2302 Arrondissementele adviescommissies

Paritair (sub-)Comité nr.:
126.00.00-00.00

Bijwerking: 03/11/1992
Geldig vanaf: 01/08/1991

In het Paritair Comité voor de stoffering en de houtbewerking werd op 14 juni 1989 een collectieve arbeids-overeenkomst gesloten tot instelling van arrondissementele adviescommissies bestemd voor ondernemingen die over geen syndicale afvaardiging beschikken. Deze collectieve arbeidsovereenkomst werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 10 januari 1990 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 13 februari 1990. Zij werd gewijzigd door een collectieve arbeidsovereenkomst van 21 mei 1991, algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 17 juni 1992 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 2 september 1992. Wij geven U hierna de integrale tekst van deze CAO

 

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de werknemers van de ondernemingen welke onder het Paritair Comité voor de stoffering en de houtbewerking ressorteren en die in toepassing van de collectieve arbeidsovereenkomst van 6 mei 1987, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 25 april 1988 (Belgisch Staatsblad van 28 mei 1988) betreffende het statuut van de syndicale afvaardigingen, over geen syndicale afvaardiging beschikking in de onderneming.

 

Artikel 2

Deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt gesloten in uitvoering van het interprofessioneel akkoord 1989-1990 van 18 november 1988 in het bijzonder met betrekking tot de syndicale vertegenwoordiging in de kleine en middelgrote ondernemingen.

 

Artikel 3

Per gerechtelijk arrondissement zoals bedoeld in het koninklijk besluit van 21 juli 1970 betreffende de instelling van afdelingen in de arbeidshoven, de rechtbanken, de rechtbanken van koophandel en de politie-rechtbanken (Belgisch Staatsblad van 5 augustus 1970) wordt een adviescommissie opgericht ten behoeve van de ondernemingen (kleine en middelgrote ondernemingen) die niet beschikken over een syndicale afvaar-diging.

 

Artikel 4

De arrondissementele adviescommissie heeft tot doel, adviezen te verlenen aan het verzoeningsbureau van het paritair comité omtrent problemen en/of geschillen gerezen in een onderneming waarvan sprake in artikel 1.

 

Artikel 5

De arrondissementele adviescommissie kan slechts bijeenkomen op verzoek van de voorzitter van het paritair comité nadat deze laatste hieromtrent verzocht werd door één van de organisaties vertegenwoordigd in het paritair comité.

De arrondissementele adviescommissie dient binnen de dertig dagen volgend op het verzoek van de voorzitter van het paritair comité advies uit te brengen omtrent het gerezen geschil.

 

Artikel 6

Door de organisaties vertegenwoordigd in het paritair comité zal een huishoudelijk reglement worden opgesteld over de wijze van organisatie, werking en beraadslaging van de arrondissementele commissie.

 

Artikel 7

De arrondissementele adviescommissie is als volgt samengesteld :

-      één vertegenwoordiger van elke syndicale organisatie die deel uitmaakt van het paritair comité ;

-      één vertegenwoordiger van elke werkgeversorganisatie die deel uitmaakt van het paritair comité.

Elk lid van de commissie kan zich laten bijstaan door een vertegenwoordiger van zijn organisatie.

 

Artikel 8

De leden van de arrondissementen adviescommissie worden aangeduid voor de duur van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst.

Zij worden aangeduid door de organisaties vertegenwoordigd in het paritair comité. De voordracht van de leden gebeurt bij de voorzitter van het paritair comité.

De mandaten kunnen vroegtijdig een einde nemen :

a)    bij beslissing van de vertegenwoordigde vakorganisatie ;

b)    door overlijden ;

c)    door ontslagname als lid van de adviescommissie.

De betrokken organisatie voorziet in de vervanging.

 

Artikel 9

Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 augustus 1991 en is gesloten voor onbepaalde duur.

 


Historiek
01/08/1991 31/12/2999 2302 Arrondissementele adviescommissies