultaat en de verantwoordelijkheid voor de functieweging berusten bij de systeemhouder.
5° Functiecategorie: al de referentiefuncties die met hun individuele weging vallen binnen éénzelfde van de negen wegings-intervallen die door het Paritair Comité voor het hotelbedrijf werden vastgesteld.
6° Loonklasse: een schaal van minimumlonen. Iedere functiecategorie heeft één of meerdere loonklassen. Onder minimumlonen dient verstaan te worden het bruto minimumuur- of maandloon voor meerderjarige werknemers vergoed op basis van een vast loon in het stelsel van de veertigurenweek, negenendertigurenweek of achtendertigurenweek (...).
7° Functiejaren: het aantal jaren ervaring die een werknemer verwerft in eenzelfde functiecategorie bij dezelfde werkgever. Functiejaren kunnen op geen enkel ogenblik gekoppeld worden aan de leeftijd van de werknemer. Een functiejaar gaat in op het ogenblik van het in dienst treden van de werknemer bij zijn werkgever. Telkenmale vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de verjaardag van indiensttreding woordt aan de werknemer één hoger functiejaar of lager instapjaar toegekend, ook functiestap genoemd en dit tot de werknemer het aantal functiejaren heeft doorlopen zoals die vermeld worden in de schaal van de van toepassing zijnde loonklasse.
8° Instapjaren: de voorafgaande jaren waarin de werknemer de nodige ervaring verwerft bij een nieuwe werkgever om in een functie te kunnen starten.
9° Anciënniteit: de periode van ononderbroken dienst in dezelfde onderneming.
10° Classificatiecommissie: de commissie waarvan de bevoegdheid, de samenstelling en de te volgen procedure wordt bepaald in bijlage 6 van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst.
HOOFDSTUK III - Referentiefuncties
Artikel 3
De in bijlage 1 gevoegde exhaustieve lijst van referentiefuncties vermeldt de functiebenamingen die door de werkgever moeten gebruikt worden. Het is de werkgever verboden andere functiebenamingen te vermelden in de arbeidsovereenkomst en op de loonfiche tenzij zij door het Paritair Comité voor het hotelbedrijf worden goedgekeurd en bij koninklijk besluit algemeen verbindend werden verklaard.
Artikel 4
De hierna genoemde referentiefuncties hebben een bediendestatuut:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Functie |
Weging |
|
|
Functie |
Weging |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kassier(ster) |
61,5 |
|
|
Veiligheidschef(fin) |
146 |
|
|
Telefonist(e) |
79 |
|
|
Assistent zaakvoerder |
147 |
|
|
Kassabediende |
81 |
|
|
Diëtist(e) |
148,5 |
|
|
Medewerk(st)er winkel |
85,5 |
|
|
Verantwoordelijke ontspanningsclub |
154 |
|
|
Reservatiebediende |
88,5 |
|
|
Verantwoordelijke diëtetiek |
156 |
|
|
Night-auditor/Coördinator ontvangsten |
92 |
|
|
Verantwoordelijke productie |
156,5 |
|
|
Bediende boekhouding |
95 |
|
|
Directiesecretaresse/-secretaris |
164 |
|
|
Econo(o)m(e) |
100 |
|
|
Verantwoordelijke recreatie |
165 |
|
|
F&B analyst |
104 |
|
|
Assistent(e) v.d. personeelsverantw. |
165 |
|
|
Nachtreceptionist(e) |
105 |
|
|
Medewerk(st)er PR |
166 |
|
|
Medewerk(st)er loonadministratie |
107 |
|
|
Systeemoperator |
168 |
|
|
Medewerk(st)er personeelsadmin. |
108 |
|
|
Verantwoord. verkooppunt |
171 |
|
|
Receptionist(e) |
112 |
|
|
Hoofd huishouding |
180 |
|
|
Secretaresse/Secretaris |
114 |
|
|
Kwaliteitscontroleur/-euse |
181 |
|
|
Verantwoordelijke telefonisten |
115 |
|
|
Front office manager |
183 |
|
|
Aanko(o)p(st)er |
121 |
|
|
(Hoofd)Boekhoud(st)er |
186 |
|
|
Verantwoordelijke camping |
130 |
|
|
Boordhofmeester(es) |
197,5 |
|
|
Verantwoordelijke reservaties |
130,5 |
|
|
Gerant(e) |
204 |
|
|
Receptiechef(fin) |
139 |
|
|
Verantwoord. technische dienst |
210 |
|
|
Assistent(e) banketmanager |
144 |
|
|
Vertegenwoordig(st)er |
210 |
|
|
|
|
|
|
Opleidingsverantwoordelijke |
210 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
HOOFDSTUK IV - Vermelding referentiefunctie in arbeidsovereenkomst
Artikel 5
Op 1 juli 1997 zal de werkgever - voor de werknemers die op het ogenblik met hem zijn verbonden door een arbeidsovereenkomst - op basis van de lijst van referentiefuncties (bijlage 1 en 2) nagaan of de functie vermeld in de arbeidsovereenkomst, ongeacht het soort arbeidsovereenkomst, overeenstemt met één van de referentiefuncties.
Indien de functie vermeld in de arbeidsovereenkomst niet overeenstemt met een functie vermeld in de lijst van de referentiefuncties, zal aan de arbeidsovereenkomst een addendum worden gevoegd met de vermelding van de juiste referentiefunctie en functiecategorie, zoals bepaald in hoofdstuk V van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst. Deze referentiefunctie dient eveneens vermeld te worden op de loonfiche van de werknemer.
Werkgevers die vanaf 1 juli 1997 een nieuwe werknemer in dienst nemen, zullen in hun arbeidsovereenkomst uitsluitend een functiebenaming kunnen gebruiken die overeenstemt met deze vermeld op de lijst van de referentiefuncties.
Deze bepaling is niet van toepassing op functies uitgeoefend door kaderleden die niet door de systeemhouder werden beschreven.
