03 Beroepenclassificatie

Paritair (sub-)Comité nr.:
302.00.00-00.00

Bijwerking: 03/12/2003
Geldig vanaf: 01/07/1997
Geldig tot: 30/09/2007

In het Paritair Comité voor het hotelbedrijf werd op 25 juni 1997 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten tot invoering van een functieclassificatie en tot vaststelling van de minimumlonen. Zij werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 22 maart 1999 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 30 september 1999.

Zij werd gewijzigd door:

-        een CAO van 10 september 1997 algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 26 april 2000 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 18 augustus 2000;

-        een CAO van 31 maart 1998 algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 26 april 2000 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 18 augustus 2000;

-        een CAO van 29 juni 1998 algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 26 april 2000 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 18 augustus 2000;

-        een CAO van 9 december 1998 algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 26 april 2000 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 18 augustus 2000;

-        een CAO van 9 december 1998 algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 7 mei 2000 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 18 augustus 2000;

-        een CAO van 9 december 1998 algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 18 april 2000 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 18 augustus 2000;

-        een CAO van 20 augustus 1999 algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 18 september 2001 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 29 maart 2002;

-        een CAO van 14 februari 2001 algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 17 februari 2002 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 4 april 2002;

-        een CAO van 29 juni 2001 algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 22 mei 2003 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 19 augustus 2003;

-        een CAO van 12 december 2001 geregistreerd op 28 februari 2002 onder het nr. 61.319/CO/302.  Het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch Staatsblad van 13 maart 2002;

-        een CAO van 12 december 2001 algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 11 september 2003 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 9 december 2003;

-        een CAO van 29 september 2003 geregistreerd op 21 november 2003 onder het nr. 68.558/CO/302.  Het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch Staatsblad van 11 december 2003;

-        een CAO van 29 september 2002 geregistreerd op 21 november 2003 onder het nr. 68.559/CO/302.  Het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch Staatsblad van 11 december 2003.

Wij geven u hierna de beroepenclassificatie van de arbeiders en de bedienden en vervolgens enkele belangrijke praktische schikkingen. Uit praktische overwegingen hebben wij de door de aangeslotenen van Groep S - Sociaal Secretariaat vzw te gebruiken codes voor de beroepskwalificatie geïntegreerd in de tekst van de CAO; het gaat om de letters en cijfers in vetjes.

A. Tekst van de CAO

HOOFDSTUK I - Toepassingsgebied

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en werknemers die ressorteren onder het Paritair Comité voor het hotelbedrijf.

Voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt onder "werknemers" verstaan de mannelijke en vrouwelijke werknemers die bezoldigd worden op basis van een vast uur- of maandloon.

HOOFDSTUK II - Begrippenkader

Artikel 2

Voor de toepassing van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst wordt verstaan onder:

1°     Taken:   het geheel van activiteiten die aan een werknemer worden opgedragen om eventueel met behulp van bepaalde middelen een bepaalde functie te vervullen.

2°     Functie:    het geheel van bijeenhorende taken waarvan de samenhang en de aard afhankelijk zijn van de onderneming.

3°     Referentiefunctie: een functie die afgeleid is uit een sectorale taakanalyse en die tot doel heeft als vergelijkingsfunctie te dienen bij het benoemen en omschrijven van iedere functie die in de sector effectief wordt uitgeoefend. De lijst van de bijgevoegde referentiefuncties (bijlage 1) en hun beschrijving (bijlage 2) maakt integraal deel uit van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst.

4°     Functieweging: de weging van elke referentiefunctie op basis van het universeel analytisch wegingssysteem USB (Universeel Systeem Berenschot). Het resultaat en de verantwoordelijkheid voor de functieweging berusten bij de systeemhouder.

5°     Functiecategorie: al de referentiefuncties die met hun individuele weging vallen binnen éénzelfde van de negen wegings-intervallen die door het Paritair Comité voor het hotelbedrijf werden vastgesteld.

6°     Loonklasse:   een schaal van minimumlonen.  Iedere functiecategorie heeft één of meerdere loonklassen. Onder minimumlonen dient verstaan te worden het bruto minimumuur- of maandloon voor meerderjarige werknemers vergoed op basis van een vast loon in het stelsel van de veertigurenweek, negenendertigurenweek of achtendertigurenweek (...).

7°     Functiejaren:    het aantal jaren ervaring die een werknemer verwerft in eenzelfde functiecategorie bij dezelfde werkgever.  Functiejaren kunnen op geen enkel ogenblik gekoppeld worden aan de leeftijd van de werknemer.  Een functiejaar gaat in op het ogenblik van het in dienst treden van de werknemer bij zijn werkgever.  Telkenmale vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de verjaardag van indiensttreding woordt aan de werknemer één hoger functiejaar of lager instapjaar toegekend, ook functiestap genoemd en dit tot de werknemer het aantal functiejaren heeft doorlopen zoals die vermeld worden in de schaal van de van toepassing zijnde loonklasse.

8°     Instapjaren:   de voorafgaande jaren waarin de werknemer de nodige ervaring verwerft bij een nieuwe werkgever om in een functie te kunnen starten.

9°     Anciënniteit: de periode van ononderbroken dienst in dezelfde onderneming.

10°   Classificatiecommissie:  de commissie waarvan de bevoegdheid, de samenstelling en de te volgen procedure wordt bepaald in bijlage 6 van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst.

HOOFDSTUK III - Referentiefuncties

Artikel 3

De in bijlage 1 gevoegde exhaustieve lijst van referentiefuncties vermeldt de functiebenamingen die door de werkgever moeten gebruikt worden. Het is de werkgever verboden andere functiebenamingen te vermelden in de arbeidsovereenkomst en op de loonfiche tenzij zij door het Paritair Comité voor het hotelbedrijf worden goedgekeurd en bij koninklijk besluit algemeen verbindend werden verklaard.

Artikel 4

 De hierna genoemde referentiefuncties hebben een bediendestatuut:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Functie  

Weging

 

 

 Functie

Weging

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kassier(ster)

61,5

 

 

Veiligheidschef(fin)

146

 

 

Telefonist(e)

79

 

 

Assistent zaakvoerder

147

 

 

Kassabediende

81

 

 

Diëtist(e)

148,5

 

 

Medewerk(st)er winkel

85,5

 

 

Verantwoordelijke ontspanningsclub

154

 

 

Reservatiebediende

88,5

 

 

Verantwoordelijke diëtetiek

156

 

 

Night-auditor/Coördinator ontvangsten

92

 

 

Verantwoordelijke productie

156,5

 

 

Bediende boekhouding

95

 

 

Directiesecretaresse/-secretaris

164

 

 

Econo(o)m(e)

100

 

 

Verantwoordelijke recreatie

165

 

 

F&B analyst

104

 

 

Assistent(e) v.d. personeelsverantw.

