2801 28 tijdskrediet

Paritair (sub-)Comité nr.:
202.00.00-00.00

Bijwerking: 05/03/2013
Geldig vanaf: 01/07/2011
Geldig tot: 30/06/2013

Toekenningsvoorwaarden

  • uitvoerend personeel: recht op alle vormen van tijdskrediet;
  • niet-uitvoerend personeel:
    - recht op voltijds tijdskrediet;
    - jonger dan 50 jaar: geen recht op 1/2 en 1/5 loopbaanvermindering;
    - ouder dan 50 jaar: recht op 1/2 en 1/5 loopbaanvermindering mits toestemming van de werkgever
  • Drempel van 6%
    Werknemers van 50 jaar en ouder worden niet meegerekend voor de berekening van de drempel als ze halftijds tijdskrediet of 1/5 loopbaanvermindering genieten.

Duur

  • 1 jaar voltijds equivalent tijdskrediet zonder motief;
  • 3 jaar tijdskrediet met motief (ongeacht regime);
  • Na het 1ste jaar opnemen per minimum 12 maanden (uitzonderlijk maximum 2 keer per 6 maanden).

Toelage sociaal fonds

Enkel voor halftijdse betrekking +50 jaar: 148,74 EUR/maand.

In het Paritair Comité voor de bediende uit de kleinhandel in voedingswaren werd op 9 december 2011 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende het tijdskrediet. 

U vindt hierna de tekst van de CAO en vervolgens een commentaar.

Voor de algemene reglementering inzake tijdskrediet, zie ook onze brochure.

A. Tekst CAO

HOOFDSTUK I - TOEPASSINGSGEBIED

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de bedienden van de ondernemingen welke ressorteren onder het Paritair comité voor de bedienden uit de kleinhandel in voedingswaren (PC 202) met uitsluiting van het Paritair subcomité voor de middelgrote levensmiddelenbedrijven (PSC 202.1)

Artikel 2

De hieronder vastgestelde bepalingen worden toegevoegd aan de regels van CAO nr. 77 bis tot vervanging van CAO nr. 77 van 14  februari 2001 tot invoering van een stelsel van tijdskrediet, loopbaanvermindering en vermindering van de arbeidsprestaties tot een halftijdse betrekking, gesloten in de Nationale arbeidsraad op 19 december 2001.

HOOFDSTUK II - RECHTHEBBENDEN

Artikel 3

Het uitvoerend personeel heeft recht op alle vormen van tijdskrediet voorzien in CAO nr. 77bis.

Artikel 4

Het niet-uitvoerend personeel heeft recht op de volledige schorsing van de arbeidsovereenkomst, in toepassing van artikel 3 §1, 1° van CAO nr. 77bis.

Artikel 5

Het niet-uitvoerend personeel van vijftig jaar of meer, heeft recht op een loopbaanvermindering met een vijfde zoals voorzien in artikel 9 §1, 1° van CAO nr. 77bis en op een vermindering van de arbeidsprestaties tot een halftijdse betrekking zoals voorzien in artikel 9 §1 2° van CAO nr. 77bis, mits instemming van de werkgever met de individuele aanvraag.

Artikel 6

Het niet-uitvoerend personeel jonger dan vijftig jaar heeft in toepassing van artikel 2 §3 van CAO nr. 77 bis geen recht op vermindering van arbeidsprestaties, zoals voorzien in artikel 3 §1 2° (vermindering tot een halftijdse betrekking beneden vijftig jaar) en artikel 6 van dezelfde CAO (vermindering van de prestaties met een vijfde beneden vijftig jaar).

HOOFDSTUK III - DUUR

Maximumduur

Artikel 7

Het recht op voltijds tijdskrediet, zoals voorzien in artikel 3, §1, 1° en 2° van CAO nr. 77bis, wordt in toepassing van §2 van hetzelfde artikel verlengd van één tot vijf jaar over de gehele loopbaan, ook in geval er geen onderbrekingsuitkering wordt toegekend door de RVA.

Opmerking: zie ook de commentaar hier onder.

Artikel 8

Het recht op de vermindering van de arbeidsprestaties tot een halftijdse betrekking zoals voorzien in artikel 9 §1 2° van CAO nr. 77bis, wordt in toepassing van §2 van hetzelfde artikel verlengd van één tot vijf jaar over de gehele loopbaan.