Onder kaderleden dient verstaan te worden de bedienden, met uitsluiting van die welke deel uitmaken van het leidinggevend personeel die in de onderneming een hogere functie uitoefenen en die in het algemeen voorbehouden wordt aan de houder van een diploma van een bepaald niveau of aan diegene die een evenwaardige beroepservaring heeft.
Artikel 6
De werknemer die in een onderneming meerdere functies uitoefent zoals vermeld op de lijst van de referentiefuncties, zal deze referentiefunctie en de daaraan gekoppelde verloning vermeld krijgen op zijn arbeidsovereenkomst en op zijn loonfiche waar hij in de loop van de arbeidsweek of een volledige arbeidscyclus de meeste arbeidsuren aan besteedt.
Artikel 7
De werkgever die op 1 juli 1997 vaststelt dat in de lijst van referentiefuncties geen enkele functie overeenstemt met de functie zoals zij in zijn onderneming wordt uitgeoefend, dient zich te wenden tot de classificatiecommissie en dit binnen een termijn van 90 kalenderdagen. Indien een werkgever een werknemer in dienst neemt na 1 juli 1997 en vaststelt dat in de lijst van de referentiefuncties geen enkele functie overeenstemt met de functies zoals zij in zijn onderneming zal moeten uitgeoefend worden, dient zich te wenden tot de classificatiecommissie en dit binnen een termijn van 90 kalenderdagen na datum van indiensttreding van de werknemer. De classificatiecommissie zal een advies formuleren. De werkgever zal de werknemer voorlopig inschalen met een referentiefunctie die zo dicht mogelijk aansluit bij de uitgeoefende functie.
Met behoud van al zijn rechten kan een werknemer het advies inwinnen van de classificatiecommissie met betrekking tot de door zijn werkgever gedane classificatie van zijn functie en dit vanaf 1 juli 1997 tot en met 31 december 2000. Een dergelijk advies kan uitsluitend betrekking hebben op feiten waarbij de werknemer van oordeel is dat zijn werkgever hem onderbrengt in een referentiefunctie met een lagere weging die niet overeenstemt met de functie die hij uitoefent.
HOOFDSTUK V - Functiecategorieën
Artikel 8
De werknemers worden ingedeeld in één van de negen onderstaande functiecategorieën, op basis van de weging zoals vermeld in de lijst van de referentiefuncties en bepaald door de systeemhouder.
|
|
|
|
Categorie |
Wegingsinterval |
Weging |
Functiebenaming |
|
|
|
|
|
|
|
|
I |
0-39,5 |
31,0 |
Medewerk(st)er office |
|
|
31,5 |
Afruim(st)er |
|
|
35,5 |
Aangestelde toiletten |
|
|
36,0 |
Aangestelde verdeling koffie, dranken en broodjes |
|
|
|
|
|
|
|
|
II |
40 -51,5 |
40,0 |
Medewerk(st)er self-service |
|
|
40,5 |
Naaister |
|
|
41,5 |
Hulpkelner(in)/Commis zaal |
|
|
41,5 |
Medewerk(st)er snackbar |
|
|
41,5 |
Hulpkelner(in) banket |
|
|
43,5 |
Hulp-étage-kelner(in) |
|
|
43,5 |
Aangestelde linnen/Linnenverzorg(st)er |
|
|
44,0 |
Aangestelde zaalinrichting/Hulp verhuizer |
|
|
45,0 |
Aangestelde kleedkamer |
|
|
46,0 |
Aangestelde distributie karretjes |
|
|
46,0 |
Kruier/Bagagist(e) |
|
|
46,5 |
Aangestelde kleedkamer recreatie |
|
|
47,5 |
Besteller aan huis van bereide gerechten (pizza’s, deegwaren,...) |
|
|
48,0 |
Kamermeisje/jongen |
|
|
48,5 |
Medewerk(st)er wasserij/droogkuis |
|
|
49,0 |
Schaaldierenspecialist(e)/Ecailler |
|
|
49,5 |
Hulp-barman/Commis-barman/Hulp-barmeid/Hulp-barmeisje |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
49,5 |
Schoonma(a)k(st)er |
|
|
50,0 |
Medewerk(st)er verhuur recreatiemateriaal |
|
|
50,5 |
Loopjongen/Boodschapper/Boodschappenjongen/Boodschapjongen/Boodschappenlo(o)p(st)er |
|
|
51,0 |
Commis/ Keukenhulp/ Keukenjongen/Keukenmeisje |
|
|
51,0 |
Medewerk(st)er keuken |
|
|
51,0 |
Inpak(st)(k)er/Aangestelde tray-setting |
|
|
|
|
|
|
|
|
III |
52-61 |
52,5 |
Medewerk(st)er keuken/Pizzabakker(in) |
|
|
54,5 |
Medewerk(st)er verkoop en controle toegangskaarten |
|
|
54,5 |
Medewerker sneldienstrestauratie – keuken/grill – crew |
|
|
54,5 |
Hulpkassier(ster) |
|
|
55,5 |
Medewerker sneldienstrestauratie – onthaal/zaal - crew |
|
|
56,0 |
Onthaal/Hostess |
|
|
56,5 |
Toonbankbediende/-houd(st)er (bedienen) |
|
|
56,5 |
Banketkelner(in) |
|
|
57,5 |
Medewerk(st)er ontbijt (buffet) |
|
|
58,0 |
Toonbankbediende/-houd(st)er (opwarmen en bedienen) |
|
|
58,5 |
Medewerk(st)er spoelkeuken/Bordenwass(t)er/Bordenwass(t)er alleenwerkend |
|
|
58,5 |
Voerman/Voiturier/Wagenbegeleid(st)er |
|
|
59,0 |
Medewerk(st)er spoelkeuken (groot vaatwerk)/Bordenwass(t)er vast en mobiel keukenmateriaal |
|
|
60,5 |
Frituurbakker(in) |
|
|
60,5 |
Portier |
|
|
60,5 |
Kelner pensiongasten |
|
|
|
|
|
|
|
|
IV |
61,5 - 74,5 |
61,5 |
Kassier(ster) |
|
|
63,0 |
Eerste keukenjongen/-meisje - Hoofd keukenhelpers |
|
|
65,5 |
Medewerk(st)er sneldienstrestauratie (Crew) |