165

 

 

Nachtreceptionist(e)

105

 

 

Medewerk(st)er PR

166

 

 

Medewerk(st)er loonadministratie

107

 

 

Systeemoperator

168

 

 

Medewerk(st)er personeelsadmin.

108

 

 

Verantwoord. verkooppunt

171

 

 

Receptionist(e)

112

 

 

Hoofd huishouding

180

 

 

Secretaresse/Secretaris

114

 

 

Kwaliteitscontroleur/-euse

181

 

 

Verantwoordelijke telefonisten

115

 

 

Front office manager

183

 

 

Aanko(o)p(st)er

121

 

 

(Hoofd)Boekhoud(st)er

186

 

 

Verantwoordelijke camping

130

 

 

Boordhofmeester(es)

197,5

 

 

Verantwoordelijke reservaties

130,5

 

 

Gerant(e)

204

 

 

Receptiechef(fin)

139

 

 

Verantwoord. technische dienst

210

 

 

Assistent(e) banketmanager

144

 

 

Vertegenwoordig(st)er

210

 

 

 

 

 

 

Opleidingsverantwoordelijke

210

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HOOFDSTUK IV - Vermelding referentiefunctie in arbeidsovereenkomst

Artikel 5

Op 1 juli 1997 zal de werkgever - voor de werknemers die op het ogenblik met hem zijn verbonden door een arbeidsovereenkomst - op basis van de lijst van referentiefuncties (bijlage 1 en 2) nagaan of de functie vermeld in de arbeidsovereenkomst, ongeacht het soort arbeidsovereenkomst, overeenstemt met één van de referentiefuncties.

Indien de functie vermeld in de arbeidsovereenkomst niet overeenstemt met een functie vermeld in de lijst van de referentiefuncties, zal aan de arbeidsovereenkomst een addendum worden gevoegd met de vermelding van de juiste referentiefunctie en functiecategorie, zoals bepaald in hoofdstuk V van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst. Deze referentiefunctie dient eveneens vermeld te worden op de loonfiche van de werknemer.

Werkgevers die vanaf 1 juli 1997 een nieuwe werknemer in dienst nemen, zullen in hun arbeidsovereenkomst uitsluitend een functiebenaming kunnen gebruiken die overeenstemt met deze vermeld op de lijst van de referentiefuncties.

Deze bepaling is niet van toepassing op functies uitgeoefend door kaderleden die niet door de systeemhouder werden beschreven.

Onder kaderleden dient verstaan te worden de bedienden, met uitsluiting van die welke deel uitmaken van het leidinggevend personeel die in de onderneming een hogere functie uitoefenen en die in het algemeen voorbehouden wordt aan de houder van een diploma van een bepaald niveau of aan diegene die een evenwaardige beroepservaring heeft.

Artikel 6

De werknemer die in een onderneming meerdere functies uitoefent zoals vermeld op de lijst van de referentiefuncties, zal deze referentiefunctie en de daaraan gekoppelde verloning vermeld krijgen op zijn arbeidsovereenkomst en op zijn loonfiche waar hij in de loop van de arbeidsweek of een volledige arbeidscyclus de meeste arbeidsuren aan besteedt.

Artikel 7

De werkgever die op 1 juli 1997 vaststelt dat in de lijst van referentiefuncties geen enkele functie overeenstemt met de functie zoals zij in zijn onderneming wordt uitgeoefend, dient zich te wenden tot de classificatiecommissie en dit binnen een termijn van 90 kalenderdagen.  Indien een werkgever een werknemer in dienst neemt na 1 juli 1997 en vaststelt dat in de lijst van de referentiefuncties geen enkele functie overeenstemt met de functies zoals zij in zijn onderneming zal moeten uitgeoefend worden, dient zich te wenden tot de classificatiecommissie en dit binnen een termijn van 90 kalenderdagen na datum van indiensttreding van de werknemer. De classificatiecommissie zal een advies formuleren. De werkgever zal de werknemer voorlopig inschalen met een referentiefunctie die zo dicht mogelijk aansluit bij de uitgeoefende functie.

Met behoud van al zijn rechten kan een werknemer het advies inwinnen van de classificatiecommissie met betrekking tot de door zijn werkgever gedane classificatie van zijn functie en dit vanaf 1 juli 1997 tot en met 31 december 2000. Een dergelijk advies kan uitsluitend betrekking hebben op feiten waarbij de werknemer van oordeel is dat zijn werkgever hem onderbrengt in een referentiefunctie met een lagere weging die niet overeenstemt met de functie die hij uitoefent.

HOOFDSTUK V - Functiecategorieën

Artikel 8

De werknemers worden ingedeeld in één van de negen onderstaande functiecategorieën, op basis van de weging zoals vermeld in de lijst van de referentiefuncties en bepaald door de systeemhouder.

 

 

 

 

 

Categorie

Wegingsinterval

Weging

Functiebenaming

 

 

 

 

 

 

 

 

I

0-39,5

31,0

Medewerk(st)er office

 

 

31,5

Afruim(st)er

 

 

35,5

Aangestelde toiletten

 

 

36,0

Aangestelde verdeling koffie, dranken en broodjes

 

 

 

 

 

 

 

 

II

40 -51,5

40,0

Medewerk(st)er self-service

 

 

40,5

Naaister

 

 

41,5

Hulpkelner(in)/Commis zaal

 

 

41,5

Medewerk(st)er snackbar

 

 

41,5

Hulpkelner(in) banket

 

 

43,5

Hulp-étage-kelner(in)

 

 

43,5

Aangestelde linnen/Linnenverzorg(st)er

 

 

44,0

Aangestelde zaalinrichting/Hulp verhuizer

 

 

45,0

Aangestelde kleedkamer

 

 

46,0

Aangestelde distributie karretjes

 

 

46,0

Kruier/Bagagist(e)

 

 

46,5

Aangestelde kleedkamer recreatie

 

 

47,5

Besteller aan huis van bereide gerechten (pizza’s, deegwaren,...)