Verlengingen na een jaar

Artikel 9

Verlengingen van het recht op voltijds of halftijds tijdskrediet, zoals voorzien in artikel 3, §1, 1° en 2° van CAO nr. 77bis, boven de termijn van een jaar, dienen minstens twaalf maanden te bedragen.

Op vraag van de werknemer, zal gedurende de vier jaren volgend op het eerste jaar tijdskrediet, ten hoogste twee maal een verlenging met zes maanden toegestaan worden.

Artikel 10

De aanvraag om het recht op tijdskrediet te verlengen dient schriftelijk te gebeuren en conform de termijnen voorzien in het artikel 12 van de CAO 77bis.

HOOFDSTUK IV - ORGANISATIEREGELS

Percentage tijdskrediet

Artikel 11

Het percentage vermeld in artikel 15 §1 van CAO nr. 77 bis is 6%.

Artikel 12

De werknemers van vijftig jaar of ouder hebben, zonder beperking in het percentage van 6% voorzien in artikel 11 van deze collectieve arbeidsovereenkomst, recht op een vermindering van de arbeidsprestaties zoals voorzien in artikel 9 §1, 1° (vermindering van de prestaties met een vijfde) en 2° (vermindering van de prestatie tot een halftijdse betrekking) van CAO nr. 77bis.

Artikel 13

Werknemers van vijftig jaar of ouder, die genieten van een vermindering van de arbeidsprestaties met een vijfde of tot een halftijdse betrekking, worden niet meegerekend voor de vaststelling van het percentage, vermeld in artikel 11 van deze collectieve arbeidsovereenkomst (6 %).

Opname 1/5 tijdskrediet

Artikel 14

De werknemers die recht hebben op een tijdskrediet onder de vorm van een vermindering van de arbeidsprestaties met één vijfde, conform de intersectorale CAO met betrekking tot tijdskrediet, hebben het recht dit tijdskrediet op te nemen in één hele of in twee halve dagen.

Opname halftijds tijdskrediet 50+ met toeslag van het Sociaal fonds

Artikel 15

In geval van vermindering van de arbeidsprestaties tot een halftijdse betrekking door de werknemers van vijftig jaar of meer met toeslag van het Sociaal fonds voor de grote kleinhandelszaken, zoals bepaald in artikel 17 van deze collectieve arbeidsovereenkomst, heeft de werknemer het recht om zijn arbeidsprestaties te presteren in een driedagenweek.

De driedagenweek wordt georganiseerd rekening houdend met de modaliteiten zoals bepaaid in artikel 17 e) van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

Reïntegratie

Artikel 16

Na afloop van de periode van uitoefening van de rechten zoals bepaald in de artikelen 3, 6 en 9 van CAO 77bis, heeft de werknemer in toepassing van artikel 20 §1 van CAO nr. 77bis het recht terug te keren naar zijn functie of, wanneer dit niet mogelijk is, naar een gelijkwaardige of vergelijkbare functie conform zijn arbeidsovereenkomst. Ook de plaats van tewerkstelling kan verschillend zijn.

HOOFDSTUK 5 - TOESLAG VAN HET SOCIAAL FONDS

Artikel 17

In geval van vermindering van de arbeidsprestaties tot een halftijdse betrekking door de werknemers van vijftig jaar of meer, zoals voorzien bij artikel 9 § 1, 2° van CAO nr. 77 bis, zal door het Sociaal fonds voor de levensmiddelenbedrijven met talrijke bijhuizen een toeslag betaald worden, binnen de volgende voorwaarden:

  1. De toeslag bedraagt 148,74 EUR per maand.
  2. De betrokken werknemers moeten gedurende hun loopbaan in de onderneming minstens vijf jaar anciënniteit hebben in een arbeidsregime van 27 uur per week of meer (waaronder de volledige periode van de twaalf maanden voorafgaand aan het begin van het tijdskrediet).
  3. Het tijdskrediet moet definitief zijn.
  4. De betrokken werknemer moet zich ertoe verbinden zijn pensioen ten laatste te nemen op de wettelijke minimumleeftijd.
  5. De betrokken werknemer moet een variabel uurrooster aanvaarden.
  6. De deeltijdse werknemers, die in het kader van het stelsel van het tijdskrediet hun prestaties verminderen tot een halftijdse betrekking, hebben recht op de toeslag van 148,74 EUR naar verhouding van hun prestaties volgens het volgende systeem:
    148,74 EUR x [(aantal uren per week voorzien in de arbeidsovereenkomst - 17,5)/17,5].
    Voorbeeld: een werknemer met een arbeidsduur van 30 uur per week, ontvangt een toeslag van 148,74 EUR x [(30-17,5) / 17,5] = 106,24 EUR per maand.
  7. De verbintenis tot het betalen van een toeslag vervalt, wanneer er een bijdrage (sociale zekerheidsbijdrage of andere) op zou verschuldigd zijn.
  8. De financiering en de praktische organisatie van de betaling van deze toeslagen via het Sociaal fonds wordt behouden. De opbrengst van de bijdrage ten voordele van de tewerkstelling wordt bij voorrang voor dit initiatief aangewend.

Deze maatregel maakt een tewerkstellingsmaatregel uit om oudere werknemers aan het werk te houden, en om zo de activiteitsgraad te verhogen.

HOOFDSTUK VI - INFORMATIE EN OVERLEG INZAKE TEWERKSTELLING

Artikel 18

Met respect van de bevoegdheden van de syndicale afvaardiging zoals vermeld in CAO nr. 5 en de verschillende sectorale collectieve arbeidsovereenkomsten met betrekking tot het statuut van de syndicale afvaardiging gesloten in het Paritair comité 202, wordt in het kader van de discussie en het overleg over de evolutie van de tewerkstelling, per trimester, een dubbele informatie per zetel overgemaakt door de ondememingen aan de ondernemingsraden :

  • het aantal personen die tijdskrediet nemen en het volume uren dat dit voorstelt voor de globale onderneming;
  • het aantal personen ouder dan 50 jaar dat l/2de of 4/5de tijdskrediet neemt en het volume uren dat dit voorstelt voor de globale onderneming;
  • het aantal deeltijdse werknemers dat geniet van een arbeidsduurverhoging en het volume uren dat dit voorstelt voor de globale onderneming.

Deze inlichtingen zullen globaal en voor elke zetel afzonderlijk gegeven worden.

HOOFDSTUK VII - SLOTBEPALINGEN

Artikel 19

Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft uitwerking vanaf 30 juni 2011 . Zij houdt op van kracht te zijn op 30 juni 2013.

De bepalingen van hoofdstuk 5 vormen een verlenging zonder onderbreking van de regeling vervat in de collectieve arbeidsovereenkomst van 2 juni 2005 betreffende het tijdskrediet die zonder onderbreking werd verlengd door de CAO's van 27/08/2007 et van 23/06/2009, en dit onder de voorwaarden van het hoofdstuk 6 van Titel XI van de wet van 27 december 2006 houdende diverse bepalingen (I), betreffende socialezekerheidsbijdragen en inhoudingen verschuldigd op brugpensioenen, op aanvullende vergoedingen bij sommige socialezekerheidsuitkeringen en op invaliditeitsuitkeringen, onder andere:

  • het bedrag van de aanvullende vergoeding wordt niet verhoogd,
  • de werknemersdoelgroep die aanspraak kan maken op de aanvullende vergoeding wordt niet uitgebreid.

B. Commentaar

Deze collectieve arbeidsovereenkomst die gesloten werd in het kader van het oude regime van tijdskrediet moet gelezen worden in het licht van het nieuw regime van tijdskrediet.

De CAO nr. 77bis van 19 december 2001 voorzag in de mogelijkheid voor sectoren en ondernemingen om het recht op voltijds of halftijds tijdskrediet te verlengen van 1 tot maximum 5 jaar.

De CAO nr. 103 vervangt deze mogelijkheid door de mogelijkheid om bovenop de 12 maanden tijdskrediet zonder motief  36 maanden voltijds of halftijds tijdskrediet met motief op te nemen.

De werknemers die nog in het stelsel van de CAO nr. 77bis rechten uitoefenen en degene die voor 1 september 2012 hun recht op tijdskrediet of loopbaanvermindering hebben aangevraagd, blijven onder de toepassing van de oude CAO nr. 77bis.

De nieuwe aanvragen en de verlengingsaanvragen waarvan de werkgever in kennis werd gesteld na 1 september 2012, vallen onder toepassing van deze nieuwe CAO nr. 103. De werknemer heeft dus overeenkomstig deze CAO recht op 12 maanden tijdskrediet zonder motief en zal van een bijkomend recht van 36 maanden tijdskrediet met motief kunnen genieten, indien er binnen de sector of de onderneming een CAO bestaat die dit recht ook toelaat.

De CAO’s die op ondernemingsniveau en sectoraal niveau  gesloten werden voor de inwerkingtreding van de CAO nr. 103 blijven gelden. De verlenging die hierin werd voorzien op basis van de CAO nr. 77bis, zal echter gelezen moeten worden in het licht van de nieuwe CAO nr. 103:

Indien de CAO’s op basis van de CAO nr.77bis spreken over een…, zal dit gelezen moeten worden als een:
verlenging van het voltijds en/of halftijds tijdskrediet met 1 jaar/ tot 2 jaar recht op 12 maanden tijdskrediet zonder motief en 12 maanden voltijds en/of halftijds tijdskrediet met motief
verlenging van het voltijds en/of halftijds tijdskrediet met 2 jaar/ tot 3 jaar recht op 12 maanden  tijdskrediet zonder motief en 24 maanden voltijds en/of halftijds tijdskrediet met motief
Verlenging van het voltijds en/of halftijds tijdskrediet met 3 of 4 jaar/ tot 4 of 5 jaar recht op 12 maanden tijdskrediet zonder motief en 36 maanden jaar voltijds en/of halftijds tijdskrediet met motief

C. Aanmoedigingspremie voor tijdskrediet in het Vlaamse Gewest

Dit akkoord geldt voor het Paritair comité voor de bedienden uit de kleinhandel in voedingswaren (PC 202) met uitsluiting van het Paritair subcomité voor de middelgrote levensmiddelenbedrijven (PSC 202.01).

De in het Paritair comité vertegenwoordigde organisaties verklaren er zich mee akkoord dat de onderstaande aanmoedigingpremies, voorzien in het besluit van de Vlaamse regering van 1 maart 2002, zoals gewijzigd door het besluit van de Vlaamse regering van 25 maart 2005 en door het besluit van de Vlaamse regering van 19 december 2008, toegekend worden mits beantwoord wordt aan de in het besluit hernomen voorwaarden:

  • de aanmoedigingspremie in het kader van het opleidingskrediet;
  • de aanmoedigingspremie in het kader van het zorgkrediet;
  • de aanmoedigingspremie bij arbeidsduurvermindering in het kader van een onderneming in moeilijkheden of in herstructurering.

Dit akkoord heeft uitwerking vanaf 1 januari 2012 tot 31 december 2013.

De partijen vragen dat het zou worden neergelegd en geregistreerd ter griffie van de administratie van de Collectieve arbeidsbetrekkingen van de Federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg en overgemaakt aan de administratie Werkgelegenheid van het departennent Economie, werkgelegenheid, binnenlandse aangelegenheden en landbouw van de Vlaamse regering.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
09/12/2011
Registratienr
107745
Geldig van
30/06/2011
Geldig tot
31/12/2013
Neerleggingsdatum
16/12/2011
Registratiedatum
17/01/2012
Onderwerp
tijdskrediet
BS Bericht van neerlegging
02/02/2012
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
20/02/2013
Gepubliceerd in het B.St. van
28/05/2013
Keywords
TIJDSKREDIET/LOOPBAANVERMINDERING, LANDINGSBANEN

Historiek
01/07/2023 31/10/2025 2801 Tijdskrediet met motief
01/01/2022 30/06/2023 2801 Tijdskrediet met motief
01/07/2019 31/12/2021 2801 Tijdskrediet met motief
01/07/2017 30/06/2019 2801 Tijdskrediet met motief
01/07/2015 30/06/2017 2801 Tijdskrediet met motief
01/07/2013 30/06/2015 2801 Tijdskrediet met motief
01/07/2011 30/06/2013 2801 28 tijdskrediet
01/04/2009 30/06/2011 2801 28 tijdskrediet
01/04/2007 31/03/2009 2801 28 tijdskrediet
01/04/2005 31/03/2007 2801 28 tijdskrediet
01/07/2003 31/03/2005 2801 28 tijdskrediet
01/01/2002 30/06/2003 2801 28 tijdskrediet - loopbaanonderbreking
01/01/2002 31/12/2001 2801 28 tijdskrediet - loopbaanonderbreking