|
|
66,5 |
Kelner(in) café |
|
|
70,0 |
Tuinier |
|
|
71,5 |
Aangestelde bevoorrader automaat |
|
|
72,5 |
Rotisseur/Vleesbra(a)d(st)er |
|
|
72,5 |
Tapkastbedien(st)er/Buffetbediende/Buffethoud(st)er/Tapkastdien(st)er |
|
|
73,5 |
Toonbank-kok(kin)/ Rotisseur/Aangestelde grill |
|
|
73,5 |
Toonbankbediende/-houd(st)er (bereiden en bedienen) |
|
|
73,5 |
½ rijleid(st)er banket |
|
|
|
|
|
|
|
|
V |
75 – 94 |
75,0 |
Demi-chef de partie |
|
|
75,5 |
Kelner(in) brasserie, taverne, bistrot |
|
|
75,5 |
Etage-kelner(in) |
|
|
76-80,5 |
Ambulante verkoper |
|
|
76,5 |
½ rijleid(st)er zaal |
|
|
76,5 |
Toonbankbediende/-houd(st)er (bereiden, bedienen, kassa) |
|
|
79,0 |
Telefonist(e)/Operator |
|
|
79,5 |
Verko(o)p(st)er mini-bar |
|
|
80,0 |
Schilder |
|
|
81,0 |
Kassabediende/Front office cashier |
|
|
83,0 |
Magazijnier(ster) |
|
|
84,5 |
Chauffeur/Chauffeuse goederen |
|
|
85,0 |
Ploegverantwoordelijke (Crew leader) |
|
|
85,5 |
Verko(o)p(st)er medewerker winkel |
|
|
87,0 |
Ploegverantwoordelijke spoelkeuken/Assistent(e) verantwoord. spoelkeuken |
|
|
87,0 |
Entre-metier/Tussengerechtbereid(st)er |
|
|
88,5 |
Reservatiebediende |
|
|
88,5 |
Rijleid(st)er/Rangkelner(in) |
|
|
88,5 |
Chauffeur/Chauffeuse personentransport |
|
|
88,5 |
Rijleid(st)er/Rangkelner(in) banket |
|
|
90,5 |
Kelner(in) klassier restaurant |
|
|
91,0 |
Ploegverantwoordelijke (Shift leader) |
|
|
92,0 |
Night-auditor/ Coördinator ontvangsten |
|
|
92,0 |
Diskjockey |
|
|
92,5 |
Barman/Barkeeper/Barmeid/Barmeisje |
|
|
|
|
|
|
|
|
VI |
94,5 - 115,5 |
94,5 |
Garde-manger |
|
|
95,0 |
Banketbakker(in)/Patissier |
|
|
95,0 |
Nachtwa(a)k(st)er |
|
|
95,0 |
Medewerk(st)er algemeen onderhoud |
|
|
95,0 |
Bediende Boekhouding/Medewerk(st)er crediteuren – debiteuren/Administratief bediende |
|
|
96,0 |
Chef de partie koude keuken |
|
|
96,0 |
Verko(o)p(st)er zaal |
|
|
96,0 |
Steward(ess) Hofmeester(es) |
|
|
96,5 |
Visbereid(st)er |
|
|
97,5 |
Eerste rangkelner(in) banket/Verantwoordelijke kelners |
|
|
97,5 |
Chef de partie warme keuken |
|
|
97,5 |
Eerste rangkelner(in) zaal |
|
|
98,5 |
Saucier |
|
|
98,5 |
Verantwoordelijke barman/barmeisje/Verantwoordelijke barmeid |
|
|
99,0 |
Wijnkelner(in)/Sommelier |
|
|
99,5 |
Gouvernante d’étage/Gouvernante/Huisdame/Huis-meester/Verantwoordelijke kamermeisjes/- jongens |
|
|
99,5 |
Verantwoordelijke schoonma(a)k(st)ers |
|
|
100,0 |
Econo(o)m(e) |
|
|
101,0 |
Steward(ess)/”train attendant” |
|
|
101,5 |
Hoofd linnenafdeling |
|
|
104,0 |
F&B analyst (controller)/Controleur/Controleuse |
|
|
105,0 |
Nachtreceptionist(e) |
|
|
105,0 |
Steward(ess) slaap- en ligwagen |
|
|
107,0 |
Medewerk(st)er loonadministratie |
|
|
107,5 |
Timmerman |
|
|
108,0 |
Medewerk(st)er personeelsadministratie |
|
|
110,0 |
Slager |
|
|
110,0 |
Veiligheidsagent(e) |
|
|
111,0 |
Conciërge/Medewerk(st)er infobalie |
|
|
111,5 |
Kok(kin)-traiteurdienst |
|
|
112,0 |
Receptionist(e) |
|
|
114,0 |
Secretaresse/Secretaris |
|
|
115,0 |
Verantwoordelijke telefonisten/Chief Operator |
|
|
|
|
|
|
|
|
VII |
116-141 |
118,0 |
Zwemmeester(es) |
|
|
121,0 |
Animator/Animatrice |
|
|
121,0 |
Aanko(o)p(st)er/Manager purchasing/Purchaser |
|
|
121,5 |
Hulp-kok alleenwerkend |
|
|
123,0 |
Aangestelde thermische installaties |
|
|
126,0 |
Loodgieter |
|
|
129,0 |
Elektricien |
|
|
130,0 |
Verantwoordelijke camping |
|
|
130,5 |
Verantwoordelijke reservaties |
|
|
131,0 |
Chef conciërge |
|
|
139,0 |
Receptiechef(fin)/Chef(fin) receptionisten/Verantw. receptie |
|
|
|
|
|
|
|
|
VIII |
141,5 - 170,5 |
144,0 |
Assistent(e) banketmanager |
|
|
144,0 |
Assistent verantwoordelijke technische dienst, coördinator, ploegverantwoordelijke |
|
|
146,0 |
Veiligheidschef(fin) |
|
|
147,0 |
Verantwoordelijke spoelkeuken |
|
|
147,0 |
Assistent zaakvoerder |
|
|
148,0 |
Assistent(e) oberkelner roomservice/Assistent(e) hofmeester roomservice |
|
|
148,5 |
Diëtist(e) |
|
|
153,5 |
Assistent(e) oberkelner zaal/Assistent(e) hofmeester zaal/Assistent(e) maître d'hôtel zaal |
|
|
153,5 |
Assistent(e) oberkelner banket/Assistent(e) hofmeester banket/Assistent(e) maître d’hôtel banket |
|
|
154,0 |
Verantwoordelijke ontspanningsclub |
|
|
155,5 |
Adjunct boordhofmeester(es) |
|
|
156,0 |
Verantwoordelijke diëtetiek |
|
|
156,5 |
Verantwoordelijke productie |
|
|
157,5 |
Kok(kin)/Kok(kin) alleenwerkend |
|
|
159,0 |
Onderchef(fin) keuken/Sous-chef |
|
|
164,0 |
Directiesecretaresse/-secretaris |
|
|
165,0 |
Verantwoordelijke recreatie |
|
|
165,0 |
Assistent(e) van de personeelsverantw. |
|
|
166,0 |
Medewerk(st)er PR/Marketing-Publiciteit |
|
|
168,0 |
Systeemoperator/Verantwoordelijke informatica |
|
|
|
|
|
|
|
|
IX |
171 |
171,0 |