 

 

48,0

Kamermeisje/jongen

 

 

48,5

Medewerk(st)er wasserij/droogkuis

 

 

49,0

Schaaldierenspecialist(e)/Ecailler

 

 

49,5

Hulp-barman/Commis-barman/Hulp-barmeid/Hulp-barmeisje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

49,5

Schoonma(a)k(st)er

 

 

50,0

Medewerk(st)er verhuur recreatiemateriaal

 

 

50,5

Loopjongen/Boodschapper/Boodschappenjongen/Boodschapjongen/Boodschappenlo(o)p(st)er

 

 

51,0

Commis/ Keukenhulp/ Keukenjongen/Keukenmeisje

 

 

51,0

Medewerk(st)er keuken

 

 

51,0

Inpak(st)(k)er/Aangestelde tray-setting

 

 

 

 

 

 

 

 

III

52-61

52,5

Medewerk(st)er keuken/Pizzabakker(in)

 

 

54,5

Medewerk(st)er verkoop en controle toegangskaarten

 

 

54,5

Medewerker sneldienstrestauratie – keuken/grill – crew

 

 

54,5

Hulpkassier(ster)

 

 

55,5

Medewerker sneldienstrestauratie – onthaal/zaal - crew

 

 

56,0

Onthaal/Hostess

 

 

56,5

Toonbankbediende/-houd(st)er (bedienen)

 

 

56,5

Banketkelner(in)

 

 

57,5

Medewerk(st)er ontbijt (buffet)

 

 

58,0

Toonbankbediende/-houd(st)er (opwarmen en bedienen)

 

 

58,5

Medewerk(st)er spoelkeuken/Bordenwass(t)er/Bordenwass(t)er alleenwerkend

 

 

58,5

Voerman/Voiturier/Wagenbegeleid(st)er

 

 

59,0

Medewerk(st)er spoelkeuken (groot vaatwerk)/Bordenwass(t)er vast en mobiel keukenmateriaal

 

 

60,5

Frituurbakker(in)

 

 

60,5

Portier

 

 

60,5

Kelner pensiongasten

 

 

 

 

 

 

 

 

IV

61,5 - 74,5

61,5

Kassier(ster)

 

 

63,0

Eerste keukenjongen/-meisje - Hoofd keukenhelpers

 

 

65,5

Medewerk(st)er sneldienstrestauratie (Crew)

 

 

66,5

Kelner(in) café

 

 

70,0

Tuinier

 

 

71,5

Aangestelde bevoorrader automaat

 

 

72,5

Rotisseur/Vleesbra(a)d(st)er

 

 

72,5

Tapkastbedien(st)er/Buffetbediende/Buffethoud(st)er/Tapkastdien(st)er

 

 

73,5

Toonbank-kok(kin)/ Rotisseur/Aangestelde grill

 

 

73,5

Toonbankbediende/-houd(st)er (bereiden en bedienen)

 

 

73,5

½ rijleid(st)er banket

 

 

 

 

 

 

 

 

V

75 – 94

75,0

Demi-chef de partie

 

 

75,5

Kelner(in) brasserie, taverne, bistrot

 

 

75,5

Etage-kelner(in)

 

 

76-80,5

Ambulante verkoper

 

 

76,5

½ rijleid(st)er zaal

 

 

76,5

Toonbankbediende/-houd(st)er (bereiden, bedienen, kassa)

 

 

79,0

Telefonist(e)/Operator

 

 

79,5

Verko(o)p(st)er mini-bar

 

 

80,0

Schilder

 

 

81,0

Kassabediende/Front office cashier

 

 

83,0

Magazijnier(ster)

 

 

84,5

Chauffeur/Chauffeuse goederen

 

 

85,0

Ploegverantwoordelijke (Crew leader)

 

 

85,5

Verko(o)p(st)er medewerker winkel

 

 

87,0

Ploegverantwoordelijke spoelkeuken/Assistent(e) verantwoord. spoelkeuken

 

 

87,0

Entre-metier/Tussengerechtbereid(st)er

 

 

88,5

Reservatiebediende

 

 

88,5

Rijleid(st)er/Rangkelner(in)

 

 

88,5

Chauffeur/Chauffeuse personentransport

 

 

88,5

Rijleid(st)er/Rangkelner(in) banket

 

 

90,5

Kelner(in) klassier restaurant

 

 

91,0

Ploegverantwoordelijke (Shift leader)

 

 

92,0

Night-auditor/ Coördinator ontvangsten

 

 

92,0

Diskjockey

 

 

92,5

Barman/Barkeeper/Barmeid/Barmeisje

 

 

 

 

 

 

 

 

VI

94,5 - 115,5

94,5

Garde-manger

 

 

95,0

Banketbakker(in)/Patissier

 

 

95,0

Nachtwa(a)k(st)er

 

 

95,0

Medewerk(st)er algemeen onderhoud

 

 

95,0

Bediende Boekhouding/Medewerk(st)er crediteuren – debiteuren/Administratief bediende

 

 

96,0

Chef de partie koude keuken

 

 

96,0

Verko(o)p(st)er zaal

 

 

96,0

Steward(ess) Hofmeester(es)

 

 

96,5

Visbereid(st)er

 

 

97,5

Eerste rangkelner(in) banket/Verantwoordelijke kelners

 

 

97,5

Chef de partie warme keuken

 

 

97,5

Eerste rangkelner(in) zaal

 

 

98,5

Saucier

 

 

98,5

Verantwoordelijke barman/barmeisje/Verantwoordelijke barmeid

 

 

99,0

Wijnkelner(in)/Sommelier

 

 

99,5

Gouvernante d’étage/Gouvernante/Huisdame/Huis-meester/Verantwoordelijke kamermeisjes/- jongens

 

 

99,5

Verantwoordelijke schoonma(a)k(st)ers

 

 

100,0

Econo(o)m(e)

 

 

101,0

Steward(ess)/”train attendant”

 

 

101,5

Hoofd linnenafdeling

 

 

104,0

F&B analyst (controller)/Controleur/Controleuse

 

 

105,0

Nachtreceptionist(e)

 

 

105,0

Steward(ess) slaap- en ligwagen

 

 

107,0

Medewerk(st)er loonadministratie

 

 

107,5

Timmerman

 

 

108,0

Medewerk(st)er personeelsadministratie

 

 

110,0

Slager

 

 

110,0

Veiligheidsagent(e)

 

 

111,0

Conciërge/Medewerk(st)er infobalie

 

 

111,5

Kok(kin)-traiteurdienst

 

 

112,0

Receptionist(e)

 

 

114,0

Secretaresse/Secretaris

 

 

