200 Opgelet: nieuwe opleidingscao van toepassing sinds 1/1/2020!

28/01/2020

Op 1 juli 2019 sloten de sociale partners van het PC 200 een nieuwe opleidingscao af. Deze cao houdt rekening met de interprofessionele opleidingsdoelstelling die werd voorzien in de wet werkbaar en wendbaar werk van 5 maart 2017, namelijk een gemiddelde van 5 opleidingsdagen per voltijds equivalent per jaar. Zoals dat het geval was in de oude regeling, blijft de mogelijkheid van registratie van een opleidingsplan bestaan waaraan verschillende financiële voordelen gekoppeld zijn ten laste van CEVORA. Deze nieuwe regeling is in werking getreden op 1/1/2020 en geldt tot en met 31/12/2021.

Aantal opleidingsdagen

Het aantal door de werkgever aan te bieden opleidingsdagen is afhankelijk van het aantal werknemers tewerkgesteld in de onderneming:

  1. Ondernemingen met minstens 20 werknemers: gemiddeld 5 opleidingsdagen per voltijds equivalent (VTE) over de periode 2020 - 2021.
  2. Ondernemingen met minder dan 20 werknemers: gemiddeld 4 opleidingsdagen per voltijds equivalent (VTE) over de periode 2020 - 2021.

Deze opleidingsdagen moeten tijdens de werkuren aan de werknemers worden aangeboden en betaald worden door de werkgever.

Naast dit voorziene aantal collectieve opleidingsdagen heeft elke bediende nog individueel recht op een aanvullende opleidingsdag, gegeven door CEVORA, die wel verplicht buiten de werkuren moet worden genoten en die niet door de werkgever moet worden betaald.

Collectieve en individuele opleidingsdagen

De cao vertrekt van het principe van collectieve opleidingsdagen: een gemiddeld aantal opleidingsdagen per voltijds equivalent die door de werkgever vrij kunnen verdeeld worden over de werknemers in functie van de behoeften van de onderneming.

Of er ook individuele opleidingsdagen aan elke bediende moeten toegekend worden, hangt af van drie factoren:

  • het aantal werknemers tewerkgesteld in de onderneming (minstens 20 of minder dan 20);
  • de al dan niet aanwezigheid van een vakbondsafvaardiging;
  • of de onderneming al dan niet een geregistreerd opleidingsplan heeft.

De verdeling tussen het aantal collectieve en individuele opleidingsdagen voor 2020-2021 kan schematisch als volgt worden weergegeven:

 

 

 

Totaal aantal dagen per VTE

Collectief recht

Individueel recht

Met  vakbondsafvaardiging

 

 

 

 

 

 

≥ 20 WN

Bedrijfseigen opleidingsplan met akkoord van de VA - registratie

5

5

0

Suppletief opleidingsplan zonder akkoord - registratie en mededeling aan de VA

5

1

4

Geen opleidingsplan - geen registratie

5

1

4

Zonder vakbondsafvaardiging

 

≥ 20 WN

Met
registratie

5

3

2

Zonder registratie

5

2

3

 

< 20 WN

Met
registratie

4

2

2

Zonder registratie

4

2

2

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor wat betreft de individuele opleidingsdagen, voorziet de cao in een specifieke procedure:

  • deeltijdse bedienden hebben recht op deze opleidingsdagen in evenredigheid met hun deeltijdse prestaties;
  • er is geen recht op deze opleidingsdagen voor bedienden aangeworven met een overeenkomst voor bepaalde duur van 1 jaar of minder;
  • de bediende kan zelf zijn recht op individuele opleiding activeren door aan de werkgever uiterlijk op 30/06/2021 een schriftelijk voorstel te doen. De werkgever kan dit voorstel weigeren omdat hij ofwel niet akkoord gaat met de timing/inhoud van het voorstel ofwel omdat de bediende reeds een voldoende aanbod aan opleidingsdagen heeft gekregen. Indien de werkgever het voorstel weigert én uiterlijk op 31/12/2021 zelf geen of onvoldoende opleidingsdagen aan de bediende heeft aangeboden, dan kan de bediende de niet toegekende individuele opleidingsdagen zelf opnemen (binnen het opleidingsaanbod van CEVORA) binnen de 6 maanden na einddatum van de cao.

Tussenkomst van CEVORA indien geregistreerd opleidingsplan- of verbintenis

Sinds 2 januari van dit jaar kunnen ondernemingen opnieuw een opleidingsplan registreren voor de periode 2020-2021. Een bestaand opleidingsplan verlengen voor deze periode is, gelet op de nieuwe reglementering, niet meer mogelijk.

Volgens de algemene regel genieten alleen de ondernemingen:

  • met een geregistreerd opleidingsplan (hetzij een bedrijfseigen plan of het suppletief opleidingsplan uitgewerkt door de Raad van Beheer van CEVORA);
  • of, en deze mogelijkheid bestaat enkel voor ondernemingen zonder vakbondsafvaardiging, met een geregistreerde opleidingsverbintenis

voor de ontwikkeling van hun opleidingsinitiatieven een tussenkomst van CEVORA.

Voor meer informatie over de registratie van opleidingsplannen en de voordelen ervan, verwijzen wij u naar de website van het Sociaal Fonds: https://www.sfonds200.be/sociaal-fonds/sectormaatregelen/opleiding.

 

 

Voor meer informatie, zie het hoofdstuk 4801 van de sectorale documentatie.