Verantwoordelijke verkooppunt selfservice cafetaria |
|
|
180,0 |
Hoofd huishouding/Executive housekeeping |
|
|
181,0 |
Kwaliteitscontroleur/-euse |
|
|
183,0 |
Front office manager |
|
|
186,0 |
Oberkelner(in) roomservice/Hofmeester(es) roomservice |
|
|
186,0 |
(Hoofd)boekhoud(st)er |
|
|
189,5 |
Maître d'hôtel zaal/Hofmeester(es) zaal/Oberkelner(in) zaal |
|
|
189,5 |
Maître d'hôtel banket/Hofmeester(es) banket/Oberkelner(in) banket |
|
|
192,0 |
Chef-gerant |
|
|
197,5 |
Boordhofmeester(es) |
|
|
204,0 |
Gerant/ Restaurantmanager |
|
|
206,0 |
Keukenchef(fin)/Keukenverantwoordelijke |
|
|
210,0 |
Verantwoordelijke technische dienst/Vertegenwoordig(st)er/Commerciële medewerk(st)er/Sales-promotor/Sales-executive/Sales-representative/Opleidingsverantwoordelijke |
|
|
|
|
(...)
HOOFDSTUK X - Classificatiecommissie
Artikel 30
De bevoegdheid, de samenstelling en de te volgen procedure worden bepaald in bijlage 6 van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst.
Artikel 30bis
De classificatiecommissie zal haar werkzaamheden aanvatten na 1 oktober 1997 datum van waarop alle verzoek- en bezwaarschriften die ingediend werden tussen 1 juli 1997 en 30 september 1997 in chronologische volgorde volgens datum van dagtekening en de in artikel 30 vastgestelde procedure in behandeling zullen worden genomen.
HOOFDSTUK XI - Slotbepalingen
Artikel 31
In de ondernemingen waar op 1 juli 1997 reeds een functieclassificatiesysteem bestaat, wordt dit medegedeeld aan het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, die het zal beoordelen op het feit of het aan de werknemers van die ondernemingen dezelfde of gunstiger arbeids- en loonvoorwaarden waarborgt. In dit geval is onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst niet van toepassing. Alle wijzigingen die aan het goedgekeurde systeem worden aangebracht dienen voorafgaandelijk ter goedkeuring voorgelegd te worden aan het Paritair Comité voor het hotelbedrijf.
Artikel 32
Vanaf 1 juli 1997 kan de invoering van de functieclassificatie in een onderneming geen reden zijn tot ontslag zolang de classificatiecommissie zetelend als verzoeningsbureau in de schoot van het Paritair Comité voor het hotelbedrijf geen advies heeft uitgebracht en dit niet werd betekend aan alle bij het geschil betrokken partijen.
Artikel 33
De werkgevers die in uitvoering van de collectieve arbeidsovereenkomst van 14 mei 1997, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, tot vaststelling van de wijze waarop ten behoeve van sommige werknemers overhandigde fooien en bedieningsgeld moeten worden verdeeld, wensen om te schakelen naar een verloning op basis van een vast loon zoals in onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst werd bepaald, dienen dit te doen in onderling overleg met de werknemers en te melden aan de voorzitter van het Paritair Comité voor het hotelbedrijf.
Artikel 34
Deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt:
1° de collectieve arbeidsovereenkomst van 31 maart 1993, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, betreffende de arbeids- en loonvoorwaarden, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 31 mei 1994;
(...)
4° de collectieve arbeidsovereenkomst van 27 maart 1968, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, tot vaststelling van de beroepenclassificatie van de bedienden tewerkgesteld in de ondernemingen die onder dit comité ressorteren, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 22 mei 1968;
5° het besluit van 27 maart 1968 van het Paritair Comité voor het hotelbedrijf tot bepaling van de functies van werknemers uit het hotelbedrijf, volledig of hoofdzakelijk met fooien of met dienstpercentage beloond.
Artikel 35
Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking met ingang van 1 juli 1997.
Zij is gesloten voor een onbepaalde tijd. Ze kan worden opgezegd door elk van de partijen, mits een opzeggingstermijn van drie maanden bij een ter post aangetekende brief gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor het hotelbedrijf en aan de daarin vertegenwoordigde organisaties.
B. Praktische schikkingen
Krachtens artikel 15 van het koninklijk besluit van 8 augustus 1980 betreffende het bijhouden van sociale documenten, moet voor iedere werknemer op de individuele rekening worden vermeld:
· de functie die hij hoofdzakelijk uitoefent bij de werkgever;
· de beroepskwalificatie die hem door de werkgever wordt toegekend, overeenkomstig de beschikkingen van de collectieve arbeidsovereenkomsten tot vaststelling van de arbeids- en loonvoorwaarden, of overeenkomstig de bepalingen van de besluiten waarbij forfaitaire lonen worden bepaald voor de toepassing van de wetgeving op de sociale zekerheid.
