08 Tewerkstelling op zondag in kleinhandelszaken die hoofdzakelijk meubelen en tuinartikelen verkopen

Paritair (sub-)Comité nr.:
126.00.00-00.00

Bijwerking: 12/12/1997
Geldig vanaf: 07/06/1997

In het Belgisch Staatsblad van 7 juni 1997 verscheen het koninklijk besluit van 30 mei 1997 betreffende het tewerkstellen van werknemers op zondag in de kleinhandelszaken die hoofdzakelijk meubelen en tuinartikelen verkopen. Dit besluit werd genomen in toepassing van artikel 13 van de arbeidswet van 16 maart 1971, waarvan wij u hierna de tekst geven :

Artikel 13 - De werknemers mogen ‘s zondags tewerkgesteld worden in de bedrijven of voor het uitvoeren van werken aangewezen door de Koning.

Dit koninklijk besluit werd gewijzigd door een KB van 2 oktober 1997 (BS van 22 oktober 1997), waardoor het toepassingsgebied uitgebreid wordt tot de winkels met als hoofdactiviteit de verkoop van keukenmeubelen (artikel 1, 1°). Tevens wordt bepaald dat de Minister van Tewerkstelling en Arbeid belast wordt met het vastleggen van uitvoeringsmodaliteiten inzake de voorafgaandelijke mededeling van de tewerkstelling op een zondag (artikel 2).

Het KB van 30 mei 1997 alsook de nieuwe bepalingen van het KB van 2 oktober 1997 treden in werking op 7 juni 1997.

In het Belgisch Staatsblad van 15 november 1997 verscheen het ministerieel besluit van 28 oktober 1997 houdende uitvoering van het artikel 2 van het koninklijk besluit van 2 oktober 1997 tot wijziging van het koninklijk besluit van 30 mei 1997 betreffende het tewerkstellen van werknemers op zondag in de kleinhandelszaken die hoofdzakelijk meubelen en tuinartikelen verkopen. Dit ministerieel besluit treedt in werking op 15 november 1997.

Wij geven u hierna de integrale tekst van het koninklijk besluit, gevolgd door de tekst van het ministerieel besluit. Vervolgens volgt een commentaar over het recht op inhaalrust in geval van tewerkstelling op zondagen.

Artikel 1 - Dit besluit is van toepassing op de werkgevers en werknemers tewerkgesteld in :

1°         de winkels met als hoofdactiviteit de verkoop van meubelen bestemd voor privé-gebruik en waarvan bovendien in de ruimte voor het publiek toegankelijk over de hele oppervlakte uitsluitend meubelen vertoond worden, met uitzondering van de hierna opgesomde aanverwante producten ;

            onder meubelen wordt verstaan, ongeacht de aangewende grondstof, elk meubelvoorwerp dat deel uitmaakt van een gebouw zijnde : zetels, huiskamer-, kinderkamer-, slaapkamer (slaapcomfort inbegrepen), tuin-, bureel-, keuken-, badkamer-, radio- en televisiemeubelen ;

            onder aanverwante producten wordt verstaan deze welke bestemd zijn voor de aankleding en de presentatie van de meubelen, zijnde gordijnen, draperieën, tapijten, textiel, behang, siervoorwerpen, verlichting en elektrische toestellen ;

            in het geval dat de meubelwinkels zoals bedoeld in dit artikel, aanverwante producten vertonen en ook verkopen in een afzonderlijke ruimte mag de totaliteit van de afzonderlijke ruimten maximum 10 % van de hele oppervlakte bedragen ;

2°         de winkels met als hoofdactiviteit de detailhandel van tuinartikelen, d.w.z. planten, tuinmeubelen en voorwerpen met het oog op de verfraaiing van de tuin van privé-personen.

Artikel 2 - De werkgevers die toepassing maken van dit besluit, melden dit jaarlijks voorafgaandelijk in de maand december aan de inspecteur-districtshoofd van de Inspectie van de sociale wetten.

De Minister van Tewerkstelling en Arbeid bepaalt de wijze, alsook het model van de voorafgaandelijke mededeling zoals bedoeld in het voorgaande lid.