115,0

Verantwoordelijke telefonisten/Chief Operator

 

 

 

 

 

 

 

 

VII

116-141

118,0

Zwemmeester(es)

 

 

121,0

Animator/Animatrice

 

 

121,0

Aanko(o)p(st)er/Manager purchasing/Purchaser

 

 

121,5

Hulp-kok alleenwerkend

 

 

123,0

Aangestelde thermische installaties

 

 

126,0

Loodgieter

 

 

129,0

Elektricien

 

 

130,0

Verantwoordelijke camping

 

 

130,5

Verantwoordelijke reservaties

 

 

131,0

Chef conciërge

 

 

139,0

Receptiechef(fin)/Chef(fin) receptionisten/Verantw. receptie

 

 

 

 

 

 

 

 

VIII

141,5 - 170,5

144,0

Assistent(e) banketmanager

 

 

144,0

Assistent verantwoordelijke technische dienst, coördinator, ploegverantwoordelijke

 

 

146,0

Veiligheidschef(fin)

 

 

147,0

Verantwoordelijke spoelkeuken

 

 

147,0

Assistent zaakvoerder

 

 

148,0

Assistent(e) oberkelner roomservice/Assistent(e) hofmeester roomservice

 

 

148,5

Diëtist(e)

 

 

153,5

Assistent(e) oberkelner zaal/Assistent(e) hofmeester zaal/Assistent(e) maître d'hôtel zaal

 

 

153,5

Assistent(e) oberkelner banket/Assistent(e) hofmeester banket/Assistent(e) maître d’hôtel banket

 

 

154,0

Verantwoordelijke ontspanningsclub

 

 

155,5

Adjunct boordhofmeester(es)

 

 

156,0

Verantwoordelijke diëtetiek

 

 

156,5

Verantwoordelijke productie

 

 

157,5

Kok(kin)/Kok(kin) alleenwerkend

 

 

159,0

Onderchef(fin) keuken/Sous-chef

 

 

164,0

Directiesecretaresse/-secretaris

 

 

165,0

Verantwoordelijke recreatie

 

 

165,0

Assistent(e) van de personeelsverantw.

 

 

166,0

Medewerk(st)er PR/Marketing-Publiciteit

 

 

168,0

Systeemoperator/Verantwoordelijke informatica

 

 

 

 

 

 

 

 

IX

171

171,0

Verantwoordelijke verkooppunt selfservice cafetaria

 

 

180,0

Hoofd huishouding/Executive housekeeping

 

 

181,0

Kwaliteitscontroleur/-euse

 

 

183,0

Front office manager

 

 

186,0

Oberkelner(in) roomservice/Hofmeester(es) roomservice

 

 

186,0

(Hoofd)boekhoud(st)er

 

 

189,5

Maître d'hôtel zaal/Hofmeester(es) zaal/Oberkelner(in) zaal

 

 

189,5

Maître d'hôtel banket/Hofmeester(es) banket/Oberkelner(in) banket

 

 

192,0

Chef-gerant

 

 

197,5

Boordhofmeester(es)

 

 

204,0

Gerant/ Restaurantmanager

 

 

206,0

Keukenchef(fin)/Keukenverantwoordelijke

 

 

210,0

Verantwoordelijke technische dienst/Vertegenwoordig(st)er/Commerciële medewerk(st)er/Sales-promotor/Sales-executive/Sales-representative/Opleidingsverantwoordelijke

 

 

 

 

 

(...)

HOOFDSTUK X - Classificatiecommissie

Artikel 30

De bevoegdheid, de samenstelling en de te volgen procedure worden bepaald in bijlage 6 van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst.

Artikel 30bis

De classificatiecommissie zal haar werkzaamheden aanvatten na 1 oktober 1997 datum van waarop alle verzoek- en bezwaarschriften die ingediend werden tussen 1 juli 1997 en 30 september 1997 in chronologische volgorde volgens datum van dagtekening en de in artikel 30 vastgestelde procedure in behandeling zullen worden genomen.

HOOFDSTUK XI - Slotbepalingen

Artikel 31

In de ondernemingen waar op 1 juli 1997 reeds een functieclassificatiesysteem bestaat, wordt dit medegedeeld aan het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, die het zal beoordelen op het feit of het aan de werknemers van die ondernemingen dezelfde of gunstiger arbeids- en loonvoorwaarden waarborgt. In dit geval is onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst niet van toepassing. Alle wijzigingen die aan het goedgekeurde systeem worden aangebracht dienen voorafgaandelijk ter goedkeuring voorgelegd te worden aan het Paritair Comité voor het hotelbedrijf.

Artikel 32

Vanaf 1 juli 1997 kan de invoering van de functieclassificatie in een onderneming geen reden zijn tot ontslag zolang de classificatiecommissie zetelend als verzoeningsbureau in de schoot van het Paritair Comité voor het hotelbedrijf geen advies heeft uitgebracht en dit niet werd betekend aan alle bij het geschil betrokken partijen.

Artikel 33

De werkgevers die in uitvoering van de collectieve arbeidsovereenkomst van 14 mei 1997, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, tot vaststelling van de wijze waarop ten behoeve van sommige werknemers overhandigde fooien en bedieningsgeld moeten worden verdeeld, wensen om te schakelen naar een verloning op basis van een vast loon zoals in onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst werd bepaald, dienen dit te doen in onderling overleg met de werknemers en te melden aan de voorzitter van het Paritair Comité voor het hotelbedrijf.

Artikel 34

Deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt:

1°    de collectieve arbeidsovereenkomst van 31 maart 1993, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, betreffende de arbeids- en loonvoorwaarden, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 31 mei 1994; 

(...)

4°  de collectieve arbeidsovereenkomst van 27 maart 1968, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, tot vaststelling van de beroepenclassificatie van de bedienden tewerkgesteld in de ondernemingen die onder dit comité ressorteren, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 22 mei 1968;

5°  het besluit van 27 maart 1968 van het Paritair Comité voor het hotelbedrijf tot bepaling van de functies van werknemers uit het hotelbedrijf, volledig of hoofdzakelijk met fooien of met dienstpercentage beloond.

Artikel 35

Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking met ingang van 1 juli 1997.

Zij is gesloten voor een onbepaalde tijd. Ze kan worden opgezegd door elk van de partijen, mits een opzeggingstermijn van drie maanden bij een ter post aangetekende brief gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor het hotelbedrijf en aan de daarin vertegenwoordigde organisaties.

B. Praktische schikkingen

Krachtens artikel 15 van het koninklijk besluit van 8 augustus 1980 betreffende het bijhouden van sociale documenten, moet voor iedere werknemer op de individuele rekening worden vermeld:

·       de functie die hij hoofdzakelijk uitoefent bij de werkgever;

·       de beroepskwalificatie die hem door de werkgever wordt toegekend, overeenkomstig de beschikkingen van de collectieve arbeidsovereenkomsten tot vaststel­ling van de arbeids- en loonvoorwaarden, of overeenkomstig de bepalingen van de besluiten waarbij forfaitaire lonen worden bepaald voor de toepassing van de wetgeving op de sociale zekerheid.

De aangeslotenen van het GROEP S - Sociaal Secretariaat vzw worden bijgevolg verzocht zowel de functie (omschrijving) als de beroepskwalificatie (code) te vermelden op het identiteitsformulier van iedere nieuw aangeworven werknemer en ons tevens iedere wijziging dienaangaande in de loop van de tewerkstelling mede te delen.

Bijlage 1 : Lijst van referentiefuncties

Functienr.

Keuken

102

Keukenjongen/-meisje – Keukenhulp – Commis                                                            Code: II

103

Eerste keukenjongen/-meisje – Hoofd keukenhelpers                                                   Code: IV

104

Demi-chef de partie                                                                                                              Code: V

105

Chef de partie koude keuken                                                                                              Code: VI

106

Chef de partie warme keuken                                                                                             Code: VI

107-108

Banketbakker(in)-patissier                                                                                                  Code: VI

109

Saucier                                                                                                                                   Code: VI

110

Visbereider/-bereidster                                                                                                        Code: VI

111

Garde-manger                                                                                                       Code: VI

112

Onderchef(fin) keuken - Sous-chef                                                                                   Code: VIII

113A

Kok(kin) - Kok(kin) alleenwerkend                                                                                    Code: VIII

113B

Chef-gerant                                                                                                                           Code: IX

113C

Hulp-kok alleenwerkend                                                                                                     Code: VII

114

Keukenverantwoordelijke - Keukenchef(fin)                                                                   Code: IX

116A

Medewerk(st)er keuken                                                                                                      Code: II

116B

Medewerk(st)er sneldienstrestauratie (Crew)                                                                 Code: IV

116C

Medewerk(st)er keuken; pizzabakker(in)                                                                          Code: III

116D

Medewerker sneldienstrestauratie – keuken/grill – crew                                              Code: III

117A

Ploegverantwoordelijke (Crew leader)                                                                              Code: V

117B

Ploegverantwoordelijke (Shift leader)                                                                               Code: V

118

Verantwoordelijke productie                                                                                              Code: VIII

121

Toonbank-kok(kin) – Rotisseur-aangestelde grill                                                          Code: IV

122

Kok(kin)-traiteurdienst                                                                                                        Code: VI

123

Frituurbakker(in)                                                                                                                  Code: III

124

Medewerk(st)er office                                                                                                         Code: I

125

Medewerk(st)er snackbar                                                                                                   Code: II

 

COMMENTAAR: voor de omschrijving van deze functies, verwijzen wij u naar onze omzendbrief Hfdst. 3.1.

 

Functienr.

Vaatwas

126

Medewerk(st)er spoelkeuken-Bordenwass(t)er-Bordenwass(t)er alleenwerkend     Code: III

127

Medewerk(st)er spoelkeuken (groot vaatwerk) - Bordenwass(t)er vast en mobiel keukenmateriaal                                                                                                                    Code: III

128

Ploegverantwoordelijke bordenwass(t)ers - Assistent(e) verantwoordelijke spoelkeuken

                                                                                                                                                Code: V

129

Verantwoordelijke spoelkeuken                                                                                         Code: VIII

130

Slager                                                                                                                                     Code: VI

131

Schaaldierenspecialist(e) – Ecailler                                                                                   Code: II

132

Entre-mettier                                                                                                                         Code: V

133

Rotisseur - Vleesbra(a)d(st)er                                                                                            Code: IV

 

COMMENTAAR: voor de omschrijving van deze functies, verwijzen wij u naar onze omzendbrief Hfdst. 3.2.

 

Functienr.

Zaal-bediening

202-205

Hulpkelner(in) – Commis                                                                                                    Code: II

206A

Kelner(in) klassiek restaurant                                                                                            Code: V

206B

Kelner(in) brasserie, taverne, bistro                                                                                  Code: V

206C

Kelner(in) café                                                                                                                      Code: IV

206D

Kelner pensiongasten                                                                                                         Code: III

207

1/2 Rijleidster                                                                                                                         Code: V

208

Rangkelner(in) – Rijleid(st)er                                                                                             Code: V

209

Eerste rangkelner(in) - Verantwoordelijke kelners                                                          Code: VI

210

Wijnkelner(in) – Sommelier                                                                                                Code: VI

211A

Assistent(e) oberkelner(in) - Maître d’hôtel – Hofmeester(es)                                    Code: VIII

211B

Oberkelner(in) – Hofmeester(es) - Maître d’hôtel                                                           Code: IX

212

Hulp-barman - Hulp-barmeid – Commis-barman - Hulp-barmeisje                               Code: II

213

Barman - Barkeeper - Barmeisje – Barmeid                                                                       Code: V

214

Verantwoordelijke barman – Barmeisje – Barmeid                                                          Code: VI

216

Tapkastbedien(st)er – Buffetbediende - Buffethoud(st)er – Tapkastdien(st)er        Code: IV

217A

Medewerk(st)er selfservice – Medewerk(st)er zelfbediening                                       Code: II

217B

Toonbankbediende/-houd(st)er (bedienen)                                                                    Code: III

217C

Toonbankbediende/-houd(st)er (opwarmen en bedienen)                                           Code: III

217D

Toonbankbediende/-houd(st)er (bereiden en bedienen)                                              Code: IV

217E

Toonbankbediende/-houd(st)er (bereiden, bedienen, kassa)                                       Code: V

217F

Medewerker sneldienstrestauratie – onthaal/zaal – crew                                              Code: III

218

Onthaal – Hostess                                                                                                               Code: III

220

Kassier(ster)                                                                                                                         Code: IV

221

Hulp-kassier(ster)                                                                                                                Code: III

222-223

Verantwoordelijke verkooppunt selfservice cafetaria                                                    Code: IX

224

Afruim(st)er                                                                                                                          Code: I

226

Inpak(st)(k)er - Aangestelde tray-setting                                                                        Code: II

226B

Aangestelde verdeling koffie, dranken en broodjes                                                      Code: I

227

Aangestelde distributie karretjes                                                                                      Code: II

228A

Chauffeur/Chauffeuse goederentransport                                                                       Code: V

228B

Chauffeur/Chauffeuse personentransport                                                                       Code: V

229

Aangestelde bevoorrader automaten                                                                               Code: IV

230

Verko(o)p(st)er/Medewerk(st)er winkel                                                                           Code: V

231

Verko(o)p(st)er mini-bar                                                                                                      Code: V

232

Verko(o)p(st)er zaal                                                                                                             Code: VI

233

Steward(ess) - Hofmeester(es)                                                                                           Code: VI

234

Medewerk(st)er ontbijt (buffet)                                                                                         Code: III

242

Besteller aan huis van bereide gerechten (pizza’s, deegwaren,...)                               Code: II

243

Steward(ess)/”train attendant”                                                                                          Code: VI

250

Ambulante verkoper                                                                                                                  Code: V

 

COMMENTAAR: voor de omschrijving van deze functies, verwijzen wij u naar onze omzendbrief Hfdst. 3.3.

 

Functienr.

Banket

235

Hulpkelner(in) – Commis                                                                                                    Code: II

236

1/2 Rijleidster                                                                                                                         Code: IV

237

Rangkelner(in)/Rijleid(st)er                                                                                                Code: V

238

Eerste rangkelner(in)                                                                                                           Code: VI

239

Assistent(e) maître d’hôtel - Assistent(e) oberkelner - Assistent(e) hofmeester      Code: VIII

240

Oberkelner(in) – Hofmeester(es) Maître d’Hôtel                                                            Code: IX

241

Banketkelner(in)                                                                                                                   Code: III

 

COMMENTAAR: voor de omschrijving van deze functies, verwijzen wij u naar onze omzendbrief Hfdst. 3.4.

 

Functienr.

Onthaal – Receptie

301

Boodschapper – Boodschappenjongen - Boodschapjongen – Boodschappenlo(o)p(st)er – Loopjongen                                                                                                                          Code: II

302

Kruier – Bagagist                                                                                                                 Code: II

303

Voiturier – Voerman                                                                                                             Code: III

304

Portier                                                                                                                                    Code: III

305A

Conciërge - Medewerk(st)er infobalie                                                                              Code: VI

305B

Chef conciërge                                                                                                                     Code: VII

306

Receptionist(e) – Klantendienst-guestservice agent – Ploegverantwoordelijke receptionisten - (Shiftleader)                                                                                                                          Code: VI

307

Verantwoordelijke receptie - Chef(fin) receptionisten/Receptiechef(fin)                    Code: VII

309

Reservatiebediende                                                                                                             Code: V

310

Verantwoordelijke reservaties - Reservations supervisor                                             Code: VII

311

Kassabediende - Front office cashier                                                                               Code: V

313

Telefonist(e) – Operator                                                                                                     Code: V

314

Verantwoordelijke telefonisten - Chief Operator                                                             Code: VI

316

Nachtreceptionist(e)                                                                                                            Code: VI

317

Nachtwa(a)k(st)er                                                                                                                Code: VI

318A

Veiligheidsagent(e) - Bewa(a)k(st)er                                                                 Code: VI

318B

Veiligheidschef(fin) - Chef(fin) bewaking                                                                        Code: VIII

319

Aangestelde kleedkamer                                                                                                     Code: II

 

COMMENTAAR: voor de omschrijving van deze functies, verwijzen wij u naar onze omzendbrief Hfdst. 3.5.

 

Functienr.

Kamerdiensten – Roomservice

401

Hulp-étage-kelner(in)                                                                                                          Code: II

402

Etage-kelner(in)                                                                                                                    Code: V

403

Assistent(e) oberkelner roomservice - Assistent(e) hofmeester roomservice           Code: VIII

404

Oberkelner(in)/Hofmeester(es) roomservice                                                                    Code: IX

406

Steward(ess) slaap- en ligwagen                                                                                       Code: VI

 

COMMENTAAR: voor de omschrijving van deze functies, verwijzen wij u naar onze omzendbrief Hfdst. 3.6.

 

Functienr.

Schoonmaak – Huishouding

500A

Kamermeisje/-jongen                                                                                                           Code: II

500B

Gouvernante/Huisdame/Huismeester - Gouvernante d’étage – Verantwoordelijke  kamermeisjes/-jongens                                                                                                        Code: VI

501

Schoonma(a)k(st)er                                                                                                             Code: II

502

Verantwoordelijke schoonma(a)k(st)ers                                                                           Code: VI

503

Aangestelde linnen/Linnenverzorg(st)er                                                                         Code: II

504

Naaister                                                                                                                                 Code: II

505

Medewerk(st)er wasserij/droogkuis                                                                                 Code: II

506

Hoofd linnenafdeling                                                                                                          Code: VI

507

Hoofd huishouding - Executive housekeeping                                                               Code: IX

509

Aangestelde toiletten                                                                                                                Code: I

 

COMMENTAAR: voor de omschrijving van deze functies, verwijzen wij u naar onze omzendbrief Hfdst. 3.7.

 

Functienr.

Ontspanning

601

Aangestelde kleedkamer                                                                                                     Code: II

603

Animator/Animatrice                                                                                                           Code: VII

604

Zwemmeester(es)                                                                                                 Code: VII

605

Verantwoordelijke ontspanningsclub                                                                               Code: VIII

606

Diskjockey                                                                                                                            Code: V

609

Medewerk(st)er verhuur recreatiemateriaal                                                                     Code: II

610

Medewerk(st)er verkoop en controle toegangskaarten                                                 Code: III

611

Verantwoordelijke recreatie – Recreatiemanager                                                            Code: VIII

 

COMMENTAAR: voor de omschrijving van deze functies, verwijzen wij u naar onze omzendbrief Hfdst. 3.8.

 

Functienr.

Technische dienst

701

Aangestelde zaalinrichting - Hulp verhuizer                                                                   Code: II

702

Medewerk(st)er algemeen onderhoud                                                                              Code: VI

703

Timmerman                                                                                                                            Code: VI

704

Elektricien                                                                                                              Code: VII

705

Loodgieter                                                                                                                             Code: VII

706

Schilder                                                                                                                                  Code: V

707

Aangestelde thermische installaties                                                                                 Code: VII

708

Tuinier                                                                                                                                   Code: IV

709

Verantwoordelijke technische dienst                                                                                Code: IX

710

Assistent verantwoordelijke technische dienst, coördinator, ploegverantwoordelijke                                                                                                                                                           Code: VIII

 

COMMENTAAR: voor de omschrijving van deze functies, verwijzen wij u naar onze omzendbrief Hfdst. 3.9.

 

Functienr.

Administratieve diensten – Management

801

Magazijnier(ster)                                                                                                                  Code: V

802

Econo(o)m(e)                                                                                                                        Code: VI

803

Aanko(o)p(st)er - Manager purchasing/purchaser                                                        Code: VII

804

F&B analyst (controller)/Controleur/Controleuse                                                          Code: VI

805

Gerant – Restaurantmanager                                                                                              Code: IX

806

Assistent zaakvoerder                                                                                                        Code: VIII

807

Front office manager                                                                                                           Code: IX

809

Assistent(e) banketmanager                                                                                              Code: VIII

812

Verantwoordelijke diëtetiek                                                                                                Code: VIII

813

Diëtist(e)                                                                                                                                Code: VIII

814

Boordhofmeester(es)                                                                                                                 Code: IX

815

Adjunct boordhofmeester(es)                                                                                           Code: VIII

816

Kwaliteitscontroleur/-controleuse                                                                                    Code: IX

817

Bediende boekhouding - Medewerk(st)er crediteuren/debiteuren – Administratief bediende                                                                                                                                                Code: VI

818

(Hoofd)boekhoud(st)er                                                                                                       Code: IX

819

Medewerk(st)er loonadministratie                                                                                    Code: VI

821

Night-auditor – Coördinator ontvangsten                                                                       Code: V

822

Systeemoperator – Verantwoordelijke informatica                                                         Code: VIII

824

Commerciële medewerk(st)er – Vertegenwoordig(st)er - Sales-promotor - Sales-executive - Sales representative                                                                                                       Code: IX

825

Medewerk(st)er PR - Marketing-Publiciteit                                                                     Code: VIII

826A

Assistent(e) van de personeelsverantwoordelijke                                                         Code: VIII

826B

Medewerk(st)er personeelsadministratie                                                                         Code: VI

827

Opleidingsverantwoordelijke                                                                                             Code: IX

828

Secretaresse/Secretaris                                                                                                       Code: VI

829

Directiesecretaresse/-secretaris                                                                                         Code: VIII

834

Verantwoordelijke camping                                                                                                Code: VII

 

COMMENTAAR: voor de omschrijving van deze functies, verwijzen wij u naar onze omzendbrief Hfdst. 3.10.

 

Nota:   de titels van de referentiefuncties die hierboven omgekaderd worden (« KEUKEN »,   « VAATWAS », « ZAAL-BEDIENING », enz.) moeten niet letterlijk verstaan worden.

              Meer informatie, onder andere over de afdeling die precies in aanmerking komt, kan u in de functieomschrijvingen van onze omzendbrieven Hfdst. 3.1 tot 3.10 terugvinden. 

 

(...)

 

Bijlage 6 aan de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 1 van 25 juni 1997, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, in uitvoering van het protocolakkoord van 14 mei 1997 – invoering van een functieclassificatie en tot vaststelling van de minimumlonen

Reglement classificatiecommissie

Bevoegdheid

Artikel 1

In de schoot van het Paritair Comité voor het hotelbedrijf wordt op 1 juli 1997 een classificatiecommissie opgericht die zal fungeren als verzoeningsbureau belast met de behandeling van geschillen tussen individuele werknemers en hun werkgever in verband met de toepassing van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst in een onderneming.

De classificatiecommissie kan eveneens fungeren als werkgroep die advies uitbrengt aan het Paritair Comité voor het hotelbedrijf wanneer nieuwe referentiefuncties dienen beschreven en gewogen te worden en er maatregelen moeten getroffen worden om het functieclassificatiesysteem te onderhouden.

Samenstelling

Artikel 2

a)    De classificatiecommissie is samengesteld uit zes leden en zes plaatsvervangers van het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, aangeduid door de werknemersorganisaties, zes leden en zes plaatsvervangers van het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, aangeduid door de werkgeversorganisaties.

b)    De commissie beraadslaagt en adviseert alleen dan geldig, wanneer tenminste 3 leden die de werkgevers vertegenwoordigen en tenminste 3 leden die de werknemers vertegenwoordigen, aanwezig zijn.

c)    Als voorzitter van de classificatiecommissie fungeert de voorzitter van het Paritair Comité voor het hotelbedrijf.

d)    De classificatiecommissie wordt bijgestaan door een secretaris die geen stemrecht heeft en aangeduid wordt door de raad van bestuur van het Waarborg en Sociaal Fonds Horeca en aanverwante bedrijven.

e)    De classificatiecommissie bepaalt de taken van de secretaris.

f)      De classificatiecommissie kan zich in voorkomende gevallen laten bijstaan door een expert van de systeemhouder die als externe deskundige geen deel uitmaakt van de classificatiecommissie en geen stemrecht heeft.

g)    De vergoeding van de leden en de externe deskundige en de kosten die ten laste vallen van de werkgevers in geval van aanstelling van een externe deskundige, worden vastgelegd in een door het Waarborg- en Sociaal Fonds voor de hotel-, restaurant-, café- en aanverwante bedrijven vast te stellen regeling.

Procedure van verzoening

Artikel 3

§1        Nadat de werknemer eventueel samen met een syndicaal vertegenwoordiger, schriftelijk zijn bezwaren heeft kenbaar gemaakt tegen de classificatie van zijn functie, bij zijn hiërarchische leiding en/of bij de personeelsdirecteur en/of zijn werkgever en er binnen de 30 kalenderdagen geen akkoord kan gevonden worden, kan de werknemer en/of de syndicaal vertegenwoordiger binnen de 60 dagen nadat het bezwaar aan de werkgever werd betekend, advies inwinnen van de classificatiecommissie.

De vraag om advies wordt aanhangig gemaakt door het indienen van een ondertekend en gedagtekend bezwaarschrift bij de secretaris van de classificatiecommissie. Het bezwaarschrift dient op een speciaal daartoe bestemd formulier ingediend te worden, dat verkrijgbaar is bij de secretaris van de classificatiecommissie of bij de werkgevers- of werknemersorganisaties vertegenwoordigd in het Paritair Comité.

 

§2        Indien de werkgever op 1 juli 1997 vaststelt dat in de lijst van referentiefuncties geen enkele functie overeenstemt met de functie zoals zij in zijn onderneming wordt uitgeoefend, dient hij een ondertekend en gedagtekend verzoekschrift tot onderzoek van de functie in te dienen bij de secretaris van de classificatiecommissie die zetelt als werkgroep die advies uitbrengt aan het Paritair Comité voor het hotelbedrijf en dit binnen een termijn van 90 kalenderdagen.

Indien een werkgever een werknemer in dienst neemt na 1 juli 1997 en vaststelt dat in de lijst van de referentiefuncties geen enkele functie overeenstemt met de functies zoals zij in zijn onderneming zal moeten uitgeoefend worden, dient hij een ondertekend en gedagtekend verzoekschrift tot onderzoek van de functie in te dienen bij de secretaris van de classificatiecommissie en dit binnen een termijn van 90 kalenderdagen na datum van indiensttreding van de werknemers.

Het verzoekschrift tot onderzoek dient op een speciaal daartoe bestemd formulier ingediend te worden, dat verkrijgbaar is bij de secretaris van de classificatiecommissie.

Artikel 4

§1        Het bezwaarschrift dient tenminste de hiernavolgende vermeldingen te omvatten:

a)    naam, voornaam en woonplaats van de werknemer.

b)    naam, voornaam en woonplaats van de werkgever.

c)    naam en adres van de onderneming.

d)    indien de werknemer zich wil laten bijstaan, naam en adres van de persoon die hem zal bijstaan.

e)    de functiebenaming en de functieomschrijving waarin de werknemer werd ingedeeld.

f)      een zo’n nauwkeurig mogelijk gemotiveerde omschrijving van het bezwaar en/of het eventueel gaat om een betwisting over de functiebenaming, de functieomschrijving of beiden.

 

§2        Het verzoekschrift tot onderzoek dient tenminste de hiernavolgende vermeldingen te bevatten:

a)    naam, voornaam en woonplaats van de werkgever.

b)    naam, voornaam en woonplaats van de werknemer.

c)    naam en adres van de onderneming.

d)    de functie in de onderneming die met geen enkele functie overeenstemt in de lijst van de referentiefuncties.

e)    een zo nauwkeurig mogelijke beschrijving van de functie in de onderneming.

Artikel 5

De classificatiecommissie heeft tot taak te onderzoeken of:

-      de procedure met betrekking tot de functie-indeling werd gevolgd;

-      de feitelijke functie-inhoud overeenstemt met de referentiefunctie;

-      de werknemer werd ingeschaald in de overeenstemmende loonklasse.

Artikel 6

De classificatiecommissie kan, indien zij dit nodig acht, partijen horen en indien zij niet tot een advies kan komen, beroep doen op een externe deskundige om de functie te onderzoeken en te waarderen.

Artikel 7

Na ontvangst van het door de werknemer ingediende bezwaarschrift of het door de werkgever ingediende verzoekschrift tot onderzoek, bevestigt de secretaris binnen de 8 kalenderdagen de ontvangst van het bezwaarschrift of het verzoekschrift aan respectievelijk de werknemer en de werkgever.

Artikel 8

Binnen de 30 kalenderdagen na ontvangst van het door de werknemer ingediende bezwaarschrift of na ontvangst van het door de werkgever ingediende verzoekschrift tot onderzoek, stuurt de secretaris een bericht met de vermelding of het bezwaarschrift of verzoekschrift al dan niet beantwoordt aan de in artikel 3 en 4 bepaalde voorwaarden; bij onvolledigheid zal hij zijn opmerkingen formuleren en stelt hij de werknemer of werkgever in de gelegenheid om binnen de 30 kalenderdagen na het bericht van de secretaris, het aan te vullen of te verduidelijken.

Artikel 9

De secretaris maakt een kopie van het bezwaarschrift of verzoekschrift, eventueel aangevuld of verduidelijkt over aan de werkgever, in geval van een bezwaarschrift, de voorzitter en de leden van de classificatiecommissie.

Artikel 10

Na de ontvangstmelding van het bezwaarschrift of het verzoekschrift tot onderzoek nodigt de voorzitter de leden van de classificatiecommissie en de betrokken partij(en), uit op een zitting om de ingediende bezwaarschriften of verzoekschriften tot onderzoek in behandeling te nemen.

De secretaris verstuurt de uitnodiging voor de vergadering tenminste 14 dagen voor de zitting.

Artikel 11

Het advies in verband met een bezwaarschrift zal ter zitting genotuleerd en getekend worden door de voorzitter en secretaris van de classificatiecommissie en ter kennis gebracht worden van de partijen die bij het geschil betrokken zijn.

Artikel 12

De classificatiecommissie brengt advies uit binnen de twee maanden die volgen op de zitting waarin het bezwaarschrift of het verzoekschrift in behandeling werd genomen. De classificatiecommissie kan vooraleer een advies te formuleren, het oordeel inwinnen van een deskundige. Het advies dient de gronden te bevatten waarop zij berust en dient eventueel de ingangsdatum te bepalen.

Artikel 13

Elk advies van de classificatiecommissie wordt genomen met een dubbele meerderheid die bestaat uit een eenvoudige meerderheid van stemmen van de aanwezige leden en/of plaatsvervangers van de werknemersorganisaties en een eenvoudige meerderheid van stemmen van de aanwezige leden en/of plaatsvervangers van de werkgeversorganisaties. Bij staking van stemmen vindt er een heroverweging plaats na eventueel advies ingewonnen te hebben bij de expert, welke dient te leiden tot een meerderheidsstandpunt.

Artikel 14

Voorzitter, secretaris, leden en hun plaatsvervangers zijn verplicht tot geheimhouding van al hetgeen als gevolg van het beroep of het verzoek tot onderzoek hen ter kennis komt.

 

 


Historiek
15/03/2018 31/12/2999 03 Beroepenclassificatie
30/11/2015 14/03/2018 03 Beroepenclassificatie
23/06/2014 29/11/2015 03 Beroepenclassificatie
13/01/2014 22/06/2014 03 Beroepenclassificatie
20/12/2012 12/01/2014 03 Beroepenclassificatie
01/10/2007 19/12/2012 03 Beroepenclassificatie
01/02/2009 30/06/2010 03 Beroepenclassificatie
01/10/2007 31/01/2009 03 Beroepenclassificatie
01/10/2007 30/09/2007 03 Beroepenclassificatie
01/07/1997 30/09/2007 03 Beroepenclassificatie
01/10/2007 30/09/2007 03 Beroepenclassificatie
01/07/2010 30/09/2007 03 Beroepenclassificatie