De aangeslotenen van het GROEP S - Sociaal Secretariaat vzw worden bijgevolg verzocht zowel de functie (omschrijving) als de beroepskwalificatie (code) te vermelden op het identiteitsformulier van iedere nieuw aangeworven werknemer en ons tevens iedere wijziging dienaangaande in de loop van de tewerkstelling mede te delen.
Bijlage 1 : Lijst van referentiefuncties
Functienr. |
Keuken |
102 |
Keukenjongen/-meisje – Keukenhulp – Commis Code: II |
103 |
Eerste keukenjongen/-meisje – Hoofd keukenhelpers Code: IV |
104 |
Demi-chef de partie Code: V |
105 |
Chef de partie koude keuken Code: VI |
106 |
Chef de partie warme keuken Code: VI |
107-108 |
Banketbakker(in)-patissier Code: VI |
109 |
Saucier Code: VI |
110 |
Visbereider/-bereidster Code: VI |
111 |
Garde-manger Code: VI |
112 |
Onderchef(fin) keuken - Sous-chef Code: VIII |
113A |
Kok(kin) - Kok(kin) alleenwerkend Code: VIII |
113B |
Chef-gerant Code: IX |
113C |
Hulp-kok alleenwerkend Code: VII |
114 |
Keukenverantwoordelijke - Keukenchef(fin) Code: IX |
116A |
Medewerk(st)er keuken Code: II |
116B |
Medewerk(st)er sneldienstrestauratie (Crew) Code: IV |
116C |
Medewerk(st)er keuken; pizzabakker(in) Code: III |
116D |
Medewerker sneldienstrestauratie – keuken/grill – crew Code: III |
117A |
Ploegverantwoordelijke (Crew leader) Code: V |
117B |
Ploegverantwoordelijke (Shift leader) Code: V |
118 |
Verantwoordelijke productie Code: VIII |
121 |
Toonbank-kok(kin) – Rotisseur-aangestelde grill Code: IV |
122 |
Kok(kin)-traiteurdienst Code: VI |
123 |
Frituurbakker(in) Code: III |
124 |
Medewerk(st)er office Code: I |
125 |
Medewerk(st)er snackbar Code: II |
COMMENTAAR: voor de omschrijving van deze functies, verwijzen wij u naar onze omzendbrief Hfdst. 3.1.
Functienr. |
Vaatwas |
126 |
Medewerk(st)er spoelkeuken-Bordenwass(t)er-Bordenwass(t)er alleenwerkend Code: III |
127 |
Medewerk(st)er spoelkeuken (groot vaatwerk) - Bordenwass(t)er vast en mobiel keukenmateriaal Code: III |
128 |
Ploegverantwoordelijke bordenwass(t)ers - Assistent(e) verantwoordelijke spoelkeuken Code: V |
129 |
Verantwoordelijke spoelkeuken Code: VIII |
130 |
Slager Code: VI |
131 |
Schaaldierenspecialist(e) – Ecailler Code: II |
132 |
Entre-mettier Code: V |
133 |
Rotisseur - Vleesbra(a)d(st)er Code: IV |
COMMENTAAR: voor de omschrijving van deze functies, verwijzen wij u naar onze omzendbrief Hfdst. 3.2.
Functienr. |
Zaal-bediening |
202-205 |
Hulpkelner(in) – Commis Code: II |
206A |
Kelner(in) klassiek restaurant Code: V |
206B |
Kelner(in) brasserie, taverne, bistro Code: V |
206C |
Kelner(in) café Code: IV |
206D |
Kelner pensiongasten Code: III |
207 |
1/2 Rijleidster Code: V |
208 |
Rangkelner(in) – Rijleid(st)er Code: V |
209 |
Eerste rangkelner(in) - Verantwoordelijke kelners Code: VI |
210 |
Wijnkelner(in) – Sommelier Code: VI |
211A |
Assistent(e) oberkelner(in) - Maître d’hôtel – Hofmeester(es) Code: VIII |
211B |
Oberkelner(in) – Hofmeester(es) - Maître d’hôtel Code: IX |
212 |
Hulp-barman - Hulp-barmeid – Commis-barman - Hulp-barmeisje Code: II |
213 |
Barman - Barkeeper - Barmeisje – Barmeid Code: V |
214 |
Verantwoordelijke barman – Barmeisje – Barmeid Code: VI |
216 |
Tapkastbedien(st)er – Buffetbediende - Buffethoud(st)er – Tapkastdien(st)er Code: IV |
217A |
Medewerk(st)er selfservice – Medewerk(st)er zelfbediening Code: II |
217B |
Toonbankbediende/-houd(st)er (bedienen) Code: III |
217C |
Toonbankbediende/-houd(st)er (opwarmen en bedienen) Code: III |
217D |
Toonbankbediende/-houd(st)er (bereiden en bedienen) Code: IV |
217E |
Toonbankbediende/-houd(st)er (bereiden, bedienen, kassa) Code: V |
217F |
Medewerker sneldienstrestauratie – onthaal/zaal – crew Code: III |
218 |
Onthaal – Hostess Code: III |
220 |
Kassier(ster) Code: IV |
221 |
Hulp-kassier(ster) Code: III |
222-223 |
Verantwoordelijke verkooppunt selfservice cafetaria Code: IX |
224 |
Afruim(st)er Code: I |
226 |
Inpak(st)(k)er - Aangestelde tray-setting Code: II |
226B |
Aangestelde verdeling koffie, dranken en broodjes Code: I |
227 |
Aangestelde distributie karretjes Code: II |
228A |
Chauffeur/Chauffeuse goederentransport Code: V |
228B |
Chauffeur/Chauffeuse personentransport Code: V |
229 |
Aangestelde bevoorrader automaten Code: IV |
230 |
Verko(o)p(st)er/Medewerk(st)er winkel Code: V |
231 |
Verko(o)p(st)er mini-bar Code: V |
232 |
Verko(o)p(st)er zaal Code: VI |
233 |
Steward(ess) - Hofmeester(es) Code: VI |
234 |
Medewerk(st)er ontbijt (buffet) Code: III |
242 |
Besteller aan huis van bereide gerechten (pizza’s, deegwaren,...) Code: II |
243 |
Steward(ess)/”train attendant” Code: VI |
250 |
Ambulante verkoper Code: V |
COMMENTAAR: voor de omschrijving van deze functies, verwijzen wij u naar onze omzendbrief Hfdst. 3.3.
Functienr. |
Banket |
235 |
Hulpkelner(in) – Commis Code: II |
236 |
1/2 Rijleidster Code: IV |
237 |
Rangkelner(in)/Rijleid(st)er Code: V |
238 |
Eerste rangkelner(in) Code: VI |
239 |
Assistent(e) maître d’hôtel - Assistent(e) oberkelner - Assistent(e) hofmeester Code: VIII |
240 |
Oberkelner(in) – Hofmeester(es) Maître d’Hôtel Code: IX |
241 |
Banketkelner(in) Code: III |
COMMENTAAR: voor de omschrijving van deze functies, verwijzen wij u naar onze omzendbrief Hfdst. 3.4.
Functienr. |
Onthaal – Receptie |
301 |
Boodschapper – Boodschappenjongen - Boodschapjongen – Boodschappenlo(o)p(st)er – Loopjongen Code: II |
302 |
Kruier – Bagagist Code: II |
303 |
Voiturier – Voerman Code: III |
304 |
Portier Code: III |
305A |
Conciërge - Medewerk(st)er infobalie Code: VI |
305B |
Chef conciërge Code: VII |
306 |
Receptionist(e) – Klantendienst-guestservice agent – Ploegverantwoordelijke receptionisten - (Shiftleader) Code: VI |
307 |
Verantwoordelijke receptie - Chef(fin) receptionisten/Receptiechef(fin) Code: VII |
309 |
Reservatiebediende Code: V |
310 |
Verantwoordelijke reservaties - Reservations supervisor Code: VII |
311 |
Kassabediende - Front office cashier Code: V |
313 |
Telefonist(e) – Operator Code: V |
314 |
Verantwoordelijke telefonisten - Chief Operator Code: VI |
316 |
Nachtreceptionist(e) Code: VI |
317 |
Nachtwa(a)k(st)er Code: VI |
318A |
Veiligheidsagent(e) - Bewa(a)k(st)er Code: VI |
318B |
Veiligheidschef(fin) - Chef(fin) bewaking Code: VIII |
319 |
Aangestelde kleedkamer Code: II |
COMMENTAAR: voor de omschrijving van deze functies, verwijzen wij u naar onze omzendbrief Hfdst. 3.5.
Functienr. |
Kamerdiensten – Roomservice |
401 |
Hulp-étage-kelner(in) Code: II |
402 |
Etage-kelner(in) Code: V |
403 |
Assistent(e) oberkelner roomservice - Assistent(e) hofmeester roomservice Code: VIII |
404 |
Oberkelner(in)/Hofmeester(es) roomservice Code: IX |
406 |
Steward(ess) slaap- en ligwagen Code: VI |
COMMENTAAR: voor de omschrijving van deze functies, verwijzen wij u naar onze omzendbrief Hfdst. 3.6.
Functienr. |
Schoonmaak – Huishouding |
500A |
Kamermeisje/-jongen Code: II |
500B |
Gouvernante/Huisdame/Huismeester - Gouvernante d’étage – Verantwoordelijke kamermeisjes/-jongens Code: VI |
501 |
Schoonma(a)k(st)er Code: II |
502 |
Verantwoordelijke schoonma(a)k(st)ers Code: VI |
503 |
Aangestelde linnen/Linnenverzorg(st)er Code: II |
504 |
Naaister Code: II |
505 |
Medewerk(st)er wasserij/droogkuis Code: II |
506 |
Hoofd linnenafdeling Code: VI |
507 |
Hoofd huishouding - Executive housekeeping Code: IX |
509 |
Aangestelde toiletten Code: I |
COMMENTAAR: voor de omschrijving van deze functies, verwijzen wij u naar onze omzendbrief Hfdst. 3.7.
Functienr. |
Ontspanning |
601 |
Aangestelde kleedkamer Code: II |
603 |
Animator/Animatrice Code: VII |
604 |
Zwemmeester(es) Code: VII |
605 |
Verantwoordelijke ontspanningsclub Code: VIII |
606 |
Diskjockey Code: V |
609 |
Medewerk(st)er verhuur recreatiemateriaal Code: II |
610 |
Medewerk(st)er verkoop en controle toegangskaarten Code: III |
611 |
Verantwoordelijke recreatie – Recreatiemanager Code: VIII |
COMMENTAAR: voor de omschrijving van deze functies, verwijzen wij u naar onze omzendbrief Hfdst. 3.8.
Functienr. |
Technische dienst |
701 |
Aangestelde zaalinrichting - Hulp verhuizer Code: II |
702 |
Medewerk(st)er algemeen onderhoud Code: VI |
703 |
Timmerman Code: VI |
704 |
Elektricien Code: VII |
705 |
Loodgieter Code: VII |
706 |
Schilder Code: V |
707 |
Aangestelde thermische installaties Code: VII |
708 |
Tuinier Code: IV |
709 |
Verantwoordelijke technische dienst Code: IX |
710 |
Assistent verantwoordelijke technische dienst, coördinator, ploegverantwoordelijke Code: VIII |
COMMENTAAR: voor de omschrijving van deze functies, verwijzen wij u naar onze omzendbrief Hfdst. 3.9.
Functienr. |
Administratieve diensten – Management |
801 |
Magazijnier(ster) Code: V |
802 |
Econo(o)m(e) Code: VI |
803 |
Aanko(o)p(st)er - Manager purchasing/purchaser Code: VII |
804 |
F&B analyst (controller)/Controleur/Controleuse Code: VI |
805 |
Gerant – Restaurantmanager Code: IX |
806 |
Assistent zaakvoerder Code: VIII |
807 |
Front office manager Code: IX |
809 |
Assistent(e) banketmanager Code: VIII |
812 |
Verantwoordelijke diëtetiek Code: VIII |
813 |
Diëtist(e) Code: VIII |
814 |
Boordhofmeester(es) Code: IX |
815 |
Adjunct boordhofmeester(es) Code: VIII |
816 |
Kwaliteitscontroleur/-controleuse Code: IX |
817 |
Bediende boekhouding - Medewerk(st)er crediteuren/debiteuren – Administratief bediende Code: VI |
818 |
(Hoofd)boekhoud(st)er Code: IX |
819 |
Medewerk(st)er loonadministratie Code: VI |
821 |
Night-auditor – Coördinator ontvangsten Code: V |
822 |
Systeemoperator – Verantwoordelijke informatica Code: VIII |
824 |
Commerciële medewerk(st)er – Vertegenwoordig(st)er - Sales-promotor - Sales-executive - Sales representative Code: IX |
825 |
Medewerk(st)er PR - Marketing-Publiciteit Code: VIII |
826A |
Assistent(e) van de personeelsverantwoordelijke Code: VIII |
826B |
Medewerk(st)er personeelsadministratie Code: VI |
827 |
Opleidingsverantwoordelijke Code: IX |
828 |
Secretaresse/Secretaris Code: VI |
829 |
Directiesecretaresse/-secretaris Code: VIII |
834 |
Verantwoordelijke camping Code: VII |
COMMENTAAR: voor de omschrijving van deze functies, verwijzen wij u naar onze omzendbrief Hfdst. 3.10.
Nota: de titels van de referentiefuncties die hierboven omgekaderd worden (« KEUKEN », « VAATWAS », « ZAAL-BEDIENING », enz.) moeten niet letterlijk verstaan worden.
Meer informatie, onder andere over de afdeling die precies in aanmerking komt, kan u in de functieomschrijvingen van onze omzendbrieven Hfdst. 3.1 tot 3.10 terugvinden.
(...)
Bijlage 6 aan de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 1 van 25 juni 1997, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, in uitvoering van het protocolakkoord van 14 mei 1997 – invoering van een functieclassificatie en tot vaststelling van de minimumlonen
Reglement classificatiecommissie
Bevoegdheid
Artikel 1
In de schoot van het Paritair Comité voor het hotelbedrijf wordt op 1 juli 1997 een classificatiecommissie opgericht die zal fungeren als verzoeningsbureau belast met de behandeling van geschillen tussen individuele werknemers en hun werkgever in verband met de toepassing van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst in een onderneming.
De classificatiecommissie kan eveneens fungeren als werkgroep die advies uitbrengt aan het Paritair Comité voor het hotelbedrijf wanneer nieuwe referentiefuncties dienen beschreven en gewogen te worden en er maatregelen moeten getroffen worden om het functieclassificatiesysteem te onderhouden.
Samenstelling
Artikel 2
a) De classificatiecommissie is samengesteld uit zes leden en zes plaatsvervangers van het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, aangeduid door de werknemersorganisaties, zes leden en zes plaatsvervangers van het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, aangeduid door de werkgeversorganisaties.
b) De commissie beraadslaagt en adviseert alleen dan geldig, wanneer tenminste 3 leden die de werkgevers vertegenwoordigen en tenminste 3 leden die de werknemers vertegenwoordigen, aanwezig zijn.
c) Als voorzitter van de classificatiecommissie fungeert de voorzitter van het Paritair Comité voor het hotelbedrijf.
d) De classificatiecommissie wordt bijgestaan door een secretaris die geen stemrecht heeft en aangeduid wordt door de raad van bestuur van het Waarborg en Sociaal Fonds Horeca en aanverwante bedrijven.
e) De classificatiecommissie bepaalt de taken van de secretaris.
f) De classificatiecommissie kan zich in voorkomende gevallen laten bijstaan door een expert van de systeemhouder die als externe deskundige geen deel uitmaakt van de classificatiecommissie en geen stemrecht heeft.
g) De vergoeding van de leden en de externe deskundige en de kosten die ten laste vallen van de werkgevers in geval van aanstelling van een externe deskundige, worden vastgelegd in een door het Waarborg- en Sociaal Fonds voor de hotel-, restaurant-, café- en aanverwante bedrijven vast te stellen regeling.
Procedure van verzoening
Artikel 3
§1 Nadat de werknemer eventueel samen met een syndicaal vertegenwoordiger, schriftelijk zijn bezwaren heeft kenbaar gemaakt tegen de classificatie van zijn functie, bij zijn hiërarchische leiding en/of bij de personeelsdirecteur en/of zijn werkgever en er binnen de 30 kalenderdagen geen akkoord kan gevonden worden, kan de werknemer en/of de syndicaal vertegenwoordiger binnen de 60 dagen nadat het bezwaar aan de werkgever werd betekend, advies inwinnen van de classificatiecommissie.
De vraag om advies wordt aanhangig gemaakt door het indienen van een ondertekend en gedagtekend bezwaarschrift bij de secretaris van de classificatiecommissie. Het bezwaarschrift dient op een speciaal daartoe bestemd formulier ingediend te worden, dat verkrijgbaar is bij de secretaris van de classificatiecommissie of bij de werkgevers- of werknemersorganisaties vertegenwoordigd in het Paritair Comité.
§2 Indien de werkgever op 1 juli 1997 vaststelt dat in de lijst van referentiefuncties geen enkele functie overeenstemt met de functie zoals zij in zijn onderneming wordt uitgeoefend, dient hij een ondertekend en gedagtekend verzoekschrift tot onderzoek van de functie in te dienen bij de secretaris van de classificatiecommissie die zetelt als werkgroep die advies uitbrengt aan het Paritair Comité voor het hotelbedrijf en dit binnen een termijn van 90 kalenderdagen.
Indien een werkgever een werknemer in dienst neemt na 1 juli 1997 en vaststelt dat in de lijst van de referentiefuncties geen enkele functie overeenstemt met de functies zoals zij in zijn onderneming zal moeten uitgeoefend worden, dient hij een ondertekend en gedagtekend verzoekschrift tot onderzoek van de functie in te dienen bij de secretaris van de classificatiecommissie en dit binnen een termijn van 90 kalenderdagen na datum van indiensttreding van de werknemers.
Het verzoekschrift tot onderzoek dient op een speciaal daartoe bestemd formulier ingediend te worden, dat verkrijgbaar is bij de secretaris van de classificatiecommissie.
Artikel 4
§1 Het bezwaarschrift dient tenminste de hiernavolgende vermeldingen te omvatten:
a) naam, voornaam en woonplaats van de werknemer.
b) naam, voornaam en woonplaats van de werkgever.
c) naam en adres van de onderneming.
d) indien de werknemer zich wil laten bijstaan, naam en adres van de persoon die hem zal bijstaan.
e) de functiebenaming en de functieomschrijving waarin de werknemer werd ingedeeld.
f) een zo’n nauwkeurig mogelijk gemotiveerde omschrijving van het bezwaar en/of het eventueel gaat om een betwisting over de functiebenaming, de functieomschrijving of beiden.
§2 Het verzoekschrift tot onderzoek dient tenminste de hiernavolgende vermeldingen te bevatten:
a) naam, voornaam en woonplaats van de werkgever.
b) naam, voornaam en woonplaats van de werknemer.
c) naam en adres van de onderneming.
d) de functie in de onderneming die met geen enkele functie overeenstemt in de lijst van de referentiefuncties.
e) een zo nauwkeurig mogelijke beschrijving van de functie in de onderneming.
Artikel 5
De classificatiecommissie heeft tot taak te onderzoeken of:
- de procedure met betrekking tot de functie-indeling werd gevolgd;
- de feitelijke functie-inhoud overeenstemt met de referentiefunctie;
- de werknemer werd ingeschaald in de overeenstemmende loonklasse.
Artikel 6
De classificatiecommissie kan, indien zij dit nodig acht, partijen horen en indien zij niet tot een advies kan komen, beroep doen op een externe deskundige om de functie te onderzoeken en te waarderen.
Artikel 7
Na ontvangst van het door de werknemer ingediende bezwaarschrift of het door de werkgever ingediende verzoekschrift tot onderzoek, bevestigt de secretaris binnen de 8 kalenderdagen de ontvangst van het bezwaarschrift of het verzoekschrift aan respectievelijk de werknemer en de werkgever.
Artikel 8
Binnen de 30 kalenderdagen na ontvangst van het door de werknemer ingediende bezwaarschrift of na ontvangst van het door de werkgever ingediende verzoekschrift tot onderzoek, stuurt de secretaris een bericht met de vermelding of het bezwaarschrift of verzoekschrift al dan niet beantwoordt aan de in artikel 3 en 4 bepaalde voorwaarden; bij onvolledigheid zal hij zijn opmerkingen formuleren en stelt hij de werknemer of werkgever in de gelegenheid om binnen de 30 kalenderdagen na het bericht van de secretaris, het aan te vullen of te verduidelijken.
Artikel 9
De secretaris maakt een kopie van het bezwaarschrift of verzoekschrift, eventueel aangevuld of verduidelijkt over aan de werkgever, in geval van een bezwaarschrift, de voorzitter en de leden van de classificatiecommissie.
Artikel 10
Na de ontvangstmelding van het bezwaarschrift of het verzoekschrift tot onderzoek nodigt de voorzitter de leden van de classificatiecommissie en de betrokken partij(en), uit op een zitting om de ingediende bezwaarschriften of verzoekschriften tot onderzoek in behandeling te nemen.
De secretaris verstuurt de uitnodiging voor de vergadering tenminste 14 dagen voor de zitting.
Artikel 11
Het advies in verband met een bezwaarschrift zal ter zitting genotuleerd en getekend worden door de voorzitter en secretaris van de classificatiecommissie en ter kennis gebracht worden van de partijen die bij het geschil betrokken zijn.
Artikel 12
De classificatiecommissie brengt advies uit binnen de twee maanden die volgen op de zitting waarin het bezwaarschrift of het verzoekschrift in behandeling werd genomen. De classificatiecommissie kan vooraleer een advies te formuleren, het oordeel inwinnen van een deskundige. Het advies dient de gronden te bevatten waarop zij berust en dient eventueel de ingangsdatum te bepalen.
Artikel 13
Elk advies van de classificatiecommissie wordt genomen met een dubbele meerderheid die bestaat uit een eenvoudige meerderheid van stemmen van de aanwezige leden en/of plaatsvervangers van de werknemersorganisaties en een eenvoudige meerderheid van stemmen van de aanwezige leden en/of plaatsvervangers van de werkgeversorganisaties. Bij staking van stemmen vindt er een heroverweging plaats na eventueel advies ingewonnen te hebben bij de expert, welke dient te leiden tot een meerderheidsstandpunt.
Artikel 14
Voorzitter, secretaris, leden en hun plaatsvervangers zijn verplicht tot geheimhouding van al hetgeen als gevolg van het beroep of het verzoek tot onderzoek hen ter kennis komt.
Historiek | ||
---|---|---|
15/03/2018 | 31/12/2999 | 03 Beroepenclassificatie |
30/11/2015 | 14/03/2018 | 03 Beroepenclassificatie |
23/06/2014 | 29/11/2015 | 03 Beroepenclassificatie |
13/01/2014 | 22/06/2014 | 03 Beroepenclassificatie |
20/12/2012 | 12/01/2014 | 03 Beroepenclassificatie |
01/10/2007 | 19/12/2012 | 03 Beroepenclassificatie |
01/02/2009 | 30/06/2010 | 03 Beroepenclassificatie |
01/10/2007 | 31/01/2009 | 03 Beroepenclassificatie |
01/10/2007 | 30/09/2007 | 03 Beroepenclassificatie |
01/07/1997 | 30/09/2007 | 03 Beroepenclassificatie |
01/10/2007 | 30/09/2007 | 03 Beroepenclassificatie |
01/07/2010 | 30/09/2007 | 03 Beroepenclassificatie |