Artikel 3 - De werknemers van bovengenoemde werkgevers mogen op zondag worden tewerkgesteld voorzover:

-    zij vrijwilliggers zijn ;

-           zij gewoonlijk worden tewerkgesteld in de winkel die overeenkomstig de wet van 22 juni 1960 tot invoering van een wekelijkse rustdag in handel en ambacht open mag zijn en die desgevallend de bepalingen betreffende de wekelijkse rustdag naleven ;

-           zij ingeschreven zijn in het personeelsregister van de onderneming die haar activiteit in de winkel uitvoert.

Artikel 4 - De werknemers kunnen tewerkgesteld worden op maximaal 40 zondagen per jaar.

Artikel 5 - Dit besluit treedt in werking op de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.

Artikel 6 - Onze Minister van Tewerkstelling en Arbeid is belast met de uitvoering van dit besluit.

 

Artikel 1 - De werkgevers die toepassing maken van het koninklijk besluit van 30 mei 1997 betreffende het tewerkstellen van werknemers op zondag in de kleinhandelszaken die hoofdzakelijk meubelen en tuinartikelen verkopen, melden dit jaarlijks voorafgaandelijk in de maand december per aangetekend schrijven aan de Inspecteur-districtshoofd van de Inspectie van de Sociale Wetten.

Om deze melding zoals bedoeld in het voorgaande lid te doen, vult de werkgever het attest in, waarvan model in bijlage gevoegd bij dit besluit.

Artikel 2 - Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.

 

 

Bijlage

 

Attest in te vullen door de werkgever met het oog op de toepassing van het koninklijk besluit van 30 mei 1997 betreffende het tewerkstellen van werknemers op zondag in de kleinhandelszaken die hoofdzakelijk meubelen en tuinartikelen verkopen (artikel 2) (1)

 

            (1) Koninklijk besluit van 30 mei 1997 betreffende het tewerkstellen van werknemers op zondag in de kleinhandelszaken die hoofdzakelijk meubelen en tuinartikelen verkopen, gewijzigd bij het koninklijk besluit van 2 oktober 1997, BS 7 juni 1997 en 22 oktober 1997.

 

     1.    Naam, voornaam en adres van de werkgever :

 

     2.    Naam en adres van de winkel zoals bedoeld in artikel 1 van het koninklijk besluit van 30 mei 1997        betreffende het tewerkstellen van werknemers op zondag in de kleinhandelszaken die hoofdzakelijk         meubelen en tuinartikelen verkopen :

 

     3.    Opgave van de data tijdens dewelke de werknemers zullen tewerkgesteld worden in de winkel zoals      bedoeld in punt 2 :

 

            Attest per aangetekend schrijven verzenden aan de Inspecteur-districtshoofd van de Sociale wetten van de plaats waar de winkel zoals vermeld in punt 2 gelegen is.

 

 

                                                                                               Datum                Handtekening van de werkgever

De werknemers die zondagsarbeid verrichten hebben recht op inhaalrust in de loop van de zes dagen die op de bewuste zondag volgen (artikel 16 van de Arbeidswet).

De inhaalrust is onbezoldigd. Zij moet niet noodzakelijk samenvallen met een gewone arbeidsdag. Zij mag samenvallen met een gewone inactiviteitsdag, andere dan de zondag (zaterdag bijvoorbeeld) maar zij mag niet samenvallen met de inhaalrust toegekend aan de werknemer ingevolge een tewerkstelling op een feestdag (artikel 11 van de wet betreffende de betaalde feestdagen).

De rusttijd wordt als volgt bepaald :

-   een volle dag indien de zondagsarbeid langer dan 4 uur heeft geduurd ;

-   ten minste een halve dag indien de zondagsrust niet langer dan 4 uur heeft geduurd.  In dit geval moet de inhaalrust worden verleend vóór of na 13 uur en op die dag mag niet langer dan 5 uur arbeid worden verricht.

 


Historiek
07/06/1997 31/12/2999 08 Tewerkstelling op zondag in kleinhandelszaken die hoofdzakelijk meubelen en tuinartikelen